Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Aug 23rd, 2019
172
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 8.97 KB | None | 0 0
  1. ”Mitäs sun päivään?” kysyy Tommi, 36. Profiilin mukaan Tommi urheilee ja tykkää kokkailla yhdessä.
  2.  
  3. Mutta miltä tuntuisi kuulla lisäksi, että Tommi laittoi juuri saman viestin 19-vuotiaalle Leenalle ja painaa punaista ruksia tummaihoisten naisten kohdalla?
  4.  
  5. Tällaisista asioista harva kertoisi suoraan deittikumppanilleen tai edes ystävilleen, mutta sovelluksissa tieto siirtyy jokaisen näppäilyn ja pyyhkäisyn jälkeen deittipalvelun omaisuudeksi.
  6.  
  7. Tommi on kuviteltu esimerkki, mutta Ok Cupid -deittisivuston tilastojen mukaan on hyvin tavallista, että yli 30-vuotias mies lähestyy alle 20-vuotiasta.
  8.  
  9. ”Parinvalintaan liittyy paljon sellaista, mitä on arveluttavaa sanoa suoraan”, kertoo parisuhteita tutkinut sosiologi Jaana Maksimainen.
  10.  
  11. ”Niille asioille on paljon eufemismeja: puhutaan arvoista ja elämäntyylistä. Mutta jos vaikka joku korkeakoulutettu artikuloi suoraan, että mä en lähde duunarin kanssa treffeille, se kuulostaa pahalta.”
  12.  
  13. NETIN deittipalveluissa sanomatta jätetyt asiat tulevat esille, sillä algoritmeilla ei ole hienotunteisuutta. Ne tarkkailevat ja tallentavat käytöstämme jatkuvasti: ne tietävät, kuinka usein avaat sovelluksen, missä ja mihin aikaan päivästä, keiden kanssa muodostat parin ja kuinka pitkään mietit valintaa.
  14.  
  15. Ja toisaalta: Minkä värinen iho sinua miellyttää? Lähetteletkö viestejä lähinnä puolet ikäistäsi nuoremmille käyttäjille? Oletko muiden mielestä viehättävä vai epäviehättävä?
  16.  
  17. Kun kerrot kiinnostavalle ihmiselle, mistä pidät sängyssä, siitäkin tiedosta tulee deittipalvelun omaisuutta.
  18.  
  19. ”Nykypäivänä asetelma on, että kaikki sellainen tieto kerätään, jolla on jotain arvoa. Ja arvokas tieto myydään eteenpäin”, sanoo Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisen datatutkimuksen keskuksen johtaja Sasu Tarkoma.
  20.  
  21. SAMALLA kun nettideittailu on arkipäiväistynyt, myös sovellusten ja sivustojen keräämän käyttäjätiedon määrä on kasvanut valtavaksi.
  22.  
  23. Markkinajohtaja Tinderillä on arvioitu olevan noin 50 miljoonaa käyttäjää ja sen emoyhtiön Match Groupin kymmenillä muilla deittipalveluilla yhteensä kymmeniä miljoonia lisää. Se tarkoittaa paljon dataa hyvin arkaluontoisista asioista.
  24.  
  25. ”Koska tapailu on niin henkilökohtaista, datamme paljastaa ihmisistä paljon”, kommentoi Christian Rudder, yksi Ok Cupidin perustajista, The Atlantic -lehdelle jo vuonna 2014.
  26.  
  27. Pitkään alalla toiminut Ok Cupid on vuosien varrella julkaissut blogissaan puolitieteellisiä artikkeleita, joissa analysoidaan sivuston keräämää dataa. Palvelu ei ole Suomessa kaikkein tunnetuin, mutta se on yli 30 miljoonalla käyttäjällään yksi maailman suurimmista deittisivustoista.
  28.  
  29. Ok Cupid eroaa Tinderistä tuomalla käyttäjiä yhteen laajan kysymyspatteriston avulla. Sivusto kysyy esimerkiksi, kumpi sinusta on pahempi synti: polttaa lippu vai polttaa kirjoja. Entä kuinka tärkeä tämä kysymys on sinulle, ja miten toivoisit mahdollisen kumppanin vastaavan?
  30.  
  31. VASTAUKSET ovat luoneet yhtiölle valtavan tietopankin ihmisten elämistä, asenteista ja haluista. Tilastoja tarkastellessa pitää tosin muistaa, että suurin osa Ok Cupidin käyttäjistä on yhdysvaltalaisia heteroita.
  32.  
  33. Pääosa Ok Cupidin artikkeleista on kepeitä. Ne listaavat suosittuja treffipaikkoja ja toimivia aloitusrepliikkejä. (Helppo vinkki: älä tee kirjoitusvirheitä tai kehu pelkkää ulkonäköä.)
  34.  
  35. Toiset artikkelit näyttävät parinmuodostuksen raa’an todellisuuden. Kuten Christian Rudder on todennut kymmenissä haastatteluissa, Ok Cupidin käyttäjäkunnassa moni ikäväkin stereotyyppi pitää paikkansa.
  36.  
  37. Datan pohjalta kirjoittamassaan kirjassa Dataclysm Rudder tarkastelee esimerkiksi sitä, minkä ikäisistä deittikumppaneista käyttäjät pitävät.
  38.  
  39. Naiset valitsevat viehättävimmiksi oman ikäisiään miehiä ja joustavat pääasiassa ylöspäin. Vastausten keskiarvot piirtävät diagonaalisen viivan, jossa naisen vanhentuessa vanhenevat myös hänen viehättäviksi arvioimansa kumppanit.
  40.  
  41. Miestenkin kaaviossa viiva on suora, mutta toiseen suuntaan. Miehen omasta iästä riippumatta viehättävin kumppani on aina keskimäärin 20–22-vuotias nainen.
  42.  
  43. Määritellessään toivomaansa ikähaarukkaa miehet kyllä merkitsevät mahdollisiksi kumppaneiksi naiset suunnilleen omasta iästään alaspäin mutta päätyvät kuitenkin viestittelemään selvästi itseään nuorempien naisten kanssa.
  44.  
  45. ”Vanhetessaan mies etsii suhteessa nuorempia ja nuorempia naisia. Keskimääräinen 30-vuotias mies viestittelee yhtä paljon teinityttöjen kuin omanikäistensä naisten kanssa”, Ok Cupidin blogikirjoitus aiheesta kiteyttää.
  46.  
  47. Tulokset eivät päde ainoastaan Ok Cupidin käyttäjien joukossa. Science Advances -lehdessä julkaistu tieteellinen tutkimus toisen, nimeämättömän treffisivuston datasta päätyi samankaltaiseen tulokseen: siinä missä miesten seksuaalinen viehättävyys kasvaa 50 ikävuoteen asti, naisten viehättävyys on huipussaan 18-vuotiaana ja laskee sitten jyrkästi.
  48.  
  49. RUDDERIN mukaan miehet myös lähettävät melkein aina viestin ”kuumimman” näköiselle naiselle täysin muista tiedoista piittaamatta ja yhteensopivuutta pohtimatta.
  50.  
  51. Käytös aiheuttaa sivustojen ylläpitäjille harmaita hiuksia, sillä se johtaa kierteeseen, jossa kaikki häviävät. Muutama nainen saa satoja viestejä sekalaiselta joukolta miehiä, pelästyy ja lähtee palvelusta. Suurin osa miehistä ei saa vastauksia lähettämiinsä viesteihin, eikä suurin osa naisista saa lainkaan viestejä miehiltä.
  52.  
  53. Ilmiön välttääkseen osa deittisivustoista mittaakin algoritmin avulla käyttäjien yleistä ”viehättävyyttä” ja näyttää käyttäjille vain suunnilleen heidän kanssaan samalla ”viehättävyystasolla” olevia ihmisiä. Jos siis algoritmi on todennut sinut neloseksi, et välttämättä ikinä edes näe kahdeksikkoja.
  54.  
  55. Numeerinen arviointi voi kuulostaa karulta, mutta se on ainoa kieli, jota algoritmit osaavat. Arvioinnilla on ilmeiset heikkoutensa: kaikilla ihmisillä ei ole sama maku, ja sama henkilö voi olla yhden mielestä ykkönen ja toisen mielestä kymppi. Alkeellinen algoritmi ynnää tällaisen käyttäjän viehättävyydeksi viitosen.
  56.  
  57. VIEHÄTTÄVYYDEN arviointi nostaa esiin toisen tympeän stereotyypin, treffikumppanien etnisen erottelun. Harva ilmoittaa suoraan, että haluaa tapailla vain tietyn värisiä ihmisiä, mutta algoritmi huomaa mieltymykset nopeasti seuraamalla pyyhkäisyjä, tykkäyksiä ja viestejä.
  58.  
  59. ”Totuus on juuri sellainen kuin hyvin kyyninen ihminen olettaisi. Tummaihoiset käyttäjämme saavat noin 25 prosenttia vähemmän viestejä ja vastauksia. Sama pätee aasialaisiin miehiin mutta ei aasialaisiin naisiin”, Rudder summaa The Atlanticille.
  60.  
  61. ”Tämä pätee muihinkin emoyhtiömme deittipalveluihin. Rasistiset asenteet ovat melko yleismaailmallisia.”
  62.  
  63. Kun tummaihoinen käyttäjä saa vähemmän viestejä ja tykkäyksiä, algoritmi päättelee, että käyttäjä on vähemmän viehättävä. Ja toisin päin: valkoihoiset ihmiset saavat etua, koska mikään ihmisryhmä ei erityisesti diskriminoi heitä etnisyytensä perusteella.
  64.  
  65. Ok Cupid on julkaissut tästäkin ilmiöstä tilastoja blogissaan. Taulukot näyttävät, miten viehättäviksi kukin ihmisryhmä arvioi toisensa Ok Cupidin Quickmatch-arvioissa. Luvut kertovat prosentteina, miten paljon tietyn etnisen ryhmän arviot eroavat keskimääräisestä: miinusmerkkiset luvut kertovat keskimääräistä huonommista arvioista, plusmerkkiset keskimääräistä paremmista.
  66.  
  67. JOS tunnet olosi epämukavaksi tätä juttua lukiessasi, et luultavasti ole ainoa. Sosiologi Jaana Maksimainen arvioi, että ihmissuhteisiin liittyvistä asioista on totuttu puhumaan henkilökohtaisella, psykologisella tasolla. Samojen asioiden yhteiskunnallinen tai tilastollinen käsittely vaikuttaa vaistomaisesti arveluttavalta.
  68.  
  69. ”Meillä on aika lailla vakiintuneita tapoja myös sellaisissa elämän asioissa, jotka mielletään henkilökohtaisiksi. Mutta erityisesti rakkauden asioissa niitä on vaikea nähdä tai tunnustaa”, Maksimainen sanoo.
  70.  
  71. ”Tulee tietty karu ja kylmä tuulahdus, joka ei jotenkin niihin kuulu.”
  72.  
  73. Kun on puhe ihmissuhteisiin liittyvistä tilastoista, niistä puhutaan yleisellä tasolla, Maksimainen sanoo. Harva suostuu sijoittamaan itsensä niihin. Hyvä esimerkki ovat vaikkapa sukupuolten tasa-arvoon tai avioeroihin liittyvät tilastot.
  74.  
  75. ”Yleisellä tasolla voidaan arvioida, että ehkä joo, epätasa-arvoa on. Mutta jos joku kysyy, että miten sinun avioliitossasi ovat tasa-arvoasiat, se onkin hirveän vaikeaa. Myös eroista on paljon tilastoja, mutta oma avioero tuntuu erityiseltä ja henkilökohtaiselta.”
  76.  
  77. ALGORITMEIHIN ja suuriin ihmismassoihin perustuva neittideittailu saattaa kuitenkin muuttaa asenteita.
  78.  
  79. Maksimaisen mukaan varsinkin nuorille aikuisille on jo normaalia, että deittailu on mitattavaa. Omaa profiilia osataan optimoida algoritmeille sopivaksi ja tykkäykset maksimoida.
  80.  
  81. ”Algoritmielämä saattaa jo vaikuttaa ilmaisutapaamme.”
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement