daily pastebin goal
28%
SHARE
TWEET

Untitled

a guest Sep 14th, 2017 98 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1. Jag hade tänkt jämföra företagen Elgiganten och McDonald’s. McDonald’s är inriktade inom restaurangbranschen medan Elgiganten är inriktade på hemelektronik och sådant.
 2. Personal
 3. McDonald’s har inte några stora krav på sin personal. Dom anställer ofta folk som precis slutat gymnasiet och inte har någon direkt utbildning. Personer som jobbar där är oftast bara där tillfälligt och planerar inte på att jobba kvar där i åratal.
 4. Elgigantens personal är däremot utbildad för att lättare kunna övertala kunder och sådant. Det är ett ställe där många gärna jobbar kvar på med tanke på att deras löner och anställningskrav till skillnad till McDonald’s är höga. Dom behöver även mer personal per butik till skillnad till McDonald’s.
 5.  
 6.  
 7.  
 8. Produkt
 9. McDonald’s förpackning och design kan man inte direkt klaga på, det är till för att förtäras kort efter köp och kräver ingen avancerad förpackning. Kvaliteten är ju inte bra enligt kostcirkeln men det är folk medvetna om som går dit och köper så man kan säga att kvaliteten är bra på deras produkt. Dom tillverkar sina produkter själva och har därför inga varumärken.
 10. Elgiganten tillverkar inte sina produkter själva utan dem köper in produkter med olika varumärken från andra företag. Deras produkter är väl inpackade och har relativt bra kvalitet beroende på prisklass.
 11.  
 12.  
 13.  
 14. Pris
 15. Elgigantens produkter varierar väldigt mycket i prisklass. Dem dyrare produkterna har oftast bättre kvalitet är dem med lägre pris. Dom har väldigt ofta specialerbjudanden och rabatter som man ser i tidningar och på TV för att locka till sig fler kunder. Dom försöker också hålla sina priser lite mindre än deras kunkurrenter (till exempel Onoff).
 16. Alla McDonald’s produkter har samma standard och kvalitet. Priset varierar istället på hur stor måltiden du väljer att köpa är. Konkurrensen är inte så stor i förhållande till Max och Burger King för att deras produkter är alla ganska olika och kunden kommer att gå dit som dom föredrar iallafall så det finns ingen anledning för dem att konkurrera.
 17. Plats
 18. Elgiganten försöker lokalisera i affärskedjor i närheten av andra affärer. På så sätt blir konkurrensen större för att annars hade folk kanske gått till stället som var närmast, nu när alla ligger på samma ställe så spelar priset en större roll.
 19. McDonald’s sprider ut sina restauranger så mycket som möjligt. Du kan se dom runt motorvägar, i stan och i affärskedjor. Dom finns på ställen där folk kan tänka sig att bli sugna på att köpa en hamburgare eller två.
 20.  
 21.  
 22.  
 23. Påverkan
 24. Elgiganten påverkar marknaden ganska mycket precis som jag sa i föregående punkter. Det är hög konkurrens mellan dom och andra hemelektronikskedjor.
 25. McDonald’s påverkar inte marknaden särskilt mycket. Kunden kommer att gå dit dom föredrar i vilket fall som helst.
RAW Paste Data
Top