Advertisement
edyun

Python #3 - Introducere in Python

Aug 16th, 2018
106
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.54 KB | None | 0 0
  1. Astazi vom incepe si ceva mai practic, adica, vom instala Python pe un computer ce ruleaza Linux, Ubuntu mai precis si iti voi prezenta cateva moduri si comenzi prin care Python iti poate usura viata. Versiunea de Python despre care vom vorbi astazi este Python 3.5. Avand in vedere flexibilitatea limbajului, Python constituie un bun limbaj de programare pentru incepatori, avand o sintaxa relativ usoara si fiind foarte capabil in special in domeniul automatizarii. De asemenea Python detine un numar foarte mare de biblioteci online ce ajuta la dezvoltarea mai usoara a programelor si extinde practicabilitatea limbajului in mai multe domenii. Acesta din urma a fost creeat de catre Guido van Rossum, fost angajat la Google si in prezent lucreaza la Dropbox. Fiind un limbaj interpretat, Python, nu are nevoie de un compilator, totul este citit si rulat linie cu linie, ceea ce contribuie la simplitatea limbajului. Un bun exemplu pentru a demonstra cat de simplu este acest limbaj, este numarul de linii necesar pentru a printa o propozitie pe ecran, in C si C++ este necesar un numar de aproximativ 5 sau 6 linii, Python scurteaza acest proces la doar o linie, priviti exemplul urmator:
  2. -----------------------------------------
  3. ~ C/C++ -
  4. #include <iostream>
  5.  
  6. using namespace std;
  7.  
  8. int main()
  9. {
  10. cout << "Hello World!";
  11. }
  12. -----------------------------------------
  13. ~ Python -
  14. print ("Hello World!")
  15. -----------------------------------------
  16. Ambele programe fac acelasi lucru, diferenta este timpul salvat in cele doua limbaje pentru a realiza print-ul, atat cand vine vorba de compilare, C si C++ fiind doua limbaje compilate, cat si cand vine vorba de timpul de scriere. Declararea variabilelor este de asemenea diferita, Python nu necesita o variabila sa fie declarata inainte de a fi folosita, tot ce trebuie sa faci este sa atribui o valoare variabilei tale, aveti exemplul de mai jos:
  17. -----------------------------------------
  18. ~ C/C++ -
  19. int a,b;
  20. a = 5;
  21. b = 3;
  22. -----------------------------------------
  23. ~ Python -
  24. a = 5
  25. b = 3
  26. -----------------------------------------
  27. De asemenea, in programare exista mai multe tipuri de variabile, aveti listate mai jos o parte dintre ele:
  28. ~ Integer - Stocheaza numerele intregi. Ex: 1,5,9,12.
  29. ~ String - Stocheaza caractere. Ex: Andrei, Mihai
  30. ~ Float - Stocheaza numerele decimale. Ex: 5.10, 1.25, 2.76
  31. Python determina tipul variabilei automat, din aceasta cauza ele nu trebuie declarate in prealabil. Aceasta a fost doar o introducere scurta la ce voi prezenta in clipul urmator si te invit sa urmaresti videoclipul.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement