Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
May 26th, 2019
82
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.92 KB | None | 0 0
  1. Rusia
  2.  
  3. Capitală: Moscova
  4. Suprafață: 17.125.191 km2
  5. Populație: 146.793.744 (2019)
  6. Densitatea populației: 8,4 locuitori/km2
  7.  
  8. Economia Rusiei
  9.  
  10. Rusia are o economie mixtă⁠, cu venituri medii spre ridicate şi cu resurse naturale enorme, îndeosebi țiței⁠(locul 8 în lume), cărbune(locul 2 în lume) și gaze naturale(locul 1 în lume), fiind cel mai important exportator de gaze naturale⁠ şi cel mai mare exportator şi producător de petrol⁠.⁠ Rusia este pe locul al 3-lea în clasamentul producătorilor de energie electrică⁠ din lume și pe al 5-lea în cel al producătorilor de energie din surse regenerabile⁠, în special pe baza producției hidrocentralelor construite pe Volga, Obi, Enisei etc.
  11. Este a 12-a economie a lumii după PIB nominal. Petrolul, gazele naturale, metalele și lemnul reprezintă peste 80% din exporturile Rusiei. Țara a încheiat anul 2008 cu al 9-lea an consecutiv de creștere economică, dar aceasta a încetinit odată cu declinul prețului petrolului și gazelor. Un alt factor care a contribuit la incetinirea creşterii economice a fost determinat de sancțiunile economice impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări după anexarea Crimeei.
  12. Rusia este a doua cea mai coruptă țară din Europa (după Ucraina), conform Indicelui Percepției Corupției, fiind una din cele mai mari probleme cu care se confruntă companiile, atât rusești cât și străine.
  13. Agricultura: Suprafața totală cultivată în Rusia este de 1.237.294 km² - a 4-a din lume, fiind al 3-lea cel mai mare exportator de cereale, după UE și Statele Unite ale Americii. Întinsă de la Marea Baltică până la Oceanul Pacific, Rusia are mai mult de o cincime din pădurile lumii, ceea ce o face să fie cea mai împădurită țară din lume. Considerabilul potențial al pădurilor rusești este subexploatat și cota Rusiei în comerțul mondial cu produse forestiere este mai mică de 4%.
  14. Explorarea spațiului - În zilele noastre, Rusia este cel mai mare lansator de sateliți.
  15.  
  16. Rolul geopolitic al Rusiei
  17.  
  18. În domeniul relațiilor externe, Rusia, după proclamarea independenței, a făcut pași importanți pentru a deveni un partener cu drepturi depline în principalele organizații și grupări politice internaționale.
  19.  
  20. Calitatea de membru al ONU și parteneriatul cu UE și NATO
  21.  
  22. Pe 27 decembrie 1991, Federația Rusă a preluat locul oficial deținut de Uniunea Sovietică în Consiliul de Securitate al ONU.
  23. Rusia a semnat pe 22 iunie 1994 inițiativa
  24. Parteneriat pentru Pace a NATO. Pe 27 mai 1997, NATO și Rusia au semnat Actul de Fondare NATO-Rusia, act care pune bazele parteneriatului de durată între alianță și Federația Rusă, ceea ce este o contribuție importantă la arhitectura sistemului de securitate a Europei în secolul al XXI-lea.
  25. Pe 24 iunie 1994, Rusia și Uniunea Europeană au semnat o înțelegere de parteneriat și cooperare.
  26. Relațiile cu țările desprinse din fosta URSS
  27.  
  28. Țările neruse care au fost parte a Uniunii Sovietice au fost etichetate ca "străinătate apropiată" de Rusia. Mai aproape de zilele noastre, liderii politici ruși au denumit cele 15 republici apărute după destrămarea Uniunii Sovietice, în mod colectiv, "spațiul postsovietic", Rusia manifestându-și în acest fel interesul special pentru zonă. În țările așa-numitei străinătăți apropiate a rămas o importantă minoritate rusă, această problemă fiind tratată diferit în fiecare țară în parte. Astfel, în țări vecine cu Rusia, așa cum sunt Ucraina sau Kazahstan, reprezentanții minorității ruse au cerut în unele cazuri alipirea teritoriilor locuite de ei la patria mamă. Intervenția activă a Rusiei în apărarea minorității naționale ruse nu este privită cu ochi buni în țările în care acești minoritari trăiesc. Mai mult, țările baltice (Estonia, Lituania și Letonia), și-au exprimat în mod cât se poate de clar dorința de a se afla în afara oricărei zone de influență pretinsă de Rusia, așa cum a demonstrat atât aderarea la NATO
  29. cât și admiterea în Uniunea Europeană
  30. în 2004. Între Rusia, Belarus și Ucraina există strânse legături etnice, istorice și culturale. Cel puțin din punctul de vedere al Rusiei, cetățenii celor trei țări au fost tratați ca un singur grup etnic, numindu-i pe ruși ca "ruși mari", belaruși ca "ruși albi", iar pe ucrainieni ca "ruși mici". Pe de altă parte, trebuie spus că puțini ucrainieni acceptă statutul de "frați mai mici" ai rușilor, iar eforturile Rusiei de a se amesteca în politica internă a țării, așa cum a fost sprijinul acordat de Vladimir Putin unuia dintre candidații la alegerile prezidențiale de la Kiev, sunt privite cu o deosebită rezervă.
  31.  
  32. Conflictele internaționale - eforturi pentru menținerea păcii
  33.  
  34. Rusia a jucat un rol important în medierea unor conflicte internaționale, fiind cosponsor al procesului de pace din Orientul Mijlociu și sprijină activ eforturile ONU.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement