Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
64
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.68 KB | None | 0 0
  1. Simptomele si diagnosticul cancerului
  2.  
  3. Durerea
  4.  
  5. Cancerele sunt de obicei indolore în stadiile incipiente, însă pe măsură ce cresc, primul simptom este adeseori un disconfort uşor, care se agravează progresiv pe măsură ce tumora creşte, iar în final se transformă în durere
  6. intensă. Durerea este produsă prin comprimarea şi iritarea nervilor şi a altor structuri de vecinătate.
  7.  
  8. Sângerarea
  9.  
  10. Iniţial, o tumoră malignă poate sângera deoarece celulele nu sunt bine ataşate între ele, iar vasele sanguine sunt fragile. Ulterior, pe măsură ce cancerul creşte şi invadează ţesuturile înconjurătoare, acesta poate eroda un vas sanguin de vecinătate, producând sângerare. Hemoragia poate fi mică şi nedetectabilă, sau detectabilă numai prin metode speciale. Aşa se întâmplă de obicei în stadiile incipiente ale cancerului de colon. Sau, în special în cazul neoplasmelor avansate, sângerarea poate fi masivă sau chiar ameninţătoare de viaţă.
  11. Localizarea cancerului determină locul sângerării. Indiferent de zona la care se află de-a lungul tubului digestiv, sângele este prezent în materiile fecale. Un cancer situat în tractul urinar determină prezenţa de sânge în urină. Alte cancere pot sângera în zone interne ale corpului. Hemoragia pulmonară se poate exterioriza sub forma expectoraţiei cu sânge.
  12.  
  13. Scăderea ponderală şi oboseala
  14.  
  15. In mod tipic, pacienţii cu cancer prezintă scădere ponderală şi oboseală, care se agravează pe măsură ce cancerul progresează. Unele persoane observă că scad în greutate în ciuda faptului că au apetit normal. Altele îşi pierd apetitul şi pot avea senzaţie de greaţă la vederea alimentelor. Indivizii afectaţi devin foarte slabi; dispariţia grăsimii subcutanate este vizibilă în special la nivelul feţei. Persoanele cu cancer avansat sunt în general foarte obosite şi dorm multe ore pe zi. Dacă apare anemie, aceşti indivizi devin obosiţi sau prezintă dispnee atunci când depun un anumit efort.
  16.  
  17. Hipertrofia ganglionilor limfatici
  18.  
  19. Pe măsură ce cancerul se răspândeşte în organism, acesta se propagă iniţial la ganglionii limfatici din vecinătate, care cresc în volum şi dobândesc consistenţă dură sau elastică. Ganglionii limfatici pot fi nedureroşi sau sensibili la palpare. Pot fi mobili, însă dacă neoplasmul este avansat, aceştia aderă de tegument, de straturile tisulare profunde, sau unul de altul.
  20.  
  21. Depresia
  22.  
  23. Cancerul conduce adeseori la apariţia depresiei. Aceasta este determinată de simptomele bolii, de teama de moarte şi de pierderea independenţei. în plus,unele cancere produc substanţe care cauzează depresie prin afectarea directă a creierului.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement