Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
68
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.38 KB | None | 0 0
  1. Profilaxia şi tratamentul cancerului
  2.  
  3. Chimioterapia
  4.  
  5. Chimioterapia constă în administrarea de medicamente care distrug celulele tumorale. Un medicament chimioterapie ideal ar distruge numai celulele maligne, fără a afecta celulele normale. Din păcate, nu există astfel de medicamente. Chimioterapicele însă afectează într-o măsură mult mai mare celulele, tumorale decât celulele normale. Cu toate acestea, sunt afectate şi celulele normale, astfel îricât apar efecte secundare.
  6.  
  7. Nu toate tipurile de cancer răspund la chimioterapie. Tipul cancerului determină care medicamente vor fi administrate, în ce Combinaţii şi îh ce doze. Chimioterapia poate fi utilizată ca metodă terapeutică unică, sau poate fi asociată cu radioterapie sau intervenţie chirurgicală.
  8.  
  9. Una din abordări constă în utilizarea unor medicamente care acţionează asupra unor „ţinte moleculare", ajungând la nivelul celulelor maligne şi blocând căi importante cu rol în replicare. Aceste efecte conduc la distrugerea celulelor tumorale. Imatinibul, primul medicament de acest tip, este foarte eficace în leucemia mieloidă cronică şi în anumite tumori ale tractului digestiv. Alte medicamente de acest tip acţionează la nivelul unor receptori prezenţi pe suprafaţa celulelor tumorale din cancerul pulmonar cu alte celule decât mici şi din cancerul de colon.
  10.  
  11. Chimioterapia intensivă este o metodă terapeutică nouă, însă riscantă, care constă în administrarea de agenţi antitumorali în doze mari. Acest tip de tratament se foloseşte pentru câteva tipuri de cancer (anumite tipuri de mielom, limfom şi leucemie) care au reapărut deşi pacienţii au răspuns bine la tratamentul iniţial. Deoarece aceste tumori au demonstrat deja sensibilitate la medicamentele folosite, strategia constă în creşterea marcată a dozei de medicament pentru a distruge mai multe celule tumorale şi a prelungi astfel supravieţuirea.
  12. însă chimioterapia intensivă poate provoca complicaţii fatale la nivelul măduvei osoase. Din acest motiv, se asociază de obicei cu metode de salvare a celulelor medulare, în cadrul cărora aceste celule sunt recoltate înainte de chimioterapie şi reintroduse în organismul pacientului după tratament. în unele cazuri, se izolează din sângele pacientului celule sţem, care ulterior se folosesc (în loc de măduvă osoasă) pentru refacerea măduvei osoase.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement