Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Nov 27th, 2014
156
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.37 KB | None | 0 0
  1. De standpunten van de partij, de SGP, zijn gebaseerd op de Bijbel. Bij de SGP staat de Bijbel en het christendom centraal. Bij alle soorten problemen, ook al hebben ze niks met het geloof te maken, probeert de SGP een bijbels perspectief in te nemen. De SGP vindt dat alle normen en waarden die in de Bijbel staan, goed zijn.
  2. Doordat de SGP een christelijke partij is, en uitgaat vanuit het geloof, staat de partij midden-rechts in het spectrum. De partij vindt dat er harder moet worden gestraft, en misdaad niet mag worden geloond. De partij vindt dat God nooit heeft toegestaan om geweld te gebruiken en daarom geweld hard moet worden gestraft. De partij vindt ook dat men voor z’n eigen geld en eten moet zorgen, maar als dat niet kan, vindt de partij wel dat de overheid moet werken. De overheid moet daarbij wel zorgen dat men maar tijdelijk afhankelijk is van de overheid. In de economie moet de overheid duidelijke grenzen stellen, zodat men niet zichzelf gaat verrijken ten koste van anderen. De belangrijkste punten van de partij zijn dat ze veiligheid, het gezin en een verantwoordelijke vrijheid. Deze punten maken dat zij een rechtse partij zijn, maar niet extreem rechts. Ze hebben als belangrijk punt dat de partij voor elkaar is. Dat maakt de partij juist weer wat linkser. Daarom staat de partij in het midden maar wel aan de rechter kant.
  3. Als ideologie kan de partij worden ingedeeld bij de christen-democraten. Doordat de partij vanuit het geloof uit gaat, kan de partij niet echt links of rechts zijn en ook geen duidelijke ideologie die vanuit een politiek spectrum kijkt. Daardoor heeft het ook een beetje een aparte ideologie. Onder de christen-democraten vallen namelijk de meeste partijen die onder hun geloof strijden.
  4. De SGP is de meest conservatieve partij die er is in Nederland. Ze zijn tegen veranderingen en houden vooral vast aan oude gewoontes en tradities. Dit komt ook vanuit het geloof. Ze zijn voor het traditionele gezin met de vader als hoofd en voor de ‘rustzondag’ (waarbij winkels gesloten zijn en men niet mag werken). Wat ook een conservatief standpunt van hun is, is dat ze voor het leven zijn. Ze vinden dat abortus en euthanasie verboden moet worden. Ze zijn dus voor het behoud van het leven.
  5. Kort samen gevat is de SGP een rechtste partij, maar niet extreem rechts. Verder gaat de partij uit van het geloof en proberen ze alle problemen en discussie op te lossen vanuit een bijbels perspectief. Verder wordt de partij onder gedeeld bij de christen-democraten. En als laatste is de partij heel conservatief. (http://stemsgp.jouwweb.nl/de-aard-van-de-sgp)
  6. Opmerkelijk is, dat de partij volgens diezelfde statuten niet in de eerste plaats naar een meerderheid van de kiezers streeft, maar vooral naar de handhaving en doorwerking van de beginselen die ze belijdt. Daarom wordt de SGP ook wel een getuigenispartij genoemd. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatkundig_Gereformeerde_Partij)
  7. Zetels in Tweede Kamer 3/150
  8. Zetels in Eerste Kamer 1/75
  9. Zetels in het Europees Parlement 1/26 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatkundig_Gereformeerde_Partij)
  10. De partij werd op 24 april 1918 in Middelburg opgericht uit onvrede over de toen bestaande protestants-christelijke partijen, te weten de ARP en de CHU. Het partijprogramma is naar eigen zeggen gegrond op Bijbelse waarden en normen zoals die in de reformatorische belijdenisgeschriften tot uiting komen. Ds. G.H. Kersten, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, was de drijvende kracht achter de oprichting van deze partij. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatkundig_Gereformeerde_Partij)
  11. Partijvoorzitter sinds 2004 is Adri van Heteren. Politiek leider is Kees van der Staaij, tevens fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Op 27 maart 2010 volgde hij Bas van der Vlies op die deze functie sinds 1981 vervulde.
  12. De SGP wil economische activiteiten stimuleren, maar trekt daarbij ook grenzen. Werk is geen doel in zichzelf, maar richt zich op de bijdrage aan de maatschappij en het verwerven van inkomen. Werk is geen vanzelfsprekendheid meer gezien de economische crisis. Het vraagt om een betrokken sWie niet kan werken, verdient financiële ondersteuning. De gemeente moet zich houden aan landelijke richtlijnen, maar kan ook zelf iets doen. De SGP voert een pleidooi om alle wettelijke mogelijkheden te benutten. Inkomensondersteunende maatregelen zijn er voor burgers die een inkomen hebben tot 110% van het sociaal minimum. (partijprogramma waalwijk sgp)
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement