Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Jul 21st, 2017
65
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.31 KB | None | 0 0
  1. Hur du som konsument kan påverka miljön – på gott och ont
  2.  
  3. INLEDNING
  4. Jag valde att skriva om hur konsumenten påverkar miljön då jag anser att det är ett väldigt intressant och relevant ämne, men inte minst för att det behöver tas upp. Vi får inte bättre miljö för att du sitter där och tänker att du inte gör någon skillnad. Alla spelar roll, och detta är ett ämne som måste komma mer till ytan – folk måste vakna!
  5.  
  6. Tänk efter, oavsett vad du gör så påverkar du Jordens miljö. Och oftast så är det tyvärr inte positivt.
  7. På morgonen när du tar bilen till jobbet, när du öppnar kylskåpet för att ta ut den där pizza-biten som är kvar efter helgens röj. Även förra helgen så påverkade du miljön, när du tog den där cigaretten efter att du kom ut från taxin. När du läser denna texten så påverkar du miljön, genom glaset med vatten i, datorn som är igång eller kanske pappret du läser på.
  8. Du gör det precis hela tiden. Du kanske tänker att ”vad spelar det för roll om jag slänger det där pappret på gatan, eller tar bilen till och från jobbet?”. Det stämmer, du gör faktiskt ingen större skillnad, i alla fall inte under en kortare period, men många bäckar små, som man brukar säga.
  9. Du är långt ifrån ensam att tänka såhär, en stor del av mänskligheten tänker i samma banor. Många säger att vi är egoistiska av våran natur, men det är enligt mig helt fel. Vi är bara enormt trångsynta och har svårt för att föreställa oss saker i ett större sammanhang, men det måste ändras. Vi kan inte fortsätta att leva som vi gör, och du kan inte bara sitta där och vänta på att andra tar initiativet, DU måste göra det själv, precis som alla andra. Vem vill egentligen att ens barnbarn ska bo i en skitig värld? Tänk inte bara på dig själv!
  10.  
  11. AVHANDLING
  12. Du kan hjälpa till på flera olika sätt, du kan ta en promenad eller cykla istället för att åka bil, eller varför inte åka kollektivt. Vad du än gör så finns det nästan alltid en miljövänlig motsvarighet, i alla fall mer miljövänligt än det ursprungliga alternativet. Om det inte finns så kan du alltid hjälpa till att komma på miljövänligare sätt att göra det på – och sedan dela med dig till dina medmänniskor.
  13.  
  14. Alla kan göra sitt, sopsortera korrekt, köpa miljömärkt mat, inte minst att minska på användningen av produkter som förstör miljön i allmänhet. Men du kan och borde göra mer. Använd dina intressen, jobb och medmänniskors möjligheter – en busschaufför kommer i kontakt med extremt mycket människor, och har därav lätt att sprida positiva argument och få folk engagerade. En person som jobbar som programmerare kan visa sitt stöd genom att smyga in en länk till en organisation som har liknande åsikter.
  15.  
  16. Alla kan dessutom rösta på ett parti som engagerar sig på ett bra sätt i miljöpolitiken, Vänsterpartiet är till exempel för nolltaxa i kollektivtrafiken, medan de flesta andra partierna i riksdagen är emot det. Det är redan bevisat genom tester att antalet personer som åkte kollektivt ökade drastiskt om det inte var någon direkt avgift.
  17. Detta är väldigt konstigt, då de flesta partierna är för att den som förorenar ska betala – och det är precis så det blir. Alla blir vinnare förutom de som förorenar genom att inte åka kollektivt.
  18.  
  19. Kärnkraft är en väldigt omdebatterad energikälla, och gränsen är tunn mellan acceptans och nolltolerans. Det bästa vore antingen eller, den största nersidan med kärnkraft är helt klart dess risker och avfallet som produceras.
  20. Ett huvudargument när man argumenterar inom detta ämnet är att tekniken har gått framåt så otroligt mycket sen Tjernobyl-olyckan år 1986. Visst, det stämmer – tekniken är bättre på alla sätt och vis, och det är säkert helt rätt att det är svårare, eller kanske till och med näst intill omöjligt att en olycka skulle ske, men så länge den mänskliga faktorn finns med i bilden så finns alltid risken där. För att inte tala om allt avfall, det funkar inte i längden att bara dumpa avfallet på
  21. Då är det bättre att satsa på en mer miljövänlig energikälla, så som vattenkraft, vindkraft och så vidare. De har självklart sina negativa sidor med, precis som allt annat – men de är inte ens i närheten av riskerna som kommer tillsammans med kärnkraft.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement