Advertisement
Guest User

Selvä Trendi

a guest
Sep 18th, 2019
852
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 10.21 KB | None | 0 0
  1. Selvä trendi
  2. LCMDF-yhtyeen Emma Kemppainen muutti 19-vuotiaana Berliiniin ja kirjoitti biisejä bilettämisestä. Nykyisin hän on absolutisti, ja niin on moni muukin edelläkävijä.
  3. Tilaajille
  4. Heini Maksimainen HS
  5. Julkaistu: 18.9. 2:00 , Päivitetty: 18.9. 6:16
  6.  
  7. Emma Kemppainen, 30, sai kolme vuotta sitten idean. Hän olisi sata päivää ilman alkoholia.
  8.  
  9. Ajatus oli alkanut itää alkuvuodesta 2016. Elettiin Helsingin loskaista lopputalvea, kun Kemppainen kutsui tuttavansa kotiinsa illalliselle. Kemppainen pilkkoi chilejä, puristi limeä ja lisäsi lihapataansa pitkiä vihreitä papuja.
  10.  
  11. Kun Kemppainen tarjosi vieraalleen punaviiniä, tämä ilmoitti, ettei juo alkoholia. Vau, Kemppainen ajatteli ja antoi vieraalleen vettä.
  12.  
  13. Samalla Kemppainen mietti, miten ihmeessä tuttava sen teki. Alkoholiahan tarjottiin koko ajan ja kaikkialla.
  14.  
  15. ”Mun eka reaktio oli, että miten se on mahdollista. Sitten tajusin, että tässä reaktiossa on jotain väärää. Miten se voi olla normaali tapa tavata ihmisiä, että juopotellaan?”
  16.  
  17. JOS on seurannut Kemppaisen LCMDF-yhtyeen vaiheita, saattaa yllättyä siitä, ettei Kemppainen ole juonut kolmeen vuoteen alkoholia.
  18.  
  19. Pop-yhtye LCMDF tuli tunnetuksi 2000-luvun lopulla millenniaalisukupolven äänenä. Kemppainen oli muuttanut 19-vuotiaana Berliiniin, ja kappaleita innoitti elämäntyyli, jossa käytiin klubeilla ja nukuttiin, kun ehdittiin.
  20.  
  21. ”Miten se voi olla normaali tapa tavata ihmisiä, että juopotellaan?”
  22.  
  23. I was so drunk that I lit my cigarette the wrong way, laulettiin Wrong way -nimisessä biisissä. Siis: olin niin humalassa, että sytytin savukkeeni väärin päin.
  24.  
  25. Nykyisin nuoruuden sanoitukset naurattavat Kemppaista. Hän ajatteli tuolloin, että on feminististä laulaa kännäämisestä. Bändin jäsenet ihailivat punk-piireissä syntynyttä Riot Grrrl -kulttuuria, jossa naiset saivat sekoilla siinä missä miehetkin.
  26.  
  27. ”Se 19-vuotiaan sielunmaisema oli tosi punk: sellainen, että huudetaan ja tehdään mitä halutaan, riehutaan, bailataan, laitetaan röökiä nenään ja ollaan tosi kreisejä. Se meidän koko imago oli sellaista sikailua.”
  28.  
  29. Kun Kemppainen aikuistui, sekoilun ilosanoma alkoi tuntua aikansa eläneeltä. Kannattiko naisten sittenkään ottaa mallia miesten juomatavoista?
  30.  
  31. ”Mulle tuli vahva fiilis siitä, että pitää oppia tuntemaan itsensä paremmin, ja siinä oli alkoholin takia jokin esto”, Kemppainen sanoo.
  32.  
  33. Samaan lopputulokseen on päätynyt viime vuosina moni muukin.
  34.  
  35.  
  36. Emma Kemppainen aloitti kolme vuotta sitten sadan päivän alkoholilakon. Kokeilu osoitti, että baareissa ja bileissä voi käydä hyvin myös ilman alkoholia. (KUVA: MIKKO SUUTARINEN / HS)
  37.  
  38. HELSINGIN SANOMAT kirjoitti elokuussa siitä, kuinka alkoholittomuudesta on tullut maailmalla trendi-ilmiö. Nuoret aikuiset julistavat olevansa sober curious, uteliaita kokeilemaan elämää selvin päin.
  39.  
  40. Ilmiö näkyy myös Suomessa. Monet parikymppiset edelläkävijät ovat puhuneet julkisuudessa juomattomuudestaan.
  41.  
  42. Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluva Mmiisas on käsitellyt kanavallaan sitä, miten opiskelijaelämästä selviää selvin päin. Räppäri Cledos on puolestaan kertonut, ettei ole koskaan edes maistanut alkoholia, ja räppäri Noah Kin on ilmoittanut ryhtyneensä streittariksi 11-vuotiaana.
  43.  
  44. He eivät ole ikäluokassaan kummajaisia, sillä nuorten alkoholinkäyttö on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana suorastaan romahtanut. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyssä joka kolmas lukion eka- ja tokaluokkainen ilmoitti olevansa raitis. Raittiiden lukiolaisten osuus on kolminkertaistunut vuosituhannen vaihteesta.
  45.  
  46. Kaikki raittiit nuoret eivät tosin ole vannoutuneita absolutisteja, vaan osa heistä ei ole vielä päässyt alkoholin makuun. Alkoholinkäyttö aloitetaan nykyisin aavistuksen vanhempana kuin parikymmentä vuotta sitten. Se selittää ilmiöstä kuitenkin vain osan, sillä monet täysi-ikäisetkään eivät juo.
  47.  
  48. THL:n vuonna 2016 tekemän Juomatapatutkimuksen mukaan kymmenen prosenttia 18–29-vuotiaista suomalaisista ei käytä ollenkaan alkoholia. Raittiiden nuorten aikuisten osuus on nykyisin kaksi kertaa suurempi kuin vuosituhannen ­vaihteessa.
  49.  
  50. KUN Kemppainen aloitti sadan päivän alkoholittomuushaasteensa, hän oli miettinyt suhdettaan alkoholiin jo jonkin aikaa. Syynä oli edeltävänä vuonna iskenyt uupumus.
  51.  
  52. ”Se tuntuu absurdilta, mutta kaljan avaaminen tai baariin meneminen oli merkki siitä, että nyt olen vapaalla.”
  53.  
  54. Kemppainen opiskeli Aalto-yliopistossa graafista suunnittelua, teki musiikkia LCMDF-bändinsä kanssa, juonsi Radio Helsingissä ja soitti parhaimmillaan monta dj-keikkaa viikossa. Kuormitusta lisäsi vilkas sosiaalinen elämä. Oli kavereiden bändien keikkoja, näyttelynavajaisia ja promotilaisuuksia.
  55.  
  56. Kemppainen oivalsi, että alkoholi ylläpiti oravanpyörää. Lasillinen valkoviiniä piristi sen verran, että sen voimalla jaksoi lähteä ulos, vaikka olisi pitänyt levätä. Samalla alkoholista oli tullut Kemppaisen tapa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Kun meni baariin ja tilasi oluen, ei enää tarvinnut vastata sähköposteihin.
  57.  
  58. ”Se tuntuu absurdilta, mutta kaljan avaaminen tai baariin meneminen oli merkki siitä, että nyt olen vapaalla.”
  59.  
  60. Burnout pakotti Kemppaisen pysähtymään ja kyseenalaistamaan elämäntapaansa. Mihin hän halusi aikansa käyttää? Miksi hän, muuten tervehenkinen ja urheileva ihminen, joi ainetta, joka on pohjimmiltaan myrkky?
  61.  
  62. Kemppainen päätti aloittaa sadan päivän alkoholilakosta.
  63.  
  64. ”Katsoin mun kalenteria, että tulossa on mun synttärit ja Flow ja ne avajaiset. En mä pysty. Mutta sitten provosoiduin siitä ajatuksesta, etten pystyisi. Mun on pakko tehdä tämä. Kuka tässä on pomo?”
  65.  
  66. EDES tutkijat eivät tiedä tarkkaan, miksi nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt niin dramaattisesti, mutta teorioita on useita. Alaikäisten tapauksessa yksi niistä on valvonnan lisääntyminen. Seitsemäntoistavuotiaan on turha toivoa saavansa olutta ilman papereita, kun niitä kysytään yli kolmekymppisiltäkin.
  67.  
  68. ”Lisäksi vanhemmat tietävät nykyisin paremmin, missä heidän lapsensa liikkuvat”, sanoo THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.
  69.  
  70. Olennaista on myös se, että nuorilla on parempaakin tekemistä. He osallistuvat entistä enemmän ohjattuihin harrastuksiin, ja kouluun halutaan panostaa. Lisäksi on some, Netflix ja Fortnite.
  71.  
  72. ”Vapaa-ajan viettämiseen on tullut hirveästi uusia vaihtoehtoja, ja erityisesti digitaalisen kulttuurin tuomat harrastemuodot ovat täyttäneet tilaa. Voit mennä kavereille pelaamaan tai katsomaan tv-sarjaa, ja ystäviin voi olla yhteydessä myös someympäristössä”, sanoo Nuorisotutkimusseura ry:n vastaava tutkija Mikko Salasuo. Hän on tutkinut sekä nuoria että suomalaisten päihteidenkäyttöä.
  73.  
  74. Nykynuoret ovat Salasuon mukaan myös individualistisempia kuin edelliset sukupolvet. On aiempaa hyväksyttävämpää olla juomatta, vaikka kaverit juovat.
  75.  
  76. Eikä kännääminen muutenkaan tunnu yhtä hohdokkaalta kuin ennen.
  77.  
  78. ”Mun on pakko tehdä tämä. Kuka tässä on pomo?”
  79.  
  80. Vielä parikymmentä vuotta sitten sana cool tiivistyi Sinkkuelämää-sarjan Carrie Bradshaw’n hahmoon, joka istui manhattanilaisessa baarissa savuke toisessa ja cosmopolitan toisessa kädessä. Tupakka on sittemmin hävinnyt cooliuden kuvastosta, ja sama on tapahtumassa myös alkoholille.
  81.  
  82. Salasuo liittää paheiden katoamisen osaksi healthismia eli terveilyksi kutsuttua ilmiötä. 2010-luvun ihanneihminen herää aikaisin, syö lehtikaalia ja kuljeskelee kaupungilla joogamatto kainalossa.
  83.  
  84. ”Eräs tuttava sanoi osuvasti, että 90-luvulla yrityksen edustaminen tarkoitti tilaisuuksia, joissa tarjottiin alkoholia. 2000-luvulla taas et ollut mitään, jos et harrastanut triathlonia tai maratonia. Se kuvastaa uusliberalistista ajattelua, johon liittyy tehokkuuden korostuminen työelämässä ja vapaa-ajalla.”
  85.  
  86. Vaikka terveysbuumi on kansainvälinen ilmiö, Suomessa eletään Salasuon mukaan juomakulttuurin muuttumiselle muutenkin otollista aikaa.
  87.  
  88. Edellisten sukupolvien juomatavoissa näkyivät vielä agraariyhteiskunnan humalahakuiset perinteet. Nykynuoret taas ovat kasvaneet kansainvälisessä Suomessa, jossa Koskenkorva on vaihtunut viininmaisteluun.
  89.  
  90. ”Suomi oli pitkälle 1960-luvulle asti kulttuurinen periferia, ja me olimme käytöstavoiltamme sivistymättömiä metsäläisiä”, Salasuo kärjistää.
  91.  
  92.  
  93. Burnout pakotti Emma Kemppaisen pysähtymään ja kyseenalaistamaan elämäntapaansa. (KUVA: MIKKO SUUTARINEN / HS)
  94.  
  95. KEMPPAISEN alkoholinkäyttö oli ennen sadan päivän haastetta pari-kolmekymppiselle kaupunkilaiselle tyypillistä: viiniä illallisella, kuohuviiniä tuttavan taidenäyttelyn avajaisissa, olutta kavereiden kanssa baarissa.
  96.  
  97. Koska Kemppainen ei ollut alkoholin ongelmakäyttäjä, hän yllättyi siitä, miten paljon alkoholittomuus muutti arkea. Aikaa vapautui jopa enemmän kuin Kemppainen olisi toivonut.
  98.  
  99. ”Se vie paljon aikaa, että istuu baareissa, käy klubeilla, on krapulassa ja kokkailee himassa kavereitten kanssa ja juo viiniä. Tein sen virheen, että lopetin ulkona käymisen ja hiljensin somen samaan aikaan enkä suunnitellut mitään tilalle. Makasin vaan sohvalla ja olin, että oh shit”, Kemppainen muistelee.
  100.  
  101. Vähitellen Kemppainen keksi uusia tapoja viettää aikaa. Hän alkoi pyöräillä, kävellä luonnossa, kuunnella äänikirjoja, käydä taidenäyttelyissä ja brunsseilla sekä pelata ystäviensä kanssa videopelejä.
  102.  
  103. Kemppainen on nykyisin sitä mieltä, että alkoholittomuus tekee arjesta luovempaa, sillä hauskanpidoksi ei riitä pelkkä tuoppi kädessä istuminen. Hän saattaa esimerkiksi kävellä hetken mielijohteesta Linnanmäelle ja ajaa kierroksen uudessa vuoristoradassa.
  104.  
  105. ”Sellainen sisäinen lapsi on löytynyt uudelleen”, Kemppainen sanoo.
  106.  
  107. KUN Kemppainen jätti alkoholin, häntä arvelutti eniten, miten sosiaalisista tilanteista selviää ilman alkoholia. Hyvin, Kemppainen tietää nyt. Rapujuhlissa voi kiskoa inkiväärishotteja, ja baareihin on lyhyessä ajassa ilmestynyt laaja valikoima alkoholittomia erikoisoluita.
  108.  
  109. Mutta yksi asia on ilman alkoholia toisin. Kun Kemppainen menee baariin, väsymys tulee yleensä viimeistään ennen keskiyötä.
  110.  
  111. ”Olen huomannut, että olen itse asiassa aamuihminen.”
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement