Advertisement
Guest User

Penicillin

a guest
Dec 7th, 2016
111
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 5.94 KB | None | 0 0
  1.  
  2.  
  3. Penicillin
  4.  
  5.  
  6. Skotten Alexander Flemming analyserade stafylokockbakterier*. När han tog semester i augusti 1928 glömde han att städa undan stafylokockodlingen. När Flemming återvände från semestern hade stafylokockbakterierna infekterats av en mögelsvamp. Han insåg då att mögelsvampen, Penicillium notatum, hade dödat stafylokockbakterierna.
  7.  
  8.  
  9. Mögelsvampen var dock instabil och bröts snabbt ner. Därefter uteslöt Flemming att lämna upptäckten tillsvidare. Ett årtionde senare beslutade forskarna Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey vid ett universitet i Oxford att ta en närmare titt på mögelsvampen. Dem lyckades att rena fram penicillinet från mögelsvampen. Då började dem experimentera penicillinet på möss för att veta om penicillinet inte var giftigt. Deras experiment svarade inte på om penicillinet var giftigt. Florey och Chain insåg att penicillinet skulle kunna vara en möjlighet att användas som ett antibiotikum. Dem satte igång med ett större projekt.
  10.  
  11.  
  12. Chain och Florey odlade fram stora mängder av mögelsvampen och renade fram penicillinet. Dem experimenterade på en grupp kaniner som de infekterade med en dödlig dos av stafylokocker. Hälften av gruppen fick penicillin andra halvan av gruppen fick ingenting. Den gruppen av kaninerna som inte fick penicillin dog alla snabbt, men den andra gruppen av kaniner som fick penicillin överlevde lång tid efter infektionen. Därefter genomfördes många experiment för att fastställa penicillinets verkan och ofarlighet innan man kan testa penicillinet på människor med bakterieinfektioner. För att man som forskare måste följa försiktighetsprincipen.
  13.  
  14.  
  15. Under andra världskriget användes penicillinet mot sårade soldater. Penicillinets verkan räddade många liv framför allt under andra världskriget.
  16.  
  17.  
  18. Människan har använt Penicillinet sedan 1940-talet för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Idag finns penicillinet i flera olika sorter och de verkar på olika sätt. Penicillinet är den vanligaste gruppen som tillhör antibiotikum. Penicillinet motverkar bakteriecellernas uppbyggnad av cellvägg så att de bryter samman och dör. Trotsallt behandling av Penicillin lyckas några bakterier att överleva, de blir så kallade resistenta bakterier. Med fel användning av penicillinet ökar risken för att bakterier överlever och blir resistenta. Det finns dock en möjlighet att byta medicin, men i de fattiga länderna har de icke denna möjlighet och många dör på grund utav resistenta bakterier. Som Alexander Flemming själv delger fyra grundläggande regler vid penicillinbehandling:
  19.  
  20.  
  21. ´´1. Penicillin ska brukas endast mot infektion av penicillinkänsliga bakterier.
  22.  
  23. 2. Penicillinet måste komma i kontakt med den patogena bakterien.
  24.  
  25. 3. Penicillindosen måste vara tillräcklig i det infekterade området för att avdöda bakterierna.
  26.  
  27. 4. Behandlingen måste fortgå tills infektionen besegrats´´ (Fleming A, editor. Penicillin. Its practical application. London: Butterworth; 1946.)
  28.  
  29. Dessa regler är grundläggande till behandling av Penicillin och mycket mera relevanta idag apropå kampen mot dem resistenta bakterierna.
  30.  
  31. Men hur blir bakterier resistenta mot penicillin?
  32. 1.ESBL: Ibland förekommer det att bakterier producerar ESBL
  33. 2.Förändrad bakterie struktur:
  34. 3.Penicillin förflyttning:
  35.  
  36. *Stafylokocker är en bakterie som kan drabba dig om du har ett öppet sår eller någon allvarlig sjukdom. ´´Du kan få bölder, infektion i ett sår eller hudinfektioner, till exempel hårsäcksinflammation.´´ (http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Infektion-med-gula-stafylokocker-/, 2016)
  37.  
  38. Tänk dig av vilken slump penicillinet upptäcktes. Tack vare Alexander Flemmings oreda har Penicillinet räddat miljontals liv. Likaså ska Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey hyllas som tog vara på mögelsvampens egenskaper och renade fram penicillinet av mögelsvampen.
  39.  
  40. Penicillinet hade bota jätte mycket spridningen av bakterier smittningen mindre en av de största i läkarvetenskapen, farligt att överanvända, penicillin odlingar gav brittisks soldater , varenda soldat , snabbare tbx från skada
  41.  
  42. Tänk om dem nämnda forskarna aldrig hade lyckats att forska fram penicillinet, hur hade sjuka människor som vi behandlar med penicillin tagits hand om? Några experter uppskattar att penicillinet har räddat mer än 80 miljoner människor, samt kan man se det med ett vetenskapligt perspektiv, om fler människor blir sjuka ägnar mycket av forskningen till att bota dessa människor. Detta är delvis positivt och delvis negativt. Det positiva är att man ökar sannolikheten att rädda dessa människor. Det negativa är att mycket av forskningspengarna går till dessa människor. Det leder till att mycket av annan forskning skulle bromsat ner. Detta är bara en fråga jag tyckte var lite intressant att fundera kring. Dock så är min mest spännande fråga följande: Bakterier börjar bli allt mer resistenta mot penicillinet. Vad händer om penicillinet som botemedel i framtiden och vad händer med oss som individer om ökningen av resistenta bakterier fortsätter öka i den takt de gör?
  43.  
  44.  
  45.  
  46.  
  47.  
  48.  
  49. Källor: http://penicillin.se/penicillinets-historia/
  50. http://www.nobelmuseum.se/sv/forskarhjalpen/medicinjakten-penicillinets-upptackt
  51. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Rad-om-lakemedel/Antibiotika/
  52. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Infektion-med-gula-stafylokocker-/
  53. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/penicilliner
  54. http://www.linnaeus.uu.se/online/lakemedel/penicillin.html
  55. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/penicillin
  56. http://www.nobelmuseum.se/en/node/1569
  57. http://penicillin.se/penicillin-ett-viktigt-antibiotikum/
  58. http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=15988
  59. http://www.medicalnewstoday.com/articles/216798.php
  60. https://www.acs.org/content/acs/en/education/whatischemistry/landmarks/flemingpenicillin.html
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement