Advertisement
Guest User

OUG57/2019

a guest
Oct 14th, 2019
116
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 7.79 KB | None | 0 0
  1. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 57/2019 din 3 iulie 2019 - Partea Iprivind Codul administrativ
  2. EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
  3. PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 555 din 5 iulie 2019
  4.  
  5. ART. 62
  6. Înfiinţarea şi desfiinţarea ministerelor
  7. (1) Ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredereasupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură.
  8. (2) Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivitprevederilor Constituţiei şi prezentului cod.
  9. (3) Aspectele specifice organizării şi funcţionării ministerului cu atribuţii în domeniulapărării naţionale şi ministerului cu atribuţii în domeniul ordinii publice sunt reglementateprin legi speciale, iar în privinţa celorlalte ministere, prin hotărâre a Guvernului.
  10. (4) Prin actul de înfiinţare, respectiv de organizare şi funcţionare al ministerului sestabilesc funcţiile şi atribuţiile specifice, organigrama şi numărul de posturi ale ministerelorîn raport cu importanţa, complexitatea şi specificul competenţei atribuite.
  11. (5) Prim-ministrul poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prinînfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere.Parlamentul acceptă modificarea structurii Guvernului în condiţiile art. 85 alin. (3) dinConstituţie.
  12. (6) Prim-ministrul poate solicita Parlamentului ca unii dintre viceprim-miniştri să aibă şicalitatea de coordonator al activităţii unor ministere. Ministerele care se află încoordonarea fiecărui viceprim-ministru se stabilesc de prim-ministru.
  13.  
  14. ART. 63
  15. Organizarea ministerelor
  16. (1) Ministerele au în structura organizatorică direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri,denumite generic compartimente, cu respectarea prevederilor corespunzătoare încadrăriicu personal a respectivelor structuri.
  17. (2) Atribuţiile compartimentelor ministerelor se stabilesc prin regulamentul de organizareşi funcţionare a ministerului, aprobat prin ordin al ministrului.
  18.  
  19. ART. 391
  20. Stabilirea numărului total de funcţii publice de conducere în cadrul fiecăreiautorităţi sau instituţii publice
  21. (1) Numărul total al funcţiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorităţi sauinstituţii publice, cu excepţia funcţiilor publice de secretar general al unităţii/subdiviziuniiadministrativ-teritoriale, precum şi a funcţiilor publice de conducere a căror ocupare seface prin detaşare cu personal din cadrul instituţiilor din sectorul de apărare, ordine publicăşi siguranţă naţională, conform statelor de organizare aprobate, în condiţiile legii, este demaximum 12% din numărul total al posturilor aprobate.
  22. (2) Pentru determinarea numărului total al funcţiilor de conducere prin aplicarea cotei de12% prevăzută la alin. (1), se procedează după cum urmează:
  23. a) în cazul în care numărul rezultat este mai mic de unu, acesta se rotunjeşte la întreg;
  24. b) în cazul în care numărul rezultat este mai mare de unu, acesta se rotunjeşte lanumărul întreg imediat superior acestuia, dacă fracţiunea este mai mare de 0,50.
  25. (3) Structura organizatorică a autorităţilor şi instituţiilor publice trebuie să respecteurmătoarele cerinţe:
  26. a) pentru constituirea unui birou este necesar un număr de minimum 5 posturi deexecuţie;
  27. b) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 7 posturi deexecuţie;
  28. c) pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 15 posturi deexecuţie;
  29. d) pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 25 deposturi de execuţie
  30.  
  31.  
  32.  
  33. ART. 518
  34. Reorganizarea autorităţii sau instituţiei publice
  35. (1) În caz de reorganizare a activităţii autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarii publicivor fi numiţi în noile funcţii publice sau, după caz, în compartimentele rezultate, înurmătoarele cazuri:
  36. a) se modifică atribuţiile aferente unei funcţii publice mai puţin de 50%;
  37. b) sunt reduse atribuţiile unui compartiment;
  38. c) este schimbată denumirea funcţiei publice fără modificarea în proporţie de peste 50%a atribuţiilor aferente funcţiei publice;
  39. d) intervin modificări în structura compartimentului.
  40. (2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se face cu respectarea următoarelor criterii:
  41. a) categoria, clasa şi, după caz, gradul profesional ale funcţionarului public;
  42. b) îndeplinirea condiţiilor specifice stabilite pentru funcţia publică;
  43. c) să fi desfăşurat activităţi similare.
  44. (3) În cazul în care există mai mulţi funcţionari publici, se organizează examen de cătreautoritatea sau instituţia publică. Examenul se organizează anterior emiterii preavizului.
  45. (4) Funcţionarii publici care sunt declaraţi admişi în urma examenului prevăzut la alin.(3) sunt numiţi în noile funcţii publice, iar funcţionarii publici care sunt declaraţi respinşisunt eliberaţi din funcţie potrivit art. 519 alin. (1) lit. c), cu respectarea dreptului de preaviz.
  46. (5) Reducerea unui post este justificată dacă atribuţiile aferente acestuia se modifică înproporţie de peste 50% sau dacă sunt modificate condiţiile specifice de ocupare a postuluirespectiv, referitoare la studii.
  47. (6) Reorganizarea activităţii autorităţii sau instituţiei publice are loc în situaţii temeinicjustificate cel mult o dată într-un interval de 6 luni consecutive, cu excepţia situaţiei în careintervin modificări legislative care determină necesitatea reorganizării acestora.
  48. (7) În cazul în care reorganizarea activităţii autorităţii sau instituţiei publice determinăreducerea posturilor, autoritatea sau instituţia publică nu poate înfiinţa posturi similarecelor desfiinţate pentru o perioadă de un an de la data reorganizării.
  49.  
  50.  
  51. ART. 545
  52. Structura cabinetului şi a cancelariei
  53. (1) Cabinetul şi cancelaria se constituie drept compartimente organizatorice distinctecare pot cuprinde funcţiile prevăzute pentru aceste structuri în cadrul legii privindsalarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
  54. (2) Funcţia de secretar al cancelariei se asimilează din punctul de vedere al salarizăriicu funcţia de şef de cabinet. Pot fi numite în funcţia de secretar al cancelariei persoane custudii superioare sau medii, în condiţiile legii.
  55. (3) Activitatea cabinetului, respectiv cancelariei prefectului este coordonată de cătredirectorul de cabinet, care răspunde în faţa demnitarului, alesului local, respectivprefectului, după caz.
  56.  
  57.  
  58. ART. 546
  59. Numărul de posturi din cadrul cabinetului şi cancelariei
  60. Numărul maxim de posturi din cadrul cabinetului, respectiv cancelariei este:
  61. a) 18 posturi pentru cabinetul prim-ministrului;
  62. b) 12 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu, ministrului de stat; c) 8 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului fără portofoliu;
  63. d) 8 posturi pentru cabinetul ministrului, secretarului general al Guvernului şi şefuluiCancelariei Prim-Ministrului;
  64. e) 8 posturi pentru cabinetul ministrului delegat;
  65. f) 4 posturi pentru cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului, secretarului destat şi asimilatului acestuia din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului şiconsilierului de stat;
  66. g) 4 posturi pentru cabinetul conducătorului de organ de specialitate al administraţieipublice centrale, cu rang de secretar de stat;
  67. h) 2 posturi pentru cabinetul subsecretarului de stat şi asimilatului acestuia din cadrulaparatului de lucru al Guvernului din cadrul ministerelor şi al celorlalte organe despecialitate ale administraţiei publice centrale;
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement