Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
40
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.29 KB | None | 0 0
  1. Afecţiunile planşeului pelvian
  2.  
  3. Tipuri şi simptome
  4.  
  5. Toate afecţiunile planşeului pelvian sunt practic hernii caracterizate prin faptul că anumite ţesuturi devin poziţionate anormal din cauza slăbirii unui alt ţesut. Diferitele tipuri de afecţiuni ale planşeului pelvian sunt denumite în funcţie de organul afectat. Adeseori, mai multe astfel de afecţiuni apar asociate la aceeaşi pacientă, în toate tipurile, cel mai frecvent simptom este senzaţia de greutate sau presiune în zona vaginală - senzaţia că uterul, vezica urinară sau rectul este pe cale să cadă.
  6.  
  7. Manifestările apar când femeia stă în picioare şi dispar când stă întinsă. La unele femei actul sexual este dureros. Cazurile uşoare pot rămâne asimptomatice până la vârste avansate.
  8. Rectocelul apare când rectul cade şi devine proeminent la nivelul peretelui posterior al vaginului. Este cauzat de scăderea rezistenţei peretelui muscular al rectului şi ţesutului conjunctiv perirectal. Rectocelul poate îngreuna scaunele şi poate conduce la senzaţia de constipaţie. Unele femei trebuie să îşi introducă un deget în vagin pentru a putea avea scaun.
  9.  
  10. Enterocelul apare atunci când, intestinul subţire şi membrana care tapeţează cavitatea abdominală (peritoneul) proemină între uter şi rect, sau dacă uterul a fost extirpat, între vezica urinară şi rect. Este cauzat de scăderea rezistenţei ţesutului conjunctiv şi ligamentelor care susţin uterul. Adeseori, enterocelul este asimptomatic.
  11. Unele femei resimt însă o senzaţie de plenitudine, presiune sau durere la nivelul pelvisului. Este posibilă apariţia durerii lombare.
  12.  
  13. Cistocelul apare atunci când vezica urinară cade şi devine proeminentă la nivelul peretelui ■anterior al vaginului. Este cauzat de scăderea rezistenţei ţesutului conjunctiv şi structurilor cu rol de suport din jurul vezicii urinare. Cistouretrocelul este similar, dar se caracte¬rizează şi prin căderea porţiunii superioare a uretrei {colul vezicii urinare). Oricare din aceste afecţiuni poate cauza incontinenţă urinară de stres (eliminare de urină în timpul tusei, râsului sau oricărei alte manevre care determină creşterea bruscă a presiunii intraabdominale) sau incontinenţă prin preaplin (eliminare de urină atunci când vezica se umple). După urinare, în vezică poate rămâne încă urină. Uneori, apar infecţii ale tractului urinar. Deoarece se pot produce leziuni ale nervilor vezicii urinare sau uretrei, femeile cu aceste afecţiuni pot dezvolta incontinenţă urinară asociată cu senzaţia imperioasă de a urina (dorinţa urgentă de a urina, care conduce la eliminarea de urină).
  14.  
  15. Prolapsul uterin (procidenţa) înseamnă pătrunderea uterului în vagin. De obicei, este cauzat de slăbirea ţesuturilor conjunctive şi ligamentelor care susţin uterul. Uterul poate pătrunde numai în partea superioară a vaginului. în partea centrală, sau poate ieşi prin orificiul vaginal, situaţie numită prolaps uterin total. Prolapsul uterin se manifestă prin dureri lombare sau la nivelul şoldului, însă multe femei sunt asimptomatice. Prolapsul uterin total, care este evident, cauzează durere în timpul mersului. La nivelul colului uterin căzut apar uneori ulceraţii asociate cu sângerare, scurgeri vaginale sau infecţii. Din cauza prolapsului uterin se produce o îndoire anormală a uretrei. Aceasta poate masca incontinenţa urinară (dacă aceasta este prezentă) sau poate cauza dificultăţi la urinare. Femeile cu prolaps uterin total pot âvea şi dificultăţi la defecâţie.
  16.  
  17. Prolapsul vaginal se caracterizează prin căderea porţiunii superioare a vaginului în segmentul vaginal inferior, astfel încât vaginul apare întors pe dos. Porţiunea superioară poate cădea parţial sau complet, ieşind la exteriorul corpului (situaţie numită prolaps vaginal total). Prolapsul vaginâl apare numai la femeile care au suferit o histerectomie. Poate cauza durere atunci când femeia stă jos Sau merge. La nivelul segmentului vaginal căzut pot apărea ulceraţii asociate cu sângerări sau scurgeri. Afecţiunea determină nevoia imperioasă sau frecventă de a urina. Este posibil să producă şi îndoirea anormală a uretrei. Aceasta poate masca incontinenţa urinară (dacă este prezentă) sau poate cauza dificultăţi lâ urinare.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement