SHARE
TWEET

cellulitis

ak47suk1 Apr 7th, 2017 68 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. 1) Cerita ni dah lama tapi setiap 2-3 bulan macam tu akan dijaja oleh golongan antivaks sebagai bukti vaksin itu jahat, nakal dan Yahudi!
  2.  
  3. 2) Kes ni adalah straight forward je actually. Tiada kaitan dengan vaksin. Bayi tersebut kena CELLULITIS(bukan selulit ye), sejenis jangkitan kulit, yang biasa berlaku, terutamanya kanak2. Biasanya berlaku di kaki atau kepala. Boleh kena dimana mana anggota badan dan tak kira usia.
  4.  
  5. 3) Ianya adalah disebabkan oleh kuman bakteria Staph Aureus dan pelbagai Strepcocci. DARI MANA datang kuman2 ni? Ianya memang hidup aman damai tak buat kacau hidup harmoni dekat kulit anda SENDIRI. Tapi bila skin barrier kulit anda itu terjejas, ianya dapat masuk dengan sesuka hati tanpa kawalan.
  6.  
  7. 4) Macam mana pula boleh kena? Sebarang cut(luka), jangkitan serangga atau pembedahan boleh menyebabkan kulit itu terbuka untuk kuman tersebut masuk ke dalam kulit.
  8.  
  9. 5) Kulit anda ada 3 lapisan. Epidermis, dermis dan subcutaneous fat. Cellulitis ni pulak hanya akan jangkiti dermis dan sub-q fat region tersebut. Tetapi sebab bayi ni dia punya lapisan epidermis(lapisan paling atas sekali) amat lah NIPIS, pada umur tersebut kita boleh nampak tiga2 lapisan boleh dijangkiti.
  10.  
  11. 6) Nak diagnose dan rawat cellulitis ni simple dan senang sahaja. Kemerahan itu merebak so anda boleh tanda siap2 kat badan tu(macam dalam gambar). Nak tengok dia progress ke tidak. Rawatan antibiotik Penicilin sudah memadai untuk membunuh kuman tersebut. Itu je. Itu juga yang berlaku dalam kes ini. Beri antibiotic setel terus.
  12.  
  13. 7) Dalam kes ini, bayi tersebut dijangkiti melalui gigitan serangga dibelakang badan, lapisan kulit terdedah dan ianya merebak. Sebab kulitnya amat lah nipis, maka tu yang nampak scabs dia macam bersalin kulit. Itu rupa situasi nak baik actually ye. Bukannya sebab kulit dia terbakar akibat vaksin yang durjana seperti yang di war warkan oleh sesetengah pihak.
  14.  
  15. 8) Dengar ura2 ibubapa kanak2 tersebut buat laporan AEFI tetapi macam biasa, setakat ura2 dan khabar angin jela. Tanya direct krik krik krik je selalu.
  16.  
  17. 9) Kes ini pernah dibincangkan dalam satu thread AEFI seorang pejuang kesihatan yang telah didelete. So dalam post tu macam2 orang buat dakwaan dan sangkaan buruk. Tapi semua krik krik krik bila doktor pakar yang sendiri merawat pesakit dalam gambar ini explained kes tersebut disitu daripada A sampai Z. Beberapa minit selepas penerangan beliau, terus post berkenaan kes itu didelete sendiri oleh tukang post. Apsal ye? Misteri sungguh. Last2 the whole thread kena delete oleh pejuang tersebut. All that foreplay and no pay off?
  18.  
  19. 10) Sekiranya anda terlihat lagi kes ini dijaja di media social, anda sendiri boleh sekolahkan golongan ruwaibhidoh tersebut diatas kedangkalan mereka tabur cerita karut. InsyaAllah.
  20.  
  21. -ARx-
  22.  
  23. Any insect bites that can break the skin barrier can cause it. Dont think the doctor in charged of the case specified which one. Fairly common in paediatrics age group.
  24.  
  25. Case was in PPUM.
  26.  
  27.  Oh i just saw the replies from hantu2 kat MKT tu. Patut mereka tanya Dr Hafiz AEFI sebab lepas the paediatrician reply kat thread tu, terus dia DELETE the whole post.
  28.  
  29. Delete bukti ke? :)
  30.  
  31. BTW untuk hantu2 MKT yang acah2 nak jadi duktur jadian FB(HAHAHAHAHA), when cellutis is considered as a side effect post vaccination, tempat kena inject tu YANG AFFECTED LA BEBAL. Sebab bila inject ada break in skin barrier. Sebab tu kalau multiple INJECTIONS pun we NEVER give the same SIDE(make sense now?). Same reason why we tell not to tuam the site. Because 99.9% of the time the parents will practice unhygienic methods and thus GIVING the kid a cellulitis.
  32.  
  33. Bersepah kes macam ni dalam ward. Tak kira paeds or adults cellulitis. Setakat Google memang la tak tahu. Adui la kelakar sungguh.
  34.  
  35. Usually anterior lateral of the thigh(tahu tak kenapa?). Kenapa tak medial? Kenapa tak abdominal? Same amount of fat, absorption and efficacy(tanya benda2 basic macam ni SUMPAH ruwaibhidhoh MKT TAK MAMPU JAWAB).
  36.  
  37. All of them are unilateral LL swelling. All of them follows the classic pathology of cellulitis. ABX oral x3/7 settle.
  38.  
  39. Ini masalahnya bila baca vaccine insert tapi mcm mana nak interpret apa yang TERANG2 STATED THERE pun tak tahu. Sebab dia tak pernah handle seorang patient pun.
  40.  
  41. Sejak bila pulak kita inject vaksin dekat belakang budak? HAHAHAHAHAHA. Bodoh bertingkat tingkat. Jenis tak payah londeh dah tunjuk sendiri.
  42.  
  43. Macam mana nak tahu. Jahil tapi suka tunjuk dekat masyarakat umum kejahilan tu. Len kali nak jadi duktur, belajar betul2 dulu patutnya. Bukannya kuat main FB merapu menyesatkan masyarakat. Apa korang antivaks semua ingat tak berdosa ke buat camtu?
  44.  
  45. Copy paste je comment ni over there. Hehehehehehehe.
  46.  
  47. -ARx-
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top