Advertisement
Armandur

Supergurka

Jun 21st, 2015
568
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 5.30 KB | None | 0 0
  1. Supergurka eller 22
  2.  
  3. Vad är nu detta? Jo, ett helt nytt kortspel. Du som spelar Gurka (ett gammalt klassiskt kortspel) kommer att känna igen dig. Det hela går ut på att ha det lägsta kortet kvar på slutet . En av finesserna med spelet är att man kan lägga flera kort.
  4.  
  5. Texten är ursprungligen publicerad i tidskriften The Playing Card, nr 3 2007, som ges ut av International Playing-Card Society (IPCS). En publikation som i huvudsak vänder sig till samlare av spelkort, men som även tar upp en del kortspel. Författare till den engelska versionen av ”22” är John McLeoud.
  6.  
  7. Texten är översatt och omarbetad av undertecknad.
  8.  
  9. Regler
  10. Antal spelare 2-6 (det går att spela med flera lekar, beräkna ungefär 1 kortlek/ 4 spelare).
  11.  
  12. En vanlig kortlek utan joker används, rangordningen är den vanliga med esset högst, sedan kungen osv ner till tvåan.
  13.  
  14. Spelets idé: Att sitta med lägst kort kvar på handen (eller i varje fall att minst en annan spelare har ett högre kort).
  15.  
  16. Man drar om given, högst ger.
  17.  
  18. I första rundan delas 7 kort ut.
  19.  
  20. Man får titta på korten och om man vill så får man byta hur många som helst (0-7). Här finns dock ett undantag, man får bara byta så många som finns kvar i talongen (kastade kort används inte) vilket innebär att flera spelare kanske inte kan byta kort.
  21.  
  22. När man spelar måste man alltid se till att ha ett kort kvar på handen.
  23.  
  24. Spelare till vänster om given startar spelet med ett kort eller flera, men då måste de vara lika t. ex. 7-7-7. Var och en måste sedan lägga lika många kort som den som först spelade. När man spelar på korten finns två möjligheter:
  25.  
  26. 1. Spela lika högt eller högre än den som lade innan.
  27. 2. Om du inte kan (eller inte vill) slå över, måste du spela dina lägsta kort.
  28.  
  29. När alla har spelat på i en runda, är det den som lagt högst kort som spelar ut i nästa. Har flera lagt lika högt är den högst som la det senaste kortet.
  30.  
  31. Denne får nu spela ett kort eller flera om de är lika.
  32.  
  33. Förklaring till att spela lika högt eller högre
  34. Det är bara den första spelare i varje omgång som spelar lika höga kort. Kvarvarande spelare måste sedan matcha varje kort med ett lika högt eller högre. Exempel. På 7-7 Kan du spela D-7 eller Kn-8.
  35.  
  36. Om den första spelaren, lägger 5-5-5 och nästa Kn-7-6 kan den tredje t. ex. spela K-7-7. Kungen slår knekten, sjuan är lika med sjuan och den andra sjuan slår sexan.
  37.  
  38. Men observera, om du inte kan matcha alla kort, så måste du spela dina lägsta. Antag att första spelaren spelar 5-5-5 näste spelare 10-9-7 och du sitter med K-K-6-3-3-2-2 Nu måste du spela dina lägsta kort 3-2-2 eftersom du inte kan matcha alla tre korten av 10-9-7.
  39.  
  40. Ytterligare ett exempel. Förste spelaren spelar 10-10, näste kommer inte över utan spelar 3-2. Tredje spelaren måste nu komma över 10-10 (inte 3-2) med sina två kort. Man skall alltså slå de högsta spelade korten i varje omgång.
  41.  
  42. Visning
  43. När alla har ett kort kvar vidtar visning. Den som sitter med högst kort kvar har förlorat omgången. Detta kort skall behållas av spelaren, uppvänt, för att markera poängen. Esset räknas i detta fall som elva, honnörerna som tio och alla andra kort efter deras siffervärde.
  44.  
  45. Vinnare och förlorare
  46. Förloraren blandar och ger nästa omgång. Antal kort bestäms av förlorarens poäng. Har han förlorat med en femma delas fem kort ut till varje spelare. Hade han ett ess, så delas elva kort ut.
  47.  
  48. Flera spelare kan förlora samtidigt. Då drar man om given mellan dessa och högst ger. Förlorarna behåller sina kort för att markera poängen.
  49.  
  50. Det kan även inträffa om förloraren haft ett högt kort att korten inte räcker till. Antag att sex spelare deltar. Första omgången förlorades med en dam. Nu skall alla egentligen ha tio kort var (totalt 60), men det finns det inte kort till. I detta fall delar man ut 8 kort till alla (totalt 48) så det blir tre över att byta med (tre? Ja, förlorarens dam ska ligga uppe för att markera poängen).
  51.  
  52. En spelare som kommer till 22 eller mer har förlorat och är ute ur spelet. Kvarvarande spelare fortsätter att spela tills endast en spelare återstår, vinnaren! Ibland händer att det att alla kvarvarande spelare passerar 22 samtidigt. Då kan man antingen betrakta alla dessa som vinnare eller räkna den som har minst poäng som total segrare.
  53.  
  54. Speltips
  55. En mix av låga och höga kort är bra, försök därför att byta bort mellankorten.
  56.  
  57. Höga par, trissar och fyrtal är bra för att kunna driva ut motståndarnas låga kort. I vissa fall kan det t.o.m. vara bättre att lägga sitt lägsta för att i ett senare skede kunna spela en hög triss (i st. f. ett par).
  58.  
  59. Håll koll på vilka kort som markerar poängen. Ligger där t. ex. flera ess så stiger kungar och damer i värde.
  60.  
  61. Slutord
  62. Spelet är i den amerikanska versionen döpt till ”22” men jag föreslår att vi hädanefter kallar spelet: SuperGurka.
  63.  
  64. Spelet har stora likheter med det polska och skandinaviska spelet Gurka, Finländska Mätäpesä och svenska Kryp-Kille.
  65.  
  66. Skalar man bort några regler, ja då blir spelet identiskt med Gurka.
  67.  
  68. Att spela ”sekvenser” med korten tillför en spännande dimension till det i mitt tycke något tråkiga Gurka. Prova SuperGurka, du kommer inte att bli besviken!
  69.  
  70. Johan Pettersson Härnösand 090707
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement