Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
70
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.31 KB | None | 0 0
  1. Profilaxia şi tratamentul cancerului
  2.  
  3. Efectele secundare ale tratamentului
  4.  
  5. Aproape toţi pacienţii care sunt trataţi pentru cancer prezintă efecte secundare. Arâeliorarea acestor reacţii este o componentă importantă a tratamentului.
  6.  
  7. Chimioterapia produce de obicei greaţă, vomă, pierderea apetitului, scădere ponderală, oboseală şi scăderea numărului de" celule sanguine, cu apariţia anemiei şi creşterea riscului de infecţii. De asemenea, pacienţii care fac chimioterapie prezintă căderea părului, însă în general efectele secundare depind de medicamentele utilizate.
  8. Reacţiile adverse ale radioterapiei depind de volumul regiunii tratate, de doza administrată şi de proximitatea tumorii faţă de ţesuturi sensibile. De exemplu, iradierea tumorilor capului şi gâtului produce adeseori leziuni tegumentare. Iradierea stomacului sau abdomenului provoacă iritaţia mucoasei gastrice (gastrită) şi intestinale (enterită), care se manifestă prin greaţă, pierderea apetitului şi diaree.
  9.  
  10. Greaţa şi voma pot fi prevenite sau ameliorate în general prin administrarea de medicamente specifice (antiemetice). Senzaţia de greaţă poate fi evitată fără medicamente prin consumul unor mese reduse cantitativ şi prin evitarea alimentelor bogate în fibre, care produc balonare, sau care sunt foarte fierbinţi ori foarte reci.
  11. Scăderea numărului de celule Sanguine (citopenie), adică deficitul unuia sau mai multor tipuri de celule) poate apărea
  12.  
  13. In timpul tratamentului cancerului din cauza efectului toxic al medicamentelor asupra măduvei osoase. De exemplu, pacienţii pot prezenta scăderea marcată a numărului de globule roşii (anemie), globule albe (neutropenie sau leucopenie), sau plachete (trombocitopenie). Dacă anemia este severă, se poate administra eritropoietină sau darbepoietină pentru a stimula producţia de globule roşii, sau se pot realiza transfuzii de masă eritrocitară. în mod similar, dacă trombocitopenia este severă, se pot realiza transfuzii de plachete pentru a reduce riscul de sângerare.
  14.  
  15. Pacienţii cu neutropenie au risc crescut de a dezvolta o infecţie. Febra mai mare de 38 de grade Celsius apărută la o persoană cu neutropenie trebuie tratată ca o urgenţă medicală. Aceşti pacienţi trebuie evaluaţi pentru identificarea unor eventuale infecţii şi necesită uneori tratament cu antibiotice sau chiar spitalizare. Transfuzii de globule albe nu se realizează de obicei, deoarece după transfuzie aceste celule supravieţuiesc numai câteva ore, iar reacţiile secundare sunt severe. în schimb, se pot administra anumite substanţe (cum este factorul stimu-lator al coloniilor de granulocite), care amplifică producţia de globule albe.
  16.  
  17. Alte efecte secundare frecvente sunt inflamaţia sau chiar ulceraţiile mucoaselor, cum ar fi mucoasa orală. Ulceraţiile din cavitatea bucală sunt dureroase şi pot îngreuna alimentaţia. Disconfortul poate fi ameliorat prin folosirea unor soluţii orale (care de obicei conţin un antiacid, un antihistaminic şi un anestezic local). Rareori, pacienţii trebuie alimentaţi printr-un tub care se introduce direct în stomac sau în intestinul subţire; de asemenea, substanţele nutritive se pot administra şi direct intravenos. Există numeroase medicamente care pot combate diareea cauzată de iradierea abdominală.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement