Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
44
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.32 KB | None | 0 0
  1. Cancerul de col uterin
  2.  
  3. Prognostic şi tratament
  4.  
  5. Prognosticul depinde de stadiul neoplasmului A. Cu tratament, 80-90% din femeile cu cancer stadiul I şi 50-65% din celecueaftcer stadiulII supravieţuiesc 5 ani după stabilirea diagnosticului. însă numai 25-35% din femeile cu cancer stadiul III; şi 15% din cele cu cancer stadiul IV sunt încă în viaţă după 5 ani.
  6.  
  7. Stadiul influenţează de asemenea tratamentul. Dacă este afectată numai suprafaţa colului uterin, atunci tumora poate fi extirpată de cele mai multe ori în totalitate prin excizia unui segment al colului folosind ansa electrificată, laserul sau metoda clasică. Pentru distru¬gerea cancerului se poate efectua crioterapie, care îngheaţă celulele tumorale. Aceste metode terapeutice conservă capacitatea femeii de a avea copii. Din cauza riscului de recurenţă a cancerului, pacientele sunt chemate la reexaminare şi repetarea testului Papanicolau la fiecare 3 luni în primul ari şi la fiecare 6 luni după aceea. Rareori, este necesară extirparea uterului (histerectomie).
  8.  
  9. Când cancerul a invadat regiunea pelviană, este necesară practicarea histerectomiei şi extirparea ţesuturilor, ligamentelor şi ganglionilor limfatici regionali (histerectomie radicală). Extirparea ovarelor se face în funcţie de situaţie. în mod normal, ovarele funcţionale la femeile tinere sunt lăsate pe loc. O metodă alternativă este radioterapia. De obicei, aceasta are efecte secundare imediate reduse sau absente, însă poate produce iritaţie a vezicii urinare sau rectului. Ca urmare, după mai mult timp femeia poate face ocluzie intestinală sau pot apărea leziuni ale vezicii urinare şi ale rectului. De asemenea, funcţia ovariană încetează. Indiferent dacă se foloseşte histerectomia radicală sau radioterapia, rata vindecării este de 85-90%.
  10.  
  11. Când cancerul este răspândit extensiv în regiunea pelviană sau la organe aflate la distanţă, este preferată radioterapia. Acest tratament nu este eficace la aproximativ 40% din femeile cu tumori mari sau extensive.
  12. Când cancerul este foarte răspândit sau reapare, se recomandă tratamentul citostatic, de obicei cu cisplatin şi ifosfamidă. Insă chimioterapia reduce dimensiunile tumorii şi controlează răspândirea acesteia numai la 25-30% din femeile tratate, iar aceste efecte sunt temporare.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement