Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Jan 25th, 2012
2,122
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 23.34 KB | None | 0 0
  1. ΜΗΧΑΝΗΣΜΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΥΡΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ
  2.  
  3. Ατελεια των ανθεων:Αντι για τελεια ανθη,σε ορισμενα ειδη συναντωνται ποικιλιες με αρρενα.θηλεα και αρρενοθηλεα(τελεια) ανθη στο ιδιο ατομο ή με αρρενα ατομα που αρχιζουν σταδιακα να παραγουν και τελεια αρρενοθηλεα ανθη(πολυγαμια)
  4.  
  5. Ανδροστειροτητα:Ο ορος αναφερεται στην αδυναμια παραγωγης βιωσιμων γυρεοκοκκων που οφειλεται στη μη ικανοποιητικη αναπτυξη των αρσενικων μερων του ανθους.Ετσι εχουμε ανδροστειρες ποικιλιες.
  6.  
  7. Στειροτητα των τριπλοειδων:Στειροτητα που οφειλεται στην αδυναμια παραγωγης ζωντανων γυρεοκοκκων και ωοκυταρων παρα το οτι ειναι πληρων ανεπτυγμενα τα ανθικα οργανα.Αυτος ο τυπος στειροτητας ειναι χαρακτηριστικος των τριπλοειδων ποικιλιων στα οποια η κανονικη μειωτικη διαιρεση δεν ειναι δυνατη οποτε ενα μεγαλο ποσοστο γυρεοκοκκων και ωοκυτταρων ειναι ασταθες στη χρωμοσωμικη του συνθεση με ταση για εκφυλισμο.
  8.  
  9. Διχογαμια:Με τον ορο αυτον εννοουμε την ωριμανση του ανδρικου και γυναικειου μερους του ανθους σε διαφορετικα και μη συμπιπτοντα χρονικα διαστηματα.Χαρακτηριζεται ως πρωτανδρια οταν ωριμαζουν οι ανθηρες και ελευθερωνεται η γυρη πριν απτο χρονο που ειναι υποδεκτικο το στιγμα,ενω ως πρωτογυνια οταν συμβαινει το αντιθετο.
  10.  
  11. Ανθικος ετερομορφισμος ή ετεροστυλια:Η διαφοροποιηση στη μορφολογια του ανθους εμφανιζεται στα τελεια ερμαφροδιτα ανθη κυριως ως ετεροστυλία.Ετσι τα ανθη διακρινονται σε μακροστυλα οταν ο στυλος ξεπερνα σε μηκος τους στημονες με συνεπεια το στιγμα να βρισκεται πανω απο το επιπεδο των ανθηρων και βραχυστηλα οπου το μηκος του στυλου ειναι μικροτερο απο εκεινο των στημονων.
  12.  
  13. Υποδεκτικοτητα του στιγματος:Το στιγμα γινεται υποδεκτικο μετα το ανοιγμα του ανθους και οταν καλυφθει με εκκριτικο (στιγματικο) υγρο οπου επικαθονται οι γυρεοκοκκοι και βλαστανουν.Αυτο διαρκει μεχρι την μεταβολη του χρωματος της επιφανειας του σε καφε.Αποτελει περιοριστικο παραγοντα της επικονοιασης σε ακραιες θερμοκρασιες.
  14.  
  15. Ασυμβιβαστο:Αδυναμια ενος ερμαφροδιτου φυτου να σχηματισει σπερματα μετα απο αυτοεπικονιαση των ανθεων του, παρα το οτι παραγει γυρη και ωαρια.
  16.  
  17. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΟΜΒΙΝΩΝ
  18. Το χειμωνα διαχειμαζει μονο η βασιλισσα σε καλα προφυλαγμενα μερη στο εδαφος.Νωρις την ανοιξη αφου αναπτυχθουν οι ωοθηκες της(μεσο της τροφης),βρισκει μια καταλληλη θεση στο εδαφος για να κατασκευασει τη φωλια της.Κατασκευαζει τα κελια της φωλιας της(ενα για την αποθυκευση μελιου και τα αλλα για να τοποθετη γυρη και να ωοτοκει) και στην συνεχεια τα καλυπτει.Η βασιλισσα γεννα τα αυγα της και τα επωαζει σε καταλληλη θερμοκρασια.Οι πρωτοι βομβινοι που εκολαπτονται ειναι οι θηλυκες εργατριες.Οταν πλησιαζει το φθινοπωρο παραγονται τα αρσενικα και τα αναπαραγωγικα θηλικα ατομα(βασιλισσες).Η παλια βασιλισσα πεθαινει καθως και ολες οι εργατριες.Τα νεα ατομα ζευγαρωνουν,τα αρσενικα πεθαινουν μετα τη συζευξη ενω τα συζευγμενα θηλυκα διαχειμαζουν για να αρχισουν μια καινουργια φωλια την επομενη ανοιξη.
  19.  
  20. ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΛΚΑΑΛΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
  21. Η Nomia εκτρεφεται σε ειδικα κατασκευασμενους χωρους.Αφαιρειται το χωμα(αλκαλικα λασπωση) μιας περιοχης εκτασης μερικων τετραγωνκων μετρων σε βαθος περιπου 100cm και τοποθετειται ενα γερο πλαστικο το οποιο συγκρατει το νερο και αποτελει απαραιτητη προυποθεση για την δημιουργια των καταλληλων συνθηκων.Στη συνεχεια το πλαστικο καλυπτεται με χωμα και αμμοχαλικο.Πανω απτο αμμοχαλικο τοποθετειται λινατσα και απο πανω ξανα χωμα.ενδιαμεσα τοποθετουνται αγωγοι υδρευσης.Στο επιφανιακο χωμα ριχνεαι αλατι ωστε να εχουμε αλκαλικες συνθηκες που απαιτει το εντομο
  22.  
  23. ΣΤΑΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΒΟΜΒΙΝΩΝ
  24.  
  25. Εναρξη εκτροφης:Θηλυκα ατομα συλλεγονται νωρις την ανοιξη πριν εγκαταστησουν την αποικια τους.Για να αντιμετωπιστει το προβλημα εξευρεσης βομβινων χρησιμοποιουνται τεχνητα συζευγμενα θηλυκα που εχουν ηδη ξεχειμωνιασει.
  26. Αναζητηση φυσικων φωλιων:Οι βομβινοι φτιαχνουν υπογειες φωλιες σε ακαλιεργητες εκτασεις.Οι φωλιες εντοπιζονται ειτε απτην εντονη δραστηριοτητα κατα τη διαρκεια του καλοκαιριου ειτε νωρις την ανοιξη παρακολουθοντας συζευγμενα θηλυκα που συλλεγουν γυρη
  27. Πιασιμο φωλιων:Οι φωλιες συλλεγονται πολυ νωρις το πρωι ή το βραδυ ,οταν βρισκονται μεσα ολα τα εντομα.Οταν οι φωλιες ειναι υπογειες ,συλλυμβανονται πρωτα οι μελισσες μια μια σε ειδικα βαζα και μετα συλλεγεται το περιεχομενο της φωλιας.
  28. Εγκατασταση των φυσικων φωλιων:Οι κηρηθρες και οι βομβινοι πρεπει να τοποθετηθουν μαζι το συντομοτερο,οπως επισης να δοθει στους βομβινους υλικο για να επιδιορθωσουν τις βλαβες της φωλιας.Οι φωλιεσ τοποθετουνται σε στοες μεσα στο εδαφος
  29. Κυψελιδια προσελκυσης για εγκατασταση βομβινων:Για να προσελκυστουν οι βομβινοι και να εγκαταστησουν τη φωλια τους προσφερονται τεχνητες κοιλοτητες που ομοιαζουν με τις εγκαταλειμενες φωλιες αρουραιων οπου συνηθως ξεκινουν τη φωλια τους.
  30. Συζευξη και ξεχειμωνιασμα θυληκων βομβινων:Η συζευξη γινεται ειτε στην φωλια ειτε σε μεγαλυτερους κλειστους χωρους οπου θα τοποθετηθουν τα αρσενικα και θηλυκα εντομα.Το ξεχειμονιασμα γινεται ειτε α) τοποθετοντας τασυζευγμενα θηλυκα σε κρυο και υγρο περιβαλλον για ολο το διαστημα του χειμωνα β) παρεχοντας ειδικο υποστρωμα οπου τα συζευγμενα θηλυκα εισερχονται απο μονα τους και πεφτουν σε χειμερια διαπαυση.Τα κιβωτια διαχειμανσης τοποθετουνται στο θερμοκηπιο.
  31. Εξοδος απτην διαχειμαση:Στο θερμοκηπιο οι βομβινοι ξεχειμωνιαζουν και ξεκινανε να δραστηριοποιουνται απο μονοι τους.Οσα εντομα διαχειμασαν σε ελεγχομενη θερμοκρασια υποβαλονται σε προγραμμα σταδιακης ανοδου της θερμοκρασιας.
  32. Εκτροφη βομβινων απο συζευγμενα θηλυκα την ανοιξη:Εχουμε 2 μεθοδους α)εκτροφη σε περιφραγμενο χωρο οπου επιτρεπεται η πτηση της βασιλισσας αρχικα και μετα των εργατριων β) εκτροφη υπο περιορισμο σε ειδικους χωρους
  33.  
  34.  
  35.  
  36. ΜΗΛΙΑ
  37. Οι απαιτησεις της μηλιας σε επικονιαση διακρινονται σε
  38. α) ποικιλιες αυτοασυμβιβαστες ή αυτοστειρες που χρειαζονται σταυρεπικονιαση
  39. β)ποικιλες μερικως αυτογονιμες που παραγουν ικανοποιητικα χωρις επικονιαστες αλλα παρουσιαζουν εμπορικα αξιολογη αυξηση της παραγωγης υστερα απο στραρεπικονιαση
  40. γ)αυτογονιμες
  41. Βελτιωση επικονιασης
  42. α)Επιλογη των καταλληλων ποικιλιων που μπορουν να συνδιαστουν για βελτιστο αποτελεσμα(οπως Cortland με Delicius,Golder Spur με Grenny Smith)
  43. β)|Εγκατασταση οπωρονα(Τα δενδρα να φυτευονται σε κοντινες αποστασεις και να περιβαλλονται απο δενδρα γυρεοδοτριας ποικιλιας)
  44. γ)Σε οπωρωνες χωρις γυρεοδοτρια ποικιλια(Προσωρινα:αναρτηση κλαδιων απο μια σταυρογονιμη ποικιλια στα δενδρα του οπωρονα και χρηση γυρεοδιανεμητηρων.Μονιμα:Φυτευση δενδρων απο γυρεοδοτρια ποικιλια ή εμβολιασμος της στα κλαδια της κυριας)
  45. δ)Μετρα που σχετιζονται με τις μελισσες(Τα μελισσια πρεπει να μεταφερονται στον οπωρωνα οταν οταν ανηγει το 5% των ανθεων.Αν γινει νωριτερα τοτε οι μελισσες συνηθιζουν να επισκεπτονται αλλα φυτα.)
  46.  
  47. ΑΧΛΑΔΙΑ
  48. Οι απαιτησεις της αχλαδιας σε επικονιαση διακρινονται σε
  49. Οι περισσοτερες ποικιλιες αχλαδιας ειναι αυτοστειρες.Υπαρχουν ομως και ποικιλιες μερικως αυτογονιμες αναλογα με το περιβαλλον που βρισκονται.
  50. Σταυροεπικονιαση των ποικιλιων αυτων συντελει σε αυξημενη καρποδεση με καρπους καλυτερης ποιοτητας και περισσοτερα σπερματα.Επισης σε ορισμενεσ περιπτωσεις η αυτεπικονιαση ,οι παγετοι και ο ψεκασμος με αυξητικες ουσιες οδηγει σε παρθενοκαρπια
  51. Βελτιωση επικονιασης
  52. α)Επιλογη των καταλληλων ποικιλιων που μπορουν να συνδιαστουν για βελτιστο αποτελεσμα(οπως Highland με Williams,Kieffer με La Conte)
  53. β)Σε οπωρωνες χωρις γυρεοδοτρια ποικιλια(Προσωρινα:αναρτηση κλαδιων απο μια σταυρογονιμη ποικιλια στα δενδρα του οπωρονα και χρηση γυρεοδιανεμητηρων.Μονιμα:Φυτευση δενδρων απο γυρεοδοτρια ποικιλια ή εμβολιασμος της στα κλαδια της κυριας)
  54. γ)Μετρα που σχετιζονται με τις μελισσες(Προβλημα προσελκυσης επικονιαστων και της αποτροπης τους να στραφουν σε αλλα ανταγωνιστικα φυτα.Για αυτο πρεπει οι μελισσες να μεταφερονται στους οπορωνες οταν το 40% των ανθεων εχει ανοιξει και να ανταλασσονται συχνα με αλλα μελισσια)
  55.  
  56. ΚΥΔΩΝΙΑ
  57. Οι απαιτησεις της κυδωνιας σε επικονιαση
  58. Οι περισσοτερες ποικιλιες κυδωνιας ειναι αυτογονιμες και συνεπως δεν χρειαζονται σταυρεπικονιαση ιδιαιτερα οταν υπαρχουν μελισσες στην περιοχη.Υπαρχουν ομως και αυτοστειρες ποικιλιες)
  59.  
  60. ΚΕΡΑΣΙΑ-ΒΥΣΙΝΝΙΑ
  61. Οι απαιτησεις της κερασιας και βυσιννιας σε επικονιαση
  62. Κερασια:Εχουμε 2 αυτογονιμες ποικιλιες και ολες οι αλλες ειναι αυτοστειρες.Η επικονιαση επηρεαζεται απο τις χαμηλες θερμοκρασιες.
  63. Βυσιννια:Οι περισσοτερες ποικιλιες ειναι μερικως αυτογονιμες.Αλλα χρειαζονται επικονιαστες καθως η γυρη ειναι κολλωδης και απαιτειται μεταφορα της
  64. Βελτιωση επικονιασης
  65. Οτι ισχυει για την μηλια,αλλα θα πρεπει και να φυτευθουν περισσοτερα δενδρα της γυρεοδοτριας ποικιλιας καθως απαιτειται μεγαλυτερος αριθμος γονιμοποιημενων ανθεων.
  66. Καταλληλοτεροι συνδιασμοι κερασιας
  67. Bing με Van,Lambert με Van
  68.  
  69. ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
  70. Οι απαιτησεις της δαμασκηνιας σε επικονιαση
  71. Εχουμε πληρως αυτογονιμες μεχρι απολυτα αυτοστειρες και σταυροασυμβιβαστες ποικιλιες.Οι περισσοτερες απο τις ευρωπαικες ειναι αυτογονιμες αλλα με την σταυρογονιμοποιηση δινουν μεγαλυτερες αποδοσεις.
  72. Καταλληλοτεροι συνδιασμοι δαμασκηνιας
  73. Ager με Regina Claudia, Burmosa με Ozark ,Bluefre με President
  74. Προβληματα στη δαμασκηνια
  75. Σε αρκετες απο τις αυτογονιμοποιουμενες ποικιλιες της δαμασκηνιας τα σκληρα νηματα των στημονων,η στερεα επαφη των ανθηρων και η βαρια και κολλωδης γυρη ο ρολος των εντομων ως επικονοιαστων χρηζει απαραιτητος,με κυριο επικονιαστη την μελισσα.
  76.  
  77.  
  78. ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
  79. Οι απαιτησεις σε επικονιαση
  80. Οι περισσοτερες ποικιλιες αμυγδαλιας ειναι αυτοστειρες.Για μια ικανοποιητικη καρποδεση ειναι απαραιτητη η παρουσια των καταλληλων επικονιαστων.Θελουμε την καλυτερη δυνατη επικονιαση και καρποδεση καθως στην αμυγδαλια εμπορικα αξια εχει μονο το σπερμα που αναπτυσεται.Το δενδρο ανθιζει νωρις την ανοιξη οταν επικρατουν συχνα δυσμενης συνθηκες για τον αριθμο και τις πτησεις των μελισσων.Οι θερμοκρασιες εππιρεαζουν πολυ το χρονο ανθδοφοριας των διαφορων ποικιλιων.Η πιθανοτητα να μεταφερθει η γυρη με τον ανεμο στην αμυγδαλια ειναι μικρη λογο του καλα ανεπτυγμενου περιανθίου και της μικρης επιφανειας του στιγματος.
  81. Βελτιωση επικονιασης
  82. Πρεπει να επιλεγονται συμβιβαστες ποικιλιες που να συνανθουν οπως(Ferradual με Ferragnes,Texas με Ρετσου).
  83. Βελτιωμενο σχεδιο οπωρωνα(γραμμες δενδρων απο Βορρα προς Νοτο) μπορει να αυξησει την παραγωγη λογο της αποτελεσματικοτερης δρασης των μελισσων).Επισης πρεπει να υπαρχει εναλλαγη των ποικιλιων μεσα στον οπωρωνα με ελαχιστοποιηση των αποστασεων μεταξυ τους.
  84. Τα μελισσια πρεπει να μεταφερονται στον οπωρωνα οταν εμφανιστουν τα πρωτα ανθη και να απομακρυνθουν οταν πεσει το 90% των ανθεων
  85.  
  86. ΚΑΡΥΔΙΑ
  87. Οι απαιτησεις σε επικονιαση
  88. Ολες σχεδον οι ποικιλιες αυτογονιμες και συμβιβαστες μεταξυ τους,εξαιτιας ομως τις διχογαμιας ειναι αναγκαια η φυτεψη 2 διαφορετικων ποικιλιων σε στον οπωρωνα.Για καλη καρποδεση απαιτειται η γονιμοποιηση του 70% των ανθεων και η γυρη θα πρεπει να ειναι διαθεσιμη σε ολη την περιοδο ανθησης των θυληκων.Σε οπορωνες μια μια ποικιλια καριδιας συνισταται η τεχνητη επικονιαση.
  89.  
  90. ΦΥΣΤΙΚΙΑ
  91. Διοικο δενδρο με απεταλα ανθη σε ταξιανθια συνθετου βοτρυ.Η επικονιαση γινεται κυριως με την χρηση του ανεμου.Εξαιτιας της πρωτανδριας και δυσμενων καιρικων συνθηκων κατα την ανθηση ,η φυσικη επικονιαση δινει μικρη καρποδεση και μεγαλο ποσοστο κενων φυστικιων.Για αυτο το λογο εφαρμοζεται ι τεχνητη ανθηση.
  92.  
  93.  
  94.  
  95. ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
  96. Οι απαιτησεις σε επικονιαση
  97. Τα φυτα του ακτινιδιου δινουν σχετικα λιγα ανθη και για αυτο για μια καλη παραγωγη απαιτειται ποσοστο καρποδεσης 90%.Η καρποδεση με τον ανεμο ειναι ικανοποιητικη αλλα για εμπορικη παραγωγη γινεται συμπληρωματικη επικονιαση απο εντομα.Τα ακτινιδια ειναι φτωα σε νεκταρ και για αυτο οι μελισσες στρεφονται ευκολα σε αλλες πηγες νεκταρ.
  98. Βελτιωση επικονιασης
  99. α)Σχετικα με τον οπωρωνα(Τα φυτα ακτινιδιου φυτευονται σε αναλογια 1αρσενικο προς 8 θηλυκα ωστε καθε θηλυκο να εχει διπλα του ενα αρσενικο.Το μεγεθος του καρπου μειωνεται οσο αυξανεται η αποσταση του θηλυκου απτο αρσενικο.Για παραγωγη καλης ποιοτητας καρπων πρεπει να υπαρχει καλος αερισμος καθως και φωτισμος.)
  100. β)Σχετικα με τις μελισσες(Για αποτελεσματικη επικονιαση απαιτειται σημαντικος αριθμος μελισσων.Η εισαγωγη των μελισσων πρεπει να γινεται οταν και τα 2 φυλλα ειναι σε ανθηση για να μην συνιθιζουν μονο στο αρσενικο που ανθιζει νωριτερα.)
  101. γ)Τεχνητη επικονιαση(Τεχνητη εφαρμογη της γυρης.Αυτη συλλεγεται απτα αρσενικα ανθη πριν την μεταφορα των κυψελων στον οπωρωνακαι διασκορπιζεται στα θηλυκα ανθη οταν ειναι υποδεκτικα.
  102.  
  103. ΕΛΙΑ
  104. Οι απαιτησεις σε επικονιαση
  105. Απο τις ποικιλιες τις ελλιας μερικες ειναι αυτοστειρες,αλλες μερικως αυτογονιμες και ορισμενες αυτογονιμες.Οι αυτογονιμες μπορουν να αποδοσουν περισσοτερο οταν σταυροεπικονιαζονται για αυτο συνισταται η φυτεψη διαφορετικων ποικιλιων στον ιδιο ελαιωνα.
  106. Κατα κανονα τα ανθη της ελιας επικονιαζονται απτον ανεμο.Η δραση της μελισσας ειναι κυριως συμπληρωματικη και οχι απαραιτητη
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement