SHARE
TWEET

Nikmat mana yang kamu dustakan?

ak47suk1 May 22nd, 2016 (edited) 75 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Minggu lepas CME(continuing medical education) discussed a case in Sabah. A real one. Happened. Recently.
  2.  
  3. Patient had a homebirth. Tapi takde doula la. Terpaksa sebab nearest KK amek masa 4 jam. Tak pernah pergi for antenatal check up sebab tak mampu(walopon lahir dekat an island around Sabah, they are not citizens. IC takde). Memang orang miskin. Jenis kais pagi mkn pagi. Hanya kutip hasil utan dan laut, ternak a few animals. Klinik desa 2 jam tapi tak bukak malam. Disambut oleh sibapa dan bidan tak bertauliah. Alhamdulillah, semuanya selamat, ibu dan anak. Tak kuasa nak lotus birth ke, itu mmg terpaksa gentle birth, takde delay cord clamping, memang terus cantas.
  4.  
  5. A week after that, out of no where, time tgh nak breastfeed tu si ibu perasan yang anaknya tiba2 je mengeras. Violently. Sampai sakit dia kemam si ibu walaupon takde gigi. On the same day, the baby suffered muscle spasms all over his body, berpeluh sampai macam kena mandi, nafas tak menentu dan demam.
  6.  
  7. Parents panicked. Klinik desa tak bukak time tu so he had to go to the nearest klinik kesihatan(kk). Time dia nak pergi dier terpaksa amek sayur skali dan hasil laut yang dia kumpul bawak sekali. Sebab nak buat tambang naik boat 2 kali. Dahtu kalau ada kereta/bus pon jalan tak ada tar so amek masa 2+ jam. Biasanya mereka akan jual hasil sayur atau ternakan tu pulak buat tambang nak balik nanti.
  8.  
  9. Bila sampai the nearest kk 6 JAM kemudian, baby dah takde. Si bapa merayu tolong buat something. Tolonglah cucuk kata si bapa. Dia keluarkan duit simpanan dia dan isteri yang dikumpul. Rupa rupa nya mereka menabung sejak dulu lagi semata mata nak make sure anak pertama mereka itu dapat full vaccinations drpd program imunisasi Malaysia. Mereka memang kena bayar full. Itu yang mereka faham dan diwar warkan kpd mereka. Sebab ibubapa mereka sering bercerita betapa deritanya penyakit2 tersebut ketika membesar diselatan Filipina.
  10.  
  11. Si bapa kalau nak ikutkan kena hari esoknya nak balik sebab dah takde transport. Dia terpaksa jual dulu hasil pertanian kerana dia nak buat tambang. Staff di KK niat mmg nak tlg hantar tapi mereka pula terpaksa menggunakan kenderaan mereka nak antar seorang ibu ke hospital besar sebab ibu dah start sawan uncontrollably, indicative of eclampsia.
  12.  
  13. Si bapa pulang membawa mayat anak kecilnya. Untuk dikebumikan. Tubuh yang selama ini panas. Yang menjadi sumber kegembiraan si ibu dan bapa. Kini biru, sejuk dan tiada lagi. Cause of death?
  14.  
  15. Tetanus(kancing gigi). Which can cause neonatal tetanus. Which can be totally prevented with vaccination given to the mother before delivery. Yang mereka tak dapat or pergi untuk dapatkan sebab tak MAMPU. Sebab mereka bukan warganegara Malaysia. Sebab mereka menabung demi nak dapatkan full vaccination jadual imunisasi Malaysia utk anak mereka. Mereka terpaksa byr full. Sebab sibapa potong umbilical cord(uri) pakai pisau ambil dari dapur.
  16.  
  17. In semenanjung Malaysia, we have parents lying through their teeth taknak vaccinate their babies. Tiada siapa PAKSA atau UGUT. Bukannya masuk jail atau kena denda tak vaccinate anak. KKM are just doing their job. For and in the best interest of your child. Kalau taknak ambil, please go through proper channel and documentations. JANGAN MENIPU. Supaya kalau anak tu lungs dia mereput, sawan tak berenti, lumpuh or cacat sebab kena diseases yang preventable by vaccinations, kat hospital nanti we know what are we dealing with, based on the child vaccinated or not. Plus ada bukti yang parents declined vaccinations, based on INFORMED DECISION. That was the saddest CME I have ever attended. Had to punch the wall to feel manly again.
  18.  
  19. Really. Nikmat mana yang kamu dustakan?
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top