Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
159
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.11 KB | None | 0 0
  1. Trombocitemia
  2.  
  3. Diagnostic
  4.  
  5. Diagnosticul de trombocitemie se stabileşte pe baza simptomelor sau după ce în urma efectuării de rutină a unei hemograme se constată creşterea numărului de plachete. Pentru confirmarea diagnosticului se poate efectua hemograma. In caz de trombocitemie, numărul plachetelor este de 2-4 ori mai mare decât în mod nor¬mal. In plus, examinarea microscopică a sângelui evidenţiază plachete anormal de mari şi fragmente de megacariocite.
  6. Pentru a diferenţia trombocitemia primară (a cărei cauză este necunoscută) de trombocitemia secundară (care are cauză cunoscută), medicul caută să depisteze alte afecţiuni care se pot asocia cu creşterea numărului de plachete. Uneori este utilă prelevarea unui fragment din măduva osoasă (biopsie medulară) , această metodă contribuind la excluderea diagnosticului de leucemie mieloidă cronică, o altă afecţiune care determină creşterea numărului de plachete.
  7.  
  8. Tratament
  9.  
  10. Trombocitemia trebuie tratată cu medicamente care reduc producţia de plachete. Aceste medicamente includ hidroxiureea, anagrelidul şi interferonul alfa. Tratamentul se începe de obicei atunci când numărul plachetelor creşte extrem de mult sau când apar complicaţii (precum sângerări sau formare de cheaguri sanguine). Vârsta pacientului, alţi factori de risc prezenţi şi istoricul de tromboză sunt elemente de care nledicul ţine cont atunci 
  11. Tratamentul este continuat până când numărul plachetelor revine la valori normale. Doza trebuie reglată astfel încât nivelul plachetelor şi al celorlalte tipuri de celule circulante să rămână în limite fiziologice. De asemenea, se poate administra aspirină în doze mici, care scade agregarea plachetară şi reduce coagulabilitatea sângelui.
  12. Dacă tratamentul medicamentos nu determină scăderea suficientă a producţiei de plachete, acesta se poate asocia cu plachetofereza, o procedură rezervată pentru situaţiile de urgenţă. Aceasta constă în extragerea sângelui din organism, îndepărtarea plachetelor şi reintroducerea sângelui cu conţinut redus de plachete în corpul pacientului.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement