Advertisement
lemon2xx

Untitled

Jan 6th, 2014
81
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 1.46 KB | None | 0 0
  1. Anemia din bolile cronice
  2.  
  3. Unele boli cronice determină scăderea producţiei de globule roşii, aceasta fiind consecinţa unor proteine denumite citochine, care interferă cu mecanismele implicate în eritropoieză.
  4.  
  5. Bolile cronice conduc adeseori al anemie, în special la adulţii vârstnici. Infecţiile, inflamaţiile şi tumorile maligne sunt implicate cel mai frecvent în diminuarea producţiei de globule roşii. Din moment ce inhibiţia nu este în general severă, anemia apare lent şi devine manifestă numai după un anumit interval de timp. Deoarece la nivelul măduvei osoase nu poate fi depozitat fier, acest tip de anemie este denumit adeseori anemie prin deficit de reutilizare a fierului.
  6.  
  7. Din punct de vedere clinic, boala produce foarte puţine simptome sau este asimptomatică, deoarece se instalează lent şi este în general uşoară. Când simptomele sunt prezente, acestea simt determinate de boala care a cauzat anemia şi nu de anemia propriu-zisă. Nu există analize de laborator specifice, astfel încât diagnosticul se stabileşte de obicei prin excluderea altor cauze.
  8.  
  9. Deoarece nu există tratament specific, medicul tratează boala de bază. Administrarea de suplimente cu fier sau vitamine nu este de ajutor. Rareori, când anemia este severă, sunt eficace transfuziile de sânge. Ca alternativă, se poate administra eritropoietină sau darbepoietină, medicamente care stimulează producţia de globule roşii la nivelul măduvei osoase.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement