Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
May 27th, 2015
367
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 16.87 KB | None | 0 0
  1. Teksti ja kuvat: Janne Soilakari
  2.  
  3. >>OTSIKKO
  4. Turtles Wagon - Täysverinen kirvesmiesasennus!
  5. Esittelyssä: Juho Jyrkän Mitsubishi Space Wagon '96
  6.  
  7. >>INGRESSI
  8. Juho Jyrkkä on noussut nopeasti sosiaalisessa mediassa tunnetuksi bassoharrastajaksi. Vasta reilut pari vuotta sitten autohifistelyn tosissaan aloittanut kaveri tuottaa mahdottomalla tahdilla videoita YouTubeen ja subbarien lisäksi soittaa myös kitaraa. AutoSound kävi tutustumassa Juhon Turtles Wagoniin ja sen täysiveriseen kirvesmiesasennukseen!
  9.  
  10. >>LEIPÄTEKSTI ALKAA
  11. Poikkesimme toukokuun lopulla Riihimäellä, jossa sijaitsee leppoisassa maalaismiljöössä Juho Jyrkän bassotalli. Tallin edustalla parkissa oleva Turtles Wagon, eli vihreällä U-Pol Raptor Liner "röpöpinnoitteella" kuorrutettu Mitsubishin tila-auto toimii pettämättömänä maamerkkinä, josta tietää että nyt ollaan varmasti saavuttu oikeaan osoitteeseen. Auton ympärillä häärii pipopäinen kaveri, joka on viimeisen reilun vuoden aikana tullut sosiaalista mediaa seuraavalle äänenpainekansalle hyvinkin tutuksi.
  12. "Ajokortin sain jo vuonna 2008, mutta autohifiharrastus alkoi vasta 2012/2013 vuodenvaihteessa. Tammikuussa 2013 hankin ekan setin, johon kuului SPL Dynamicsin SPL-sarjan 15-tuumainen subbari. Siitä se bassoinnostus sitten lähti. Innoittajana toimi Luolasalmen Mikko, jonka kanssa oltiin töissä samassa varastofirmassa. Hänellä oli omassa hyvin vaimennetussa autossaan yksi 15-tuumainen subbari, ja mietin että olisi aika läppä veto laittaa samanlainen perus perheautoon", kertoo Juho. Miehen projektiautona toimiva 1996 vuosimallin Mitsubishi Space Wagon on ollut pitkään perheen omistuksessa. Kun Juho sai ajokortin, auto kuulemma suorastaan sysättiin hänelle, kun kukaan muu ei sitä enää jaksanut korjata. Mitsu oli jo valmiiksi rekisteröity kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi, joka omistajan kertoman mukaan oikein yllytti tekemään siihen nykyisenlaisen seinäkotelon.
  13.  
  14. Röpömaalia ja Evon helmoja
  15. Mitsubishin rakentelut lähtivät liikkeelle ruostesuojauksella. Varsin perusteellisesti läpikäydyn auton tekniikkaakin on hieman piristelty Autohuolto Leinolla, jossa syötöt ja ahdot ruuvattiin tappiin. "Eihän se muuten kulkisi tuon lastin kanssa mihinkään", naureskelee Juho. Space Wagonin koko sisusta on revitty pois ja modifioitu enemmän tai vähemmän - vähintään maalattu Raptor Linerilla, jos ei muuta. Pellit on vaimennettu joka paikasta sekalaisella satsilla STP:n mattoja, joista löytyykin sitten oikein vuosikertakokoelma.
  16. Penkit on korvattu alkuperäistä kevyemmillä versioilla. Juho kertoo käyneensä koe-istumassa kaikkien autovarusteliikkeiden edullisimman penkkimallit, ja Bilteman todella sopuhintaiset sporttijakkarat olivat ainoat, jotka eivät aiheuttaneet välitöntä hylkimisreaktiota. "Näissä pystyy kyllä vähän aikaa istumaan ihan hyvin, mutta pidemmillä matkoilla penkkien kovat reunat alkavat ärsyttää", kertoo mies.
  17. Idea U-Polin röpömaaliin tuli Ville Santikolta, joka maalasi ensimmäisenä Volvonsa sillä. Juhokin mietti aluksi mustaa väriä, mutta autohifipiireissä oli tuolloin jo kaksi kyseisellä maalilla maalattua mustaa autoa. Siitä syntyi ajatus käyttää Mitsubishin alkuperäistä värikoodia. Mutta se ei ihan onnistunut, lopputulos oli lähes musta. "Sanoin sitten siellä Stirwell maalikaupassa, että sekoittakaa joku härskin vihreä sävy. Myyjä kysyi että olisiko tämä tarpeeksi härski, niin ajattelin että kyllä varmasti on. Turtles-idea syntyi siitä, kun se Autohuolto Leinon ukkeli tuli yksi perjantai-ilta humalapäissään katsomaan projektia, ja sanoi, että sinuna laittaisin jonkun ison Turtles-tarran tuulilasiin.", kertoo Juho.
  18. Raptor Liner on kuulemma erittäin mukavaa käyttää, kun pohjatöiden tekoon riittää hionta P40 hiekkapaperilla. Tämä tavara nimittäin peittää suhteellisen tehokkaasti! Lopputulos näyttää aivan kuvioidulta muovilta, joten käyttökohteita löytynee aika runsaasti kun alkaa miettiä. Tartuntaominaisuudet muovipintoihin eivät valmistajan mukaan ole hyvät, mutta maalikaupan myyjän ohjeistamana kun auton sisustan muoviosien pinnat karhentaa tarpeeksi hyvin, pitäisi maalin tarttua. Ja kyllähän se sitten tarttuikin ja ainakin toistaiseksi on pysynyt. Maalilla on käsitelty myös auton vanteet, sekä luonnollisestikin lähes kaikki korinosat, kuten esimerkiksi itse modifioidut Evo-Lancerin helmalevikkeet.
  19.  
  20. Matalaa bassoa
  21. Turtles Wagonin hifipuolen kantavana teemana on saada aikaan paljon matalaa bassoa, ei niinkään tuottaa maksimaalista lukemaa mittariin. Projektin suunnittelussa ovat toimineet apuna Simo Metsätie sekä kotelokuningas Timo Raudasoja. "Simo sanoi että rakenna sinne seinäkotelo, ei mitään makaavaa arkkua jolla hajottaa vain auton. Simo on harrastellut näitä hommia jo 19 vuotta, joten luotin tässä kohtaa täysin kaverin näkemykseen. Sama kaveri kertoi myös ohjeet saumojen tiivistyksiin ja ovien rakentamiseen. Tai no, ovien kohdalla ohje oli lähinnä, että laita sen verran elementtejä kuin sopii, jos haluat jotain mekkalaa saada aikaiseksi. Kotelon toteutuksessa toimi apuna Timo, muuten kaikki on tehty omassa tallissa Riihimäellä", muistelee Juho.
  22. Aikaa nykyisen laitteiston rakentamiseen kului puolisen vuotta. Auto purettiin perusteellisesti marraskuussa 2014 ja tämän kevään ACS:ssä pääsiäisenä se nähtiin ensimmäisen kerran valmiina TCM:n osastolla. Mitsun bruttona 900-litraisessa ja noin 24-28 hertsiin viritetyssä porttikotelossa majailee kaksi MaxBOOM:n foorumin kautta käytettynä hankittua, Suomessa harvinaista FI SP4 18" subbaria. Elementeissä on matala resonanssitaajuus (24,7 Hz), ja näin ollen Juho ajatteli niiden olevan hyvät hänen käyttötarkoitukseensa. Vieläpä kun uutena pyöreästi tonnin kustantavien järkäleiden hintapyyntö oli kohdallaan, syntyivät kaupat. Tehoa elementeille tarjoilee SPL Dynamicsin malliston toisiksi järein monolankku D-8S, joka tuuppaa noin 7,5 kilowattia yhden ohmin kuormalla.
  23. Massiivisessa kotelossa on yksi jättikokoinen yläportti, jolla on pinta-alaa 1600 neliösenttiä ja syvyyttä 60 senttiä. Ilma liikkuu hillittömän railakkaasti, tämä tuli selväksi haastattelun jälkeen otetun "kuuntelutestin" aikana (lue: istuin hanttimiehen penkillä vajaan minuutin sormet korvissa). Lörinää syntyy, kuten auton omistaja itse asian ilmaisi. Ihan kuin selän takana olisi tuulikone. Tämä pitää kokea itse, en edes yritä kuvailla tunnetta sen enempää. Mutta kuulosuojaimet päässä, ehdottomasti.
  24.  
  25. Meriradio raikaa
  26. Etuovien elementtivalinta syntyi JH-Soundin Ketosen Markon kanssa asiaa mietittäessä. Markokin asustaa nykyisin Riihimäellä, joten ostoksilla käyminen on helppoa. Juhon toive oli, että Meriradio raikaa kunnolla, joten oviin päätettiin pultata kuusi kasituumaista midbassoa ja neljä luotidiskanttia per puoli. Osa mideistä tuli käytettynä Markus Ollilalta, loput ostettiin Markolta. Tehoa yhteen oveen painetaan reilut 2000 wattia, joten ääntä tällä kalustolla kyllä syntyy. Etupään vahvistinkattauksena toimii vielä hetken SPL Dynamicsin vanhempaan S-sarjaan kuuluvat päätteet, jotka ovat kyllä tehokkaita, mutta hieman kookkaita ja käytössä olevalla kahden ohmin kuormalla herkästi lämpeneviä, joka ei ole pitkien soittelujen kannalta hyvä asia. Niinpä krominhohtoiset laitteet korvataankin saman merkin uudella MD-sarjalla, joka tarjoaa huomattavasti paremman hyötysuhteen.
  27. Massiiviset ovipaneelit syntyivät tutulla kaavalla. Ovien päälle soviteltiin sopivasti koroteltuna 15-millinen vanerilevy, johon elementit juuri mahtuivat. Loppu muoto haettiin pingotetun kankaan tekniikalla ja lasikuidulla. Sisältä löytyy tukimateriaalina myös lattarautaa ja vaimennukseen pari kerrosta STP:n butyylimattoa. Ovien ulkonäkö on varsin onnistunut, ainakin itse pidän hyvänä asiana ettei niihin ole alettu vääntää enempää mitään pyöreyttä. Juhon kaveripiirissä on tapana kutsua brutaaleja mutta toimivia ratkaisuja kirvesmiesasennuksiksi. Tämä on sitä kirvesmiesasentamista parhaimmillaan!
  28. Pääkaiuttimien soundi ei asettunut heti uomiinsa, mutta apu löytyi kuitenkin läheltä. SPL Dynamicsin tuotteista kaiken tietävä Marko Lönngren kuunteli Juhon settiä hetken aikaa Hot Rod & Rock Show'ssa Tampereella, ja totesi noin vähän kaunistellen, että paremminkin voisi soida. "Marko sitä siinä sääteli, sillä oli joku säätölaitekin mukana. Sellainen kauhea mela sillä oli kädessä kun se siinä heilui, mikä lie vastemittari oli. Kysyi multa, että kännissäkö mä olen tämän säätänyt", kuvailee Juho nauraen. Soundipuoli saatiin lopulta iskuun ja nyt ääntä syntyy sen verran paljon kuin mitä tällä kalustolla uskaltaa pyytääkään. Alkaa melkein jo subbarit jäämään jalkoihin, ainakin Juhon mielestä. Itse olen kuulemani perusteella ehkä vähän eri mieltä. :-)
  29.  
  30. Hauskanpitoa
  31. Juho on ehtinyt lyhyen harrastusuransa aikana kokeilla myös kisaamista ja EMMA:n ESPL-kisoistakin on makuuhuoneen hyllyssä finaalien kolmospytty, mutta veri vetää kuitenkin enemmän hauskanpitoon ja rentoon demosoitteluun. Nykyinen settikin on rakennettu puhtaasti yleisön viihdyttämiseen näyttelyjä ja demopäiviä varten, kotelon viritys kun on aivan liian matalalla järkevää painekisaamista ajatellen. Toisaalta painettakin kyllä lähtee, 38 hertsin piikillä on mitattu tuulilasista 156 desibeliä. Ovet auki viri kuitenkin tippuu 20 hertsin tienoolle, joten ESPL:n toinen mittaus ei paljoa lukua antaisi.
  32. Iso asia näyttelypuolta ajatellen oli tutustuminen Artjom Totsenoin luotsaamaan TCM-yhdistykseen (Tuned Cars Meeting). Juho ilmoittautui mukaan yhdistyksen viime lokakuussa järjestämään Helsingin Narinkkatorin tapahtumaan, jossa Mitsu soitteli musiikkia keskellä toria ja keräsi kohtalaisesti näkyvyyttä. Samalla Juho pääsi mukaan porukkaan, ja sitä myöten myös paikka American Car Show'n yhdistyksen osastolle järjestyi.
  33. Myöskin messujen järjestysmiehet pääsivät nauttimaan Turtles Wagonin sulosoinnuista. Helsingistä meinasi hellitä porttikielto ensi vuoden tapahtumaan (joka saatiin kyllä jälkeenpäin puhuttua pois) ja Tampereen Hot Rodissa yksi järkkäri huusi kuin palosireeni, kun äänenvoimakkuus sattui tapahtuman lopuksi vähän nousemaan... Tuttua kauraa kaikille demottelijoille, haters gonna hate.
  34. "Myös naapurin Erkki on innokas fani ja käy aina välillä morjenstamassa ja katsomassa miten projekti etenee. Se on hauska kaveri, viimeksi höpötti tehneensä rikosilmoituksen kotirauhan häirinnästä. Erkki on sen verran mukava heppu, että hänelle valmistettiin oikein oma tarrakin auton kylkeen", kertoo Juho hymyillen.
  35.  
  36. >>NOSTO
  37. "Kirvesmiesasennus on sellainen brutaali, mutta toimiva kokonaisuus."
  38.  
  39.  
  40. >>TAULUKKO
  41. >>KUVA:"omistaja"
  42. Stratovariuksen Matias Kupiaisen opissa kitaransoittoakin kolme vuotta opiskellut Juho on monipuolinen musiikkimies. Tsekkaa kaverin huikeita kitaravideoita YouTubesta!
  43. Laitetaan tuo kuva kokosivuna pohjalle ja taulukko siihen oikealle puolelle missä on tyhjää.
  44.  
  45. Kuski
  46. Nimi Juho Jyrkkä
  47. Ikä 25 vuotta
  48. Paikkakunta Riihimäki
  49. Ammatti Opiskelija/kirvesmiesasentaja
  50. Muut harrastukset Kitaransoitto ja punttisali
  51. Suosikki demobiisi Aki Sirkesalo - Naispaholainen
  52. Paras musiikkialbumi Dream Theater - Images and Words
  53. Suosikkielokuva Kummeli - Jackpot
  54.  
  55. Kulkine
  56. Merkki Mitsubishi
  57. Malli Space Wagon
  58. Vuosimalli 1996
  59. Mootori 2.0TD
  60. Vaihteisto Manuaali (ei toimi)
  61. Alusta Bilteman tukikumit (20 per takajousi)
  62. Jarrut Vakiot
  63. Korimuutokset DIY korisarja jossa käytetty Mitsubishi Evo IV helmoja sekä
  64. CB Lancerin etu/takapuskurin palikoita
  65. Vanteet Tomason TN1 (mallia röpelö)
  66. Renkaat Euromasterin jätelavalta valikoidut kekkoset
  67. Sisustan muutokset Biltema sporttipenkit ja paljon bitumimattoa
  68.  
  69. Soitin Alpine CDE-178BT
  70. Signaaliprosessori Helix DSP
  71. Vahvistimet SPL Dynamics D8S, 3 kpl S6002, 2 kpl S4006 ja S6004 (vaihtuu
  72. kesän aikana uusiin MD-sarjan päätteisiin)
  73. Diskantit SPL Dynamics SPL-25ND
  74. Midbassot SPL Dynamics 8ND
  75. Subwoofer 2 kpl FI SP4 18
  76. Kaapelointi HI-FLEX 95mm2 sekä German Engineering 10, 20, 35 ja 50mm2
  77. Akut 9 kpl Optima 75Ah
  78.  
  79. Erityiskiitokset
  80. Timo Raudasoja Low And Loud, Marko Ketonen JH-Sound, Marko Lönngren Flextron, Jani Vainikka Stirwell Automaalikauppa, Mika Vähäkangas Tarrastore, Simo Metsätie (mentori) sekä Mikko Luolasalmi koko harrastuksen pääpiru.
  81.  
  82. Lisäksi vielä speciaalikiitokset Hyvinkään ABC:n aamupaloille, joiden voimalla on asennuksia tehty! Ja päivän vanhoille Pirjon Pakarin leiville + Karjalaa lasipullosta!
  83.  
  84. Netissä
  85. Juhon talliporukka Team Löperö: www.facebook.com/teamlopero
  86. Seuraa Juhon touhuja YouTubessa: www.youtube.com/juhojyrkka
  87. Tuned Cars Meeting: www.tcmsuomi.fi
  88.  
  89.  
  90.  
  91. KUVAT JA KUVATEKSTIT
  92.  
  93. >>KUVA:"mitsu_1"
  94. >>KUVA:"mitsu_2"
  95. Noista jompikumpi alkukuvaksi, ehkä se missä on kissa?
  96.  
  97. >>KUVA:"mitsu_3"
  98. Raptor Liner maali ei paljoa heijastele, valokuvaaja kiittää! Huomaa auton helmat, jotka on modattu Evo 4 Lancerista.
  99.  
  100. >>KUVA:"mitsu_4"
  101. >>KUVA:"mitsu_5"
  102. Täytekuvia.
  103.  
  104. >>KUVA:"mitsu_6"
  105. SPL Dynamics D-8S ja muutama tarra. Takaosan asennus on oikeasti mietitty ja siitä löytyy useita järkeviä yksityiskohtia, kuten sivuissa olevat jäähdytysflektit. Kaapeloinnit on hoidettu todella tuhdisti ja suojattu asiallisesti.
  106.  
  107. >>KUVA:"mitsu_7"
  108. Auton takaosaa hallitsee SPL Dynamicsin surffilaudan lisäksi järeät alumiinilatat, joihin on kytketty kaikki järjestelmän vahvistimet ja akut, ja maapuolen latta on vedetty vielä todella tuhdeilla kaapelivedoilla maihin. Optiman 75 Ah malleja löytyy yhteensä yhdeksän kappaletta (kuusi lavalla, kaksi kabiinissa ja yksi konehuoneessa) ja ne on hankittu ensimmäistä lukuun ottamatta akkunetti.fi -verkkokaupasta.
  109.  
  110. >>KUVA:"mitsu_8"
  111. Ovet näyttävät kaikessa brutaaliudessaan oikeasti hienoilta! Sisäpuolelta piti poistaa avauskahvat ja avaaminen onnistuukin nykyisin Heikkalan Antilta saadun vinkin mukaisesti solenoideilla.
  112.  
  113. >>KUVA:"mitsu_9"
  114. Ohjaamossa ei ole liikaa alkuperäistä, kaikki on vähintäänkin maalattu, jos ei sitten muuten modifioitu uuteen uskoon.
  115.  
  116. >>KUVA:"mitsu_10"
  117. Ovipaneelit ovat suhteellisen paksut, mutta mahtuvat kuitenkin tarkan mitoituksen ansiosta paikoilleen.
  118.  
  119. >>KUVA:"mitsu_11"
  120. Nyt on liittimellä kokoa! Yhteen liittimeen puristettiin sisälle kolme 50 mm2 virtapiuhaa. Näin syntyi varsin asiallinen maadoitus.
  121.  
  122. >>KUVA:"mitsu_12"
  123. Kun tuplaterminaalit ei riitä... Tarrastoresta hankitut terminaaliblokit helpottavat todella raskaan johdotuksen tekemistä. Juho maalasi lähekkäin tulevat blokit usealla kerroksella kumimaalia, joka saa aikaan kätevän eristeen metalliosien päälle. Blokkien käyttö paransi vahvistimelle tulevaa virtaa peräti 0,4 volttia.
  124.  
  125. >>KUVA:"mitsu_13"
  126. Kaksi FI SP4 18" elementtiä puhaltaa jättimäisen portin kautta. Elementtien alipäästö on jyrkästi leikattuna 40 hertsissä, subsonic ei yllättäen ole käytössä, koska kissimirrit käyttävät sitä.
  127.  
  128. >>KUVA:"mitsu_14"
  129. SPL Dynamicsin S-sarjan vahvistimet ruokkivat etupäätä.
  130.  
  131. >>KUVA:"mitsu_15"
  132. Sijoitus päällekkäin takaovien taakse on varsin järkevä, laitteisiin pääsee haluttaessa helposti käsiksi ja esittelykin onnistuu hyvin.
  133.  
  134. >>KUVA:"mitsu_16"
  135. Juhon tallissa syntyy kaveripiirillekin koteloita. Miljöö on suorastaan autoharrastukseen yllyttävä!
  136.  
  137. >>KUVA:"mitsu_17"
  138. 1600 neliösenttinen portti tuntuu kahdelle 18-tuumaiselle "ihan vähän" isolta, etenkin kun viritys on haluttu alas. Kotelolla on kuitenkin kokoa niin reippaasti, että 60 sentin pituudella viri saatiin 24-28 hertsin välimaastoon. 900-litraisen boksin asennus tapahtui niin, että Juho hakkasi lekalla ohjaamosta ja Raudasojan Timo veti vinssillä takaa. Kirvesmiesasennus... Ensimmäinen versio seinäkotelosta oli 500 litraa, laajennuksia on tehty pari kertaa. Niin ja ensimmäinen portti (tunnetaan myös nimellä luolamiesportti), siinä oli pinta-alaa 2700 cm2. Siitä olisi kävellyt Juhon mittainen kaveri melkein suorassa sisään. :-)
  139.  
  140. >>KUVA:"mitsu_18"
  141. Alpine CDE-178BT toimii ohjelmalähteenä ja sen perästä löytyy myös Raudasojalta hankittu Helixin DSP. Auton keskikonsolissa on lisäksi nippu releitä mm. LED-valaistuksien ohjaamiseen.
  142.  
  143. >>KUVA:"mitsu_19"
  144. >>KUVA:"mitsu_20"
  145. >>KUVA:"mitsu_21"
  146. Hyvät välit Tarrastoreen kirjaimellisesti näkyvät, kun autoa katselee eri suunnista. Tarroja on todella paljon, niitä on jopa subbarikotelon sisällä ja auton mittaristossa ja peileissä.
  147.  
  148. >>KUVA:"mitsu_22"
  149. >>KUVA:"mitsu_23"
  150. Myös konehuoneen kaapeloinnit on tehty hyvin, ja suojasukalla on päällystetty vähän muutakin kuin hifilaitteiston johtoja.
  151. Käytä noista toinen.
  152.  
  153. >>KUVA:"mitsu_24"
  154. Bilteman edullinen sporttipenkki on satasen hintaiseksi ihan ok, vaikka pitkät ajomatkat näiden kanssa ovatkin yhtä tuskaa.
  155.  
  156.  
  157. >>KUVA:"oma_1"
  158. Pari kuvaa auton omistajan omista arkistoista. Tässä kuvassa ovat Juho itse sekä Hausjärven kaveri Simo Metsätie, joka on auttanut auton suunnittelussa.
  159.  
  160. >>KUVA:"oma_2"
  161. Mikko Luolasalmi, joka on yllyttänyt Juhon koko harrastuksen pariin vuoden 2012 lopulla.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement