Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 6th, 2014
65
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.39 KB | None | 0 0
  1. Coagularea intravasculară diseminată
  2.  
  3. Coagularea intravasculară diseminată este o afecţiune în care la nivelul întregului sistem circulator se formează numeroase cheaguri mici de sânge, care blochează vasele sanguine mici şi determină consumul plachetelor şi al factorilor de coagulare, elemente necesare pentru oprirea sângerărilor-
  4. Coagularea intravasculară diseminată (CID) debutează prin coagularea excesivă a sângelui. Acest proces este stimulat de obicei de o substanţă care pătrunde în sânge în cursul unei boli (de exemplu o infecţie sau anumite neoplasme) sau în caz de complicaţii ale naşterii, retenţie a unui făt mort, sau intervenţie chirurgicală. Persoanele care au suferit un traumatism cranian sever sau care au fost muşcate de un şarpe veninos sunt de asemenea la risc pentru a dezvolta această afecţiune. Pe măsură ce factorii de coagulare şi plachetele sunt consumaţi, indivizii afectaţi prezintă hemoragie masivă.
  5.  
  6. Simptome şi diagnostic
  7.  
  8. CID poate debuta brusc şi poate fi foarte severă. Dacă urmează unei intervenţii chirurgicale sau unei naşteri, sângerarea poate fi incontrolabilă. Hemoragia se poate produce la nivelul locului unei injecţii intravenoase sau la nivelul creierului, tractului digestiv, tegumentului, muşchilor şi cavităţilor corpului. Dacă CID se dezvoltă mai lent, cum se întâmplă la persoanele cu cancer, formarea de cheaguri la nivelul venelor este mai frecventă decât sângerarea.
  9. Analizele sanguine arată scăderea marcată a numărului de plachete din sânge şi prelungirea timpului de coagulare. Diagnosticul de CID se confirmă dacă analizele arată reducerea nivelului factorilor de coagulare şi prezenţa în cantităţi mari a proteinelor produse atunci când cheagurile de sânge sunt dizolvate în organism (produşi de degradare a fibrinei).
  10.  
  11. Tratament
  12.  
  13. Cauza trebuie identificată şi corectată, indiferent dacă este vorba de o problemă obstetrică, o infecţie, sau un cancer. Ulterior, tulburările de coagulare dispar.
  14. CID apărută brusc este potenţial fatală şi se tratează ca o urgenţă mediqală. Se efectuează transfuzii de plachete şi factori de coagulare, pentru a reface rezervele organismului şi a opri sângerarea. Pentru diminuarea coagulării la persoanele cu forme mai uşoare, cronice, de CID, la care coagularea este mai importantă decât hemoragia, se poate administra heparină.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement