Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
86
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.09 KB | None | 0 0
  1. Boala Hodgkin
  2.  
  3. Diagnostic
  4.  
  5. Diagnosticul de boală Hodgkin este suspectat atunci când o persoană fară o infecţie aparentă prezintă hipertrofie persistentă şi nedureroasă a ganglionilor limfatici, care persistă timp de câteva săptămâni. Probabilitatea de prezenţă a acestei boli creşte dacă persoană respectivă prezintă şi febră, transpiraţii noc¬turne şi scădere ponderală. Hipertrofia rapidă şi dureroasă a ganglionilor limfatici - care apare în cazul unei infecţii sau în răceala comună - este diferită de cea din boala Hodgkin. Uneori se produce hipertrofia ganglionilor limfatici mediastinali sau abdominali, care se observă în mod neaşteptat pe radiografii sau pe imaginile de tomografie computerizată (TC), efectuate pentru alte motive.
  6.  
  7. Anomaliile hemogramei şi ale altor analize sanguine contribuie la susţinerea diagnosticului. însă pentru stabilirea diagnosticului de certitudine trebuie efectuată o biopsie dintr-un ganglion afectat, pentru a se vedea dacă sunt prezente celule anormale şi celule Reed-Sternberg. Celulele Reed-Sternberg sunt celule maligne voluminoase, care conţin mai mulţi nuclei. Aspectul lor caracteristic poate fi observat în timpul examinării la microscop.
  8. Tipul biopsiei depinde de ganglionii hipertrofiaţi şi de cantitatea de ţesut necesară. Medicul trebuie să recolteze suficient de mult ţesut pentru a putea diferenţia boala Hodgkin de alte boli care produc hipertrofia ganglionilor limfatici, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, infecţiile, sau alte tipuri de cancere.
  9.  
  10. Cea mai bună modalitate de a obţine o cantitate suficientă de ţesut constă în practicarea unei biopsii excizionale. Se efectuează o mică incizie şi se prelevă un mic fragment din ganglionul limfatic mărit. Ocazional, când ganglionul este localizat în apropierea suprafeţei corpului, se poate obţine o cantitate adecvată de ţesut prin inserţia intraganglionară a unui ac (biopsie cu ac). Când ganglionul este situat în profunzimea cavităţii abdominale sau toracice, pentru efectuarea biopsiei este necesară intervenţia chirurgicală.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement