SHARE
TWEET

Prinsip rawatan eczema

ak47suk1 Jun 25th, 2016 (edited) 68 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Eczema IS a chronic disease. Bezanya mild atau tidak. Dan ada macam2 jenis eczema selain atopic. Ada contact dermatitis, ada pregnancy-related, ada astestotic eczema. Semuanya chronic disease. Chronic means there is no cure for it (yet)
  2. I always tell my patients, kita tak ada ubat nak sembuhkan eczema.lagi..kita cuma ada ubat untuk control. Kawal supaya tidak melarat.
  3.  
  4. Prinsip rawatan utk eczema-
  5. 1. Keep skin moisturised. Use a mild soap i.e. cetaphil, ezerra. Apply moisturiser often and daily. Do not sleep in an air-conditioned room set at a very low temprature. Temp 22-27 is fine. Not lower.
  6.  
  7. 2. Reduce inflammation or flare. Do not scratch (we give antihistamines for that) Use a suitable corticosteroid cream for the redness. Orang kita ada yang steroid phobia. Sampai biarkan anak tergaru2 sbb takut sangat steroid. Kita ada jenis2 steroid utk different body parts and different stages of lesions. Contoh, hydrocortisone is a very weak steroid. Utk tempat macam.muka, di mana kulit nipis, maka ia sangat sesuai. Di tapak kaki, kulit tebal. Sapu bertahun2 pun takkan hilang merah2. It needs a stronger steroid. Side effect is very minimal if you go to a well-trained doctor yang selalu treat eczema. Systemic absorption of steroid sangat lah sikit. Paling banyak 7% di bahagian kelopak mata. Maka jangan risau.
  8. 3. Avoid allergens. Common allergens are dust, mite, sweat, heat, dander (bulu binatang). Food allergy is very rare. Kalau nak tahu, kena test makanan satu2. Tanda budak tu ada alergi pada sesuatu makanan, eczema flare akan naik dalam masa 2 jam selepas dia makan makanan tu, dan akan nail setiap kali dia makan makanan tu. Jadi jangan restrict diet anak2 eczema. Ada yang sampai bagi anak makan sayur dan nasik saja sebab orang2 keliling cakap ayam udang sotong ketam daging semia tak boleh makan. No no no. Please do not torture the kid unless memang disahkan oleh doktor.
  9.  
  10. And eczema can flare if patient is stressed, sakit. Can happen after vaccination. Tapi kita step up lah rawatan. Kita pantau. Kita bagitahu parents apa nak buat. Nasihat depa supaya bersabar sikit sebab vaksin sgt penting utk pelihara nyawa anak.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top