Advertisement
emilheinebro

Kemi nationella

Mar 25th, 2019
94
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.81 KB | None | 0 0
  1. Salt o vatten, druvsocker hur det löses i varmt/kallt vatten.
  2. Salt
  3. Om de är för mycket salt kan inte allt lösas på grund av att de finns inte tillräckligt med vattenmolekyler för att lösa upp all natriumklorid och alla vattenmolekyler är upptagna.
  4.  
  5. Det går snabbare att lösa salt i varmt vatten än i kallt vatten. Det går inte att lösa hur mycket salt som helst i vattnet och när det inte går att lösa mer salt så säger man att lösningen är mättad. Så länge det går att lösa mer salt i lösningen kallas den för omättad lösning.
  6.  
  7. Eftersom VATTENMOLEKYLER rör sig snabbare i varmt vatten bryts saltet/jonerna ner snabbare i lösningen, än om det skulle vara kallt vatten då vattenmolekylerna rör sig långsammare och saltet/jonerna bryts ner långsammare.
  8.  
  9. När jonerna löses i vattnet bildas nya bindningar, där frigörs energi o därav finns det ledig energi över. Det bildas sedan Jon-dipol-bindningar och Na+ blir syrets molekyl -. Och mot CI- blir syrets molekyl +. För att ett ämne ska kunna lösa sig i ett annat ämne, måste det uppstå bindningar mellan de båda ämnena! OBS! Detta är viktigt!
  10.  
  11. Efter att vattnet kondencerat bort kommer det enbart finnas kvar natriumklorid som är uppbyggda som små kuber med en 90 graders vinkel
  12.  
  13. na+ + cl- → nacl
  14.  
  15. Druvsocker
  16. Blandar du socker med vatten kommer du att märka att sockret delar upp sig i mindre bitar för att till sist ”försvinna” i vattnet. Egentligen försvinner det dock inte på riktigt – om du smakar på blandningen kommer du fortfarande kunna känna sockrets söta smak. Det som händer är i stället att vattnets molekyler krockar med sockret och griper tag i det så att det delar upp sig i sin minsta enhet, sockermolekyler, som är så små att de inte syns. Detta kallar man för att sockret löser upp sig. Det vi får då är ett exempel på en lösning.
  17.  
  18. En lösning innehåller små partklar av ett ämne (joner, molekyler eller atomer beroende på vilket ämne det rör sig om) som är jämt utspridda i ett lösningsmedel (det är så det ämne som det finns mest av i lösningen kallas). De ämnen som är utspridda i lösningsmedlet kallas för lösta ämnen. I vår socker-vatten-lösning är det sockret som är det lösta ämnet och vattnet som är lösningsmedel. Detta kallar man för att sockret är löst i vatten.
  19.  
  20. Vatten är ett mycket vanligt och viktigt lösningsmedel men också etanol (används för upplösning av smuts och fläckar), aceton (används för att lösa upp nagellack) och lacknafta (används som lösningsmedel i flytande målarfärger) är exempel på användbara lösningsmedel.
  21.  
  22. Eftersom molekylerna i en lösning är jämt utspridda är en lösning alltså en homogen blandning. Faktum är att man kan påstå att orden är synonyma. Alla homogena blandningar är alltså typer av lösningar.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement