Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 7th, 2014
65
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.13 KB | None | 0 0
  1. Simptomele si diagnosticul cancerului
  2.  
  3. Diagnostic şi stadializare
  4.  
  5. Markerii tumorali sunt substanţe secretate de anumite tumori în torentul circulator. însă uneori markerii tumorali sunt prezenţi şi în sângele persoanelor care nu au cancer. Aşadar, prezenţa în circulaţie a unui marker tumoral nu semnifică neapărat că individul respectiv are cancer. însă la persoanele cu cancer, markerii tumorali pot fi utilizaţi pentru monitorizarea eficacităţii tratamentului şi detectarea eventualelor recurenţe tumorale. Nivelul unui marker tumoral creşte în cazul reapariţiei cancerului.
  6.  
  7. După diagnosticarea unui cancer, stadializarea ajută la a stabili cât de avansată este boala din punct de vedere al localizării, dimensiunilor, dezvoltării în structurile de vecinătate şi răspândirii în alte zone ale corpului. Persoanele cu cancer devin uneori nerăbdătoare şi prezintă anxietate în timpul investigaţiilor necesare pentru stadializare, dorindu-şi să înceapă cât mai rapid tratamentul. însă stadializarea îi permite medicului să stabilească tratamentul cel mai bun, precum şi să deter¬mine prognosticul.
  8.  
  9. Pentru stadializare se pot folosi scintigrafia, tomografia computerizată (CT) sau rezonanţa magnetică nucleară (RMN), scopul acestor metode imagistice fiind evaluarea gradului de răspândire a tumorii în organism.
  10. Ecografia este o procedură noninvazivă şi nedureroasă care foloseşte unde sonore pentru a evidenţia structura organelor interne. Este utilă în identificarea şi măsurarea dimensiunilor anumitor cancere, în special cele care afectează rinichii, ficatul, pelvisul şi prostata. De asemenea, se poate folosi pentru stadializarea cancerului. Medicii apelează frecvent la ecografic pentru ghidaj în timpul efectuării de biopsii.
  11.  
  12. Tomografia computerizată (CT) se foloseşte pentru depistarea tumorilor din multe părţi ale corpului, cum ar fi creierul, plămânii şi diferite structuri abdominale (glande suprarenale, ganglioni limfatici, ficat, splină). Metoda este utilă pentru diagnosticarea şi stadializarea cancerului. Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) este o alternativă la CT. Această procedură constă în aplicarea unui câmp magnetic foarte puternic, care ajută la obţinerea unor imagini care ilustrează numeroase detalii anatomice. RMN este o metodă deosebit de utilă pentru detectarea tumorilor cerebrale, osoase şi ale măduvei spinării. Nu se folosesc raze X, astfel încât metoda este foarte sigură. RMN poate fi utilizata şi la persoanele care prezintă reacţii alergice sau de alt tip la substanţele de contrast care se administrează adeseori în timpul examenului CT. CT şi RMN au înlocuit în mare parte scintigrafia hepatică, în ceea ce priveşte evaluarea ficatului, precum şi limfangiograma pentru evaluarea ganglionilor limfatici abdominali şi pelvieni.
  13. Tomografia cu emisie de pozitroni (P1T) poate fi de asemenea utilizată pentru a diagnostica şi stadializa cancerul. PET oferă imagini ale tumorii prin măsurarea intensităţii proceselor biochimice de la nivelul acesteia. Această metodă nu se foloseşte de rutină pentru screeningul cancerului.
  14.  
  15. Biopsiile sunt necesare pentru confirmarea naturii maligne a formaţiunilor tumorale identificate cu ajutorul metodelor imagistice; biopsiile au rol atât în stabilirea diagnosticului, cât şi în stadializare. Multe tipuri de biopsii se efectuează cu ac şi nu necesită intervenţie chirurgicală. Uneori însă pentru obţinerea unei mostre tisulare operaţia este inevitabilă. De exemplu, efectuarea unei laparotomii (o intervenţie chirurgicală abdominală) îi permite chirurgului să scoată ganglioni limfatici, realizând totodată şi extirparea unui cancer de colon. în timpul operaţiei, chirurgul inspectează regiunea abdominală, inclusiv ficatul, pentru a verifica dacă tumora s-a răspândit. în cazul operaţiei pentru de sân, se efectuează şi biopsia ganglionilor limfatici axilari, pentru a determina în ce măsură cancerul s-a răspândit şi dacă după operaţie este necesar tratament suplimentar. Extirparea splinei şi examinarea acesteia contribuie la stadializarea bolii Hodgkin.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement