Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
61
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.19 KB | None | 0 0
  1. Leucemia acută mieloidă
  2.  
  3. Simptome şi diagnostic
  4.  
  5. Primele simptome ale LAM sunt foarte similare cu cele ale leucemiei acute limfocitare. Deşi meningita apare mai rar decât în LAL, celulele LAM pot produce inflamaţia straturilor de ţesut care acoperă creierul şi măduva spinării (meningele).
  6.  
  7. Diagnosticul de LAM se stabileşte în mod asemănător celui de LAL. Aproape întotdeauna se efectuează o biopsie de măduvă osoasă pentru a se confirma diagnosticul şi a se diferenţia LAM de alte tipuri de leucemie.
  8.  
  9. Prognostic şi tratament
  10.  
  11. In absenţa tratamentului, majoritatea persoanelor cu LAM decedează în decurs de câteva săptămâni sau câteva luni de la stabilirea diagnosticului. Cu tratament, între 20% şi 40% din indivizii afectaţi supravieţuiesc cel puţin 5 ani, fără recăderi. Deoarece recăderile se produc întotdeauna în primii 5 ani după tratamentul iniţial, majoritatea persoanelor care rămân sănătoase în următorii 5 ani de la obţinerea remisiunii sunt consider-ate vindecate. Pacienţii cu prognosticul cel mai nefavorabil sunt cei în vârstă de peste 60 de ani, cei care fac LAM după chimioterapie sau radioterapie efectuate pentru un alt neoplasm şi cei la care leucemia a evoluat lent după o perioadă de luni sau ani în care hemograma a fost anormală.
  12.  
  13. Scopul tratamentului constă în obţinerea rapidă a remisiunii - distrucţia tuturor celulelor leucemice. însă, LAM răspunde la mai puţine medicamente decât leuce-mia acută limfocitară. în plus, tratamentul agravează starea pacienţilor înainte ca aceştia să se facă bine, deoarece inhibă activitatea măduvei osoase, cu scăderea numărului de globule albe, în special neutrofile. Scăderea marcată a numărului de neutrofile creşte riscul de infecţii. Pentru prevenirea infecţiilor sunt necesare îngrijiri meticuloase, iar infecţiile care se produc trebuie tratate prompt cu antibiotice. De asemenea, sunt întotdeauna necesare transfuzii de globule roşii şi plachete.
  14. Prima cură de chimioterapie (chimioterapie de inducţie) include de obicei citarabină timp de 7 zile, administrată prin perfuzie continuă şi daunorubicină (sau idarubicină ori mitoxantronă) timp de 3 zile.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement