Advertisement
RobinJ1995

Untitled

May 16th, 2011
171
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
PHP 6.57 KB | None | 0 0
  1. Ik ga je in deze tutorial proberen de basis uit te leggen van Visual Basic.NET, een taal die veel gebruikt wordt door beginnende- of hobbyprogrammeurs. Ik ga in deze tutorial niet zozeer in op de IDE die je kan gebruiken (MonoDeveloper, Visual Studio, ...), maar gewoon op de beginselen van de taal zelf, hoewle ik wel er vanuit ga bij mijn uitleg dat de gebruiker Microsoft Visual Studio gebruikt.
  2.  
  3. [kop]Wat is VB.NET?[/kop]
  4. Visual Basic .NET (VB.NET) is een object-georiënteerde programmeertaal die je kan bekijken als een geëvolueerde versie van de classieke Visual Baisc (VB), welke werkt door middel van het .NET (of Mono voor Linux en Mac) Framework.
  5. Om in VB.NET gemaakte programma's te draaien is er een framework nodig, bij voorkeur het .NET Framework van Microsoft, maar voor Linux en Mac gebruikers is er ook het Mono Framework, welke redelijk compatibel met het .NET Framework.
  6.  
  7. [kop]Datatypes[/kop]
  8. Er zijn verschillende types, die bij bijna elke object-georiënteerde programmeertaal hetzelfde zijn. Het is essentieel om deze te kennen. Hier gaan we...
  9. [b]String[/b] :: Nee niet dat soort onderbroek. Een string is simpelweg een tekenreeks.
  10. [b]Integer[/b] :: Een integer is geheel getal. Voor de mensen die het niet weten, een geheel getal is een getal zonder comma, maar het kan wel negatief zijn.
  11. [b]Double[/b] :: In veel talen ook wel Float genoemd. Een rationaal getal. Dus dat betekent dat dit getal zowel positief als negatief kan zijn, en een commagetal kan zijn.
  12. [b]Boolean[/b] :: De makkelijkste van allemaal. Een boolean kan alleen [i]True[/i] of [i]False[/i] als waarde hebben, voor de minder gevorderden in Engels: [i]Waar[/i] of [i]Onwaar[/i].
  13. Er zijn natuurlijk veel meer datatypes dan dit, maar dit zijn de 4 belangrijksten.
  14.  
  15. [kop]Class, Sub, Function[/kop]
  16. [u]Class[/u]
  17. Een class (klasse) is een houder van gegevens en codes. Er kan toegang verkregen wordne tot de gegevens in een class door middel van properties (eigenschappen).
  18.  
  19. [u]Sub[/u]
  20. Een sub is een zogeheten [i]methode[/i] die geen waarde teruggeeft. Elke keer als een sub aangeroepen wordt, worden de codes binnen die sub uitgevoerd tot de [i]End Sub[/i] code gevonden is.
  21.  
  22. [u]Function[/u]
  23. Een function (functie) is vrijwel hetzelfde als een sub, behalve dat er bij een function gegevens teruggegeven kunnen worden, dus het kan als een variabele dienen om het simpel te stellen.
  24.  
  25. Voor jullie afhaken, het is voorbij met de pure theorie nu. Ik heb gemerkt dat mensen vaak afhaken op een tutorial als er teveel theorie aan te pas komt. Dus vanaf hier ga ik het praktijkgericht proberen uit te leggen. Ik zeg niet dat dit voor iedereen beter werkt, maar voor veel mensen werkt deze manier van leren beter (vooral voor de ongeduldige soort :p).
  26.  
  27. [kop]Hello World[/kop]
  28. De oude klassieker. Het [i]Hello World[/i] wordt standaard door een programmeur als eerst programma gemaakt als test. Alles wat het doet is het bericht "Hello World" tonen aan de gebruiker, that's it.
  29. Nog een snelle kantnotitie: Deze tutorial is vooral gericht op programma's met een grafische interface, aangezien de meeste mensen dat interessanter vinden dan command line (opdrachtregel) programma's.
  30.  
  31. Als je een nieuw [i]Windows Forms[/i] (voor MonoDeveloper gebruikers een GTK#-) project start, krijg je een leeg venster (welke we voortaan [i]Forms[/i] (formulieren) gaan noemen). Links is er de [i]Toolbox[/i] (gereedschapskist). Daaruit kan je [i]controls[/i] zoals buttons (knoppen), textboxes (tekstvakken), en progress bars (voortgangsbalken) slepen naar je venster ([i]form[/i]). De eigenschappen zoals de tekst en de kleur van de control kan je in het properties (eigenschappen) dock (rechts) terugvinden en aanpassen. Om een stuk code aan een control's event (gebeurtenis) toe te wijzen ga je naar het properties dock en klik je op de bliksemschicht. Nu zie je een boel events (gebeurtenissen) zoals Click, Paint, DoubleClick, KeyPress, KeyUp, KeyDown, MouseHover, .... Deze betekenen allemaal iets, als je een beetje Engels kan is het duidelijk aan wat ze verbonden zijn, en anders moet je het even Google'n want ik ga er hier niet verder op in. Om een stuk code aan een event toe te wijzen dubbelklik je er op. Je wordt dan doorgestuurd naar de codeweergave. De input zal al op de juiste positie staan voor het event in kwestie, dus je kan gewoon beginnen typen.
  32. In ons [i]Hello World[/i] programma willen we een stuk code toewijzen aan ons Click event, dus dubbelklik daarop. Nu we in de codeweergave zijn, typen we het volgende:
  33. [code]MsgBox("Hello World")[/code]
  34. Dat is het. Wat dit doet is een berichtvenster weergeven met de booschap "Hello World". Even wat meer uitleg over de MsgBox() functie:
  35. Een MessageBox (MsgBox) is een berichtvenster code. Erg simpel in gebruik.
  36. [code]MsgBox("Hello World", MsgBoxStyle.Information, "Jos zegt:")[code]Dit geeft een berichtvenster weer met als booschap "Hello World", en een informatiepictogram, waar de MsgBoxStyle.Information (BerichtVensterStijl.Informatief) voor zorgt, en als titel "Jos zegt:".
  37. Door middel van het suggestiekadertje dat er bij komt terwijl je code type kan je makkelijk de codes die onder een item horen bekijken, en zo nieuwe dingen leren en uitproberen. Ga nou niet denken "Goh, dat lieve kadertje geeft me toch de codes dus ik hoef alleen de eerste letter te kennen en wat te gaan scrollen.", want het is nuttig om de volledige codes te kennen. Als je alleen de eerste paar letters kent, kan je jezelf echt geen programmeur noemen.
  38. Dit was overigens ook het einde van het [i]Hello World[/i] programma. Proficiat! Je hebt je eerste applicatie in Visual Basic.NET geschreven!
  39.  
  40. [kop]Leeftijd over x jaar[/kop]
  41. In dit programma'tje gaan we de leeftijd van een persoon over een bepaald aantal jaar berekenen. Simpel, maar voor mensen zonder programmeerervaring is het nuttig om bij de basis te beginnen.
  42.  
  43. Maak een nieuw Windows Forms project. Nu zie je weer de grafische designer. Maar in plaats van rechtstreeks te beginnen met controls in te voeren gaan we nu eerst eens kijken welke properties er beschikbaar zijn als we onze form zelf aanklikken. Het zijn er wel wat. Laten we voor de aardigheid de achtergrondkleur van het venster eens aanpassen, dit doen we door middel van de BackgroundColor property. Nu we de achtergrondkleur hebben aangepast, moeten we ook nog de voorgrondkleur, dus de tekstkleur, daar bij laten passen. Dit doen we door middel van de ForeColor property. De titelbalktekst van het programma aanpassen kan misschien ook nog handig zijn, want als het op [i]WindowsFormsApplication1[/i] of iets dergelijk blijft staan ziet het er nogal slordig uit. De titelbalktekst kunnen we aanpassen door middel van de form's Text property.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement