Advertisement
lemon2xx

Untitled

Dec 20th, 2013
59
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 1.69 KB | None | 0 0
  1. Tumorile duetelor biliare
  2.  
  3. Cancerul este o cauză mult mai rară a obstrucţiei duetelor biliare, în comparaţie cu calculii biliari. Majo¬ritatea neoplasmelor au originea în capul pancreasului, prin care trece duetul biliar comun A. Mai rar, cancerele au originea chiar la nivelul tractului biliar, la locul de unire între duetul biliar comun şi duetul pancreatic, în vezica biliară, sau în ficat. Mult mai rar, duetele biliare sunt blocate de un cancer care s-a răspândit (a metastazat) din altă parte a corpului, sau sunt comprimate de noduli limfatici afectaţi de limfom K. De asemenea, obstrucţia duetelor biliare poate fi produsă şi de tumori non-cance- roase (benigne) ale duetelor biliare.
  4.  
  5. Determinată de un neoplasm, pacientul poate prezenta oboseală, disconfort şi prurit deosebit de neplăcute.
  6. O tumoră localizată în duetele biliare poate fi detectată cu ajutorul ecografici sau tomografiei computerizate (CT). De obicei se poate obţine o mostră tisulară prin introducerea transcutanată a unui ac subţire sub ghidaj ecografic sau CT. Tot pentru prelevarea de ţesut se poate folosi colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP)
  7.  
  8. Tratament
  9.  
  10. Prin ERCP se pot monta tuburi de bypass (stenturi) care asigură fluxul biliar pe lângă obstacol şi care totodată ajută la controlul durerii şi ameliorează senzaţia de mâncărime. Tumorile maligne nu pot fi de obicei extir¬pate complet chirurgical. Majoritatea acestora nu răspund suficient de bine la radioterapie. Chimioterapia pentru tumorile răspândite din alte părţi ale corpului (tumori metastatice) poate asigura un oarecare grad de ameliorare a simptomelor, însă nu creşte semnificativ supra-vieţuirea.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement