Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Nov 23rd, 2014
210
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 7.43 KB | None | 0 0
  1. Stormaktstiden
  2.  
  3. Stormaktstiden för Sverige präglades av krig och uppbyggnad, vi gick från att vara ett litet okänt land till att bli en av dom största och fruktade stormakterna, till och med Ryssland som då var ett stort land var rädda för oss. Allt började när trettioåriga kriget startade, Sverige stötte den Franska makten som krigade mot Tysk-Romerska riket. Danmark gick med på Tysk-Romerska riket vilket gjorde att Sverige blev fiende med Danskarna och kunde kriga nere i Danmark med. Slaget vid Lützen sägs vara ett av dom viktiga slagen på svensk sida då vi vann över det Tysk-Romerska riket, men det var en dyrköpt seger då vi förlorade många soldater. Efter trettioåriga kriget så hade Sverige stigit i både makt och soldater. Stockholm stad blev den nya huvudstaden för dess strategiska plats och vi ägde nu ett par Regioner nere i Tysk-Romerska riket. Det är nu Svenska stormaktstiden börjar.
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10. Vad hände? Hur hade folket det? Nymodigheter?
  11.  
  12. Under vår stormaktstid hände mycket, vi var med i ett par krig, tog över stora landområden och många nymodigheter komtill.
  13. Sverige byggdes upp från att vara fattigt till att bli ett rikt land, med en modern och effektiv krigsmakt, en av dom bästa i Europa. Karl XI Anrättade ett indelningsverk vilket innebar att varje socken skulle förse Sverige med soldater, annat ord för detta är Värnplikt som kom fram senare i Sveriges tid. Vår arme var lojal och vältränad och kunde snabbt rycka in i krig. Svenska soldater var väldisciplinerade och var lätt utrustad vilket gjorde att vi var snabba, rörliga och effektiva på slagfältet och en fruktad krigsmaskin.
  14. Folket i Sverige hade det väldigt bra, vi hade stora naturtillgångar av skog, järn, koppar och andra metaller som användes till vapen, kanoner, och exporterades. Många järnbruk grundades, ett av dom Bofors finns fortfarande kvar än i dag. Många städer växte fram då det var viktigt för handeln. Det var mer i slutet av Stormaktstiden som det blev sämre för svenska folket när Ryssen härjade runt i Sverige, brände och plundrade många byar.
  15. Det kom till ett par nymodigheter under vår tid, Till exempel vår arme, som blev en vältränad och började använda musköt mer än pikener, musköten var väldigt ny i arméer och användes inte mycket under 1600 talet. Det var mer i slutskedet av 1600 talet som Musköten kom att bli väldigt viktig inom krigsmakterna i Europa. Städer och fabriker byggdes upp över landet vilket var en nymodighet då fabriker som kanonfabriker och muskötfabriker inte funnits i sverige innan. Värnplikten är en av dom nymodigheter som tillkom under stormaktstiden och varade ändra fram till sent nutid, Befolkningen var indelade i socken och varje socken gav soldater till Svenska armen som tränades och användes i krig, under fredstid fick dom sköta om sina gårdar.
  16.  
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  
  21. Kända personer och krig
  22. Det fanns väldigt många viktiga personer under denna tid och för att inte prata om alla så kommer jag endast ta upp ett par personer.
  23.  
  24. Gustav II Adolf
  25.  
  26. Gustav är känd som den personen som grundade det Svenska stormaktsväldet som gjorde landet till en av Europas största och ledande under den tidigmoderna perioden. Han anses även vara en av världen främsta fältherrar då han förnyade den svenska krigskonsten och är även kallad ”den moderna krigföringens fader”. Sverige var bra på att sprida propaganda och han blev även känd som ”Lejonet från Norden”. När Gustav tillträde tronen var vi ett fattigt land och hade en svag arme, vi var i krig med Danmark, Polen och Ryssland. Gustav slöt fred med Danmark men besegrade Polen och Ryssland på slagfälten och det var Gustav som lät Sverige gå med i trettioåriga kriget på den protestantiska sidan. Under slaget vid Breitenfeld besegrade vi den Tysk-romerske armen och Gustav var redo att erövra den kejserliga tronen och bli en av Europas stora ledare, men han stupade under Slaget vid Lutzen. Han hyllas ännu efter sin död, genom till exempel Gustav Adolfsdagen och den lutheranska skolan Gustavus Adolphus College i USA är döpt efter honom.
  27. Slaget vid Breitenfeld
  28. Ett av dom mest betydande slagen under det trettioåriga kriget, en Svensk här landsteg på ön Usedom i Pommern där den Kejserliga armen väntade med 35 000 man och 25 kanoner, Svenskarnas arme var 23 000 svenskar och 18 300 sachsare och hade endast 12 kanoner. Det var under detta slag som Sveriges nya moderna krigsmakt kom till nytta då vi besegrade den kejserliga armen med minimala förluster.
  29. Slaget vid Lutzen
  30. Slaget vid Lutzen var också en av dom mest betydande slagen. Den svenska hären bestod av 12 800 man, 6200 kavallerister och 60 kanoner, den kejserliga armen bestod av 10 000 man, 7000 kavallerister och 24 kanoner. Påväg var 3000 man och 2000 kavallerister som förstärkning. Sverige gick segrande ur slaget men den var dyrköpt då kungen dog och 5000 soldater blev dödade, skadade eller desserterade. Iochmed att kungen avled så försvagades Sverige politiskt och den Svenskdominerande fasen av kriget tog slut.
  31.  
  32.  
  33.  
  34. Karl XI
  35.  
  36. Under Karl XI tid så kom han till att bli enväldig härskare. Karl XI ville göra Sverige starkt och säkert för invasioner så han skapade indelningsverket(värnplikt) och den karolinska armen skapades då. För att Karl XI skulle ha råd med den nya armen så blev det en kraftig reduktion av adels makt och tillgångar. Karl XI regeringstid började med det skånska kriget mot Danmark och Brandenburg, ingen av makterna gick ut som segrare då Danskarnas arme besegrades i Skåne. Den svenska flottan besegrades till sjöss och Svenska armen besegrades av Brandenburg, Danskarnas mål var att ta tillbaka Skåneland som Sverige fått tidigare men misslyckades och Sverige behöll Skåneland. När Karl XI skapade den Karolinska armen så började Svenskarna ha enhetsuniformer. Utbildningen förändrades och Karl XI brukade åka runt och ändrade och förbättrade den svenska armen och flottan.
  37.  
  38. Karl XII
  39.  
  40. Karl XII var kung under det stora nordiska kriget och försökte försvara Sveriges stormaktsvälde. Karl XII var en mycket framgångsrik fältherre och hans arme var nästintill oslagbar under kriget, det var i slutet, vid slaget av Poltava som svenskarna arme besegrades och det svenska stormaktsväldet slutade.
  41. Slaget vid Narva och Slaget vid Fraustadt
  42. Dessa båda slag betraktas som dom största segrarna under Sveriges militärhistoria, i slaget om Narva var svenskarnas arme endast 10 000 man och 37 kanoner mot 30 000 Ryssar och 180 kanoner, Sverige krossade den Ryska armen med minimala förluster och tog över alla ryska kanoner. Under Fraustadt slaget vann även Sverige med minimala förluster, vi förlorade 1500 man av våra 9000 och Ryssarna förlorade 15 000 man av sina 20 000 och 80 kanoner
  43.  
  44. Källor
  45. http://sv.wikipedia.org/wiki/Stormaktstiden
  46. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_L%C3%BCtzen
  47. http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII
  48. http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_II_Adolf
  49. http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Rehnski%C3%B6ld
  50. http://sv.wikipedia.org/wiki/Adam_Ludwig_Lewenhaupt
  51. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Poltava
  52. http://sv.wikipedia.org/wiki/Trettio%C3%A5riga_kriget
  53. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5nska_kriget
  54. http://sv.wikipedia.org/wiki/Karoliner
  55. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Breitenfeld
  56. http://sv.wikipedia.org/wiki/Stora_nordiska_kriget
  57. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Narva
  58. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Fraustadt
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement