Advertisement
lemon2xx

Untitled

Dec 20th, 2013
87
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.65 KB | None | 0 0
  1. Insuficienţa hepatică
  2.  
  3. Insuficienţa hepatică reprezintă deteriorarea severă afiukţki hepatice.
  4. Insuficienţa hepatică poate apărea din cauza oricărui tip de boală hepatică, cum ar fi hepatită virală, ciroză, sau leziuni hepatice produse de alcool sau medicamente (cum este acetaminofenul). înainte de apariţia, insuficienţei hepatice, este necesar ca o mare parte din ficat să fie afectată. Boala poate apărea rapid, în decurs de câteva zile sau săptămâni (insuficienţă hepatică acută), sau treptat, în decurs de luni sau ani (insuficienţă hepatică cronică).
  5.  
  6. Simptome şi diagnostic
  7.  
  8. Pacienţii cu insuficienţă hepatică prezintă de obicei icter, predispoziţie la apariţia de echimoze şi sângerări, ascită, encefalopatie hepatică şi stare generală alterată. Alte simptome întâlnite frecvent sunt oboseala/starea de greaţă, slăbiciunea şi pierderea apetitului. în insuficienţa hepatică acută, pacienţii pot ajunge de la o stare perfectă de sănătate până aproape de deces în decurs de câteva zile. în insuficienţa hepatică cronică, deteriorarea stării de sănătate poate fi foarte graduală, până când se produce un eveniment dramatic, cum ar fi sângerarea varicelor esofagiene (vene esofagiene dilatate şi sinuoase).
  9. Manifestările clinice sunt foarte sugestive pentru insuficienţa hepatică. Analizele sanguine indică de obicei deteriorarea severă a funcţiilor hepatice.
  10.  
  11. Prognostic şi tratament
  12.  
  13. Tratamentul depinde de cauza bolii şi de manifestările clinice specifice. Tratamentul de urgenţă este iniţiat în funcţie de tipul insuficienţei hepatice - acute sau cronice, însă principiile terapeutice sunt aceleaşi. Persoana este menţinută sub o dietă strictă. Consumul de proteine este controlat cu atenţie: o cantitate prea mare produce disfuncţie cerebrală; o cantitate prea mică determină scădere ponderală. Consumul de sodiu este menţinut scăzut, astfel încât să se reducă acumularea de lichid de ascită în cavitatea abdominală. Alcoolul trebuie evitat complet, deoarece poate agrava leziunile hepatice.
  14. în final, insuficienţa hepatică este fatală în absenţa tratamentului sau dacă boala hepatică este progresivă. Chiar şi cu tratament, insuficienţa hepatică poate fi ireversibilă. în cazurile terminale, pacientul poate deceda prin insuficienţă renală (sindrom hepatorenal), deoarece insuficienţa hepatică determină în cele din urmă insuficienţă renală. Transplantul hepatic dacă este efectuat suficient de curând, poate restaura Starea normală de sănătate a pacientului, dar este indicat numai la un număr redus de persoane cu insuficienţă hepatică.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement