Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Nov 28th, 2014
201
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.64 KB | None | 0 0
  1. Privatekonomiövning
  2.  
  3. Del 1:
  4. Studiemedel är de pengar du får för att kunna klara dig under tiden du studerar. Du har med största sannolikhet inte tillräckligt med tid för att hinna med ett jobb där du får tillräckligt mycket lön per månad. Skillnaden mellan lån och bidrag är att man måste betala tillbaka lån till skillnad från bidrag. Läser man på heltid på högskolan så får man 2 251 kr i veckan, då är 705 kr och 1 546 kr lån, detta blir totalt 9 004 kr per månad. Man kan få studielån i 240 veckor, vilket motsvarar 6 år av studier på heltid.
  5.  
  6. Kraven på att du ska få studiebidrag är att utbildningen ger rätt till studiemedel, att du uppfyller ålderskraven, att man studerar i tillräcklig omfattning (minst 50%) och att man studerar i minst 3 veckor.
  7. Klarar du inte av att få godkänt i de kurser du läser så måste du läsa in de poäng du saknar innan man får nya studiemedel/avslutar det.
  8.  
  9.  
  10. Del 2:
  11. De viktigaste skulderna att betala först är hyra och månadsavgift. Om man bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt riskerar man att bli vräkt om man inte betalar i tid. Man har upp till 3 veckor på sig att betala och då får man behålla sin bostad. Det rekommenderade är att aktivera autogiro på hyran och månadsavgiften, då dras det pengar från ditt konto automatiskt. Efter du har betalat detta kan du börja prioritera (i ordning) el och telefon, mat, hemförsäkring, avgift till arbetslöshetskassan och sist övriga räkningar.
  12.  
  13. Om man inte kan betala in en räkning i tid brukar man oftast få en påminnelse, vilket kan inkludera en påminnelseavgift om det finns ett avtal om detta. Om du inte betalar efter påminnelsen så kan fordringsägaren skicka ett inkassokrav till dig. I inkassokravet ska skuldbeloppet, ränta och ersättning för inkassokostnaden tydligt framgå.
  14.  
  15. Betalar man inte även efter att ett inkassokrav har skickats kan fordringsägaren vända sig till kronofogdemyndigheten med en ansökan om betalningsföreläggande. Detta kan innebära att kronofogdemyndigheten beslutar att du är skyldig att betala ett krav. KM (kronofygdemyndigheten) skicker ett brev som man ska kvittera. Detta kallas för en delgivning. I brevet kommer det stå hur mycket du är skyldig fordringsägaren, i detta tillfälle har du fortfarande chansen att betala tillbaka det du är skyldig. Du kan skicka en invändning om du tycker att fordringsägaren inte har rätt att kräva dig på pengar eller att du krävs på ett felaktigt belopp.
  16.  
  17.  
  18. Om man får en betalningsanmärkning så betyder det att man inte har betalat in en räkning tid. Detta kan vara ett hinder om man vill hyra bostad, ta banklån eller handla på kredit. Antingen så handlar betalningsanmärkningen om skatt eller ifall att man har ett betalningsföreläggande. Dessa anmärkningar finns kvar i registret i 3 år. Betalar du inte din skatt så kan kronofogden göra en utmätning. Dessa utmätningar kan göras på olika sätt, då de vanligaste är genom avdrag på lön, pension, sjukpenning eller annan inkomst. Då räknar kronofogden ut hur mycket pengar hushållet behöver för att leva och sätter sedan upp en plan för hur mycket man måste betala varje månad.
  19.  
  20.  
  21. Huddinge kommuns konsumentrådgivning:
  22. Du kan hitta Huddinge kommuns konsumentrådgivning på Huddinge servicecenter och du kan vända dig dit för att få rådgivning före köp, få veta vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument, få råd och hjälp vid tvister & få information om hur du reklamerar.
  23.  
  24. http://www.huddinge.se/Kommun-och-politik/kontakta-oss/konsumentvagledning/
  25. http://www.huddinge.se/sv/Kommun-och-politik/kontakta-oss/budget-och-skuldradgivning/
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement