Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
57
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.53 KB | None | 0 0
  1. Leucemia mieloidă cronică
  2.  
  3. Leucemia mieloidă (mielocitară, mielogenă, granulocitară) cronică este o boală în cadrul căreia celulele care dau naştere neutrofilelor, bazofilelor, eozinofilelor şi monocitelor se transformă malign.
  4. Leucemia mieloidă cronică (LMC) afectează persoane de orice vârstă şi sex, însă este rară la copiii mai mici de 10 ani. Această boală apare de obicei la adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani.
  5. în LMC, majoritatea celulelor leucemice se formează în măduva osoasă, însă unele sunt produse la nivelul ficatului şi splinei. Spre deosebire de leucemiile acute, în care sunt prezente numeroase leucocite imature (blaşti), stadiul cronic al LMC se caracterizează prin creşterea marcată a numărului de globule albe (şi uneori de plachete) cu aspect normal. Pe parcursul bolii, tot mai multe celule leucemice se acumulează şi ocupă măduva osoasă, iar altele pătrund în circulaţia sanguină.
  6.  
  7. In final, celulele leucemice dezvoltă mai multe modificări, iar boala trece într-o fază accelerată şi ulte¬rior se ajunge la criza blastică. în această situaţie sunt produse numai celule leucemice imature, un semn că boala s-a agravat. în criza blastică este frecvent întâlnită mărirea de volum a splinei şi a ficatului, precum şi scăderea ponderală.
  8.  
  9. Simptome şi diagnostic
  10.  
  11. Iniţial, LMC este asimptomatică în stadiile precoce, însă unele persoane prezintă oboseală şi stare de slăbiciune, pierderea apetitului, scădere ponderală, febră sau transpiraţii nocturne şi senzaţie de plenitudine abdominală - determinată de obicei de splenomegalie. Pe măsură ce boala progresează către criza blastică, starea pacienţilor se agravează din cauza scăderii numărului de globule roşii şi plachete, care conduce la paloare, echimoze şi sângerări.
  12. Diagnosticul de LMC se suspectează pe baza rezultatelor hemogramei. Se poate observa creşterea marcată a numărului de globule albe. în probele san¬guine examinate la microscop se observă globule albe imature, prezente în mod normal numai în măduva osoasă.
  13. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare analize cromozomiale (citogenetică sau genetică moleculară). Analiza cromozomială a celulelor leucemice arată întotdeauna fuzionarea unor doi cromozomi particulari, cu formarea unei structuri denumită cromozom Philadelphia. Formarea acestui cromozom conduce la sinteza unei enzime anormale (tirozin Mnază), responsabilă pentru creşterea anormală a celulelor san¬guine în cadrul LMC.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement