Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Feb 19th, 2020
184
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 13.59 KB | None | 0 0
  1. Gen LIRIC
  2.  
  3. Def. Genul liric cuprinde operele literare, in versuri sau in proza, in care autorul transmite direct ganduri, idei, trairi , sentimente, prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice.
  4.  
  5. Trasaturi: prezenta eului liric, ponderea figurilor de stil si a imaginilor artistice, frecventa grupurilor nominale, modul de expunere dominant este descrierea.
  6.  
  7. In primul rand, eul liric se afla in ipostaza de..... , remarcandu-se prin prezenta marcilor lexico-gramaticale specifice eului poetic: forme verbale si pronominale la pers 1, interjectii, substantive in V, interogatii si exclamatii retorice. (Interjectiile si substantivele in V amplifica trairile eului poetic, iar inter. Si excl. Retorice accentueaza sentimentul de .... al instantei poetice. Tema este ... , fapt sustinut de prezenta elementelor din campul semantic al.... (Motivele centrale sunt.)a
  8.  
  9.  
  10.  
  11. In al doilea rand, expresivitatea este sporita de o varietate de figuri de stil si imagini artistice. Le enumar si comentez 2.
  12.  
  13. In concluzie , prezentaq eului liric si preponderenta figurilor de stil si a imaginilor artistice confirma apartenenta operei la genul liric.
  14.  
  15.  
  16.  
  17. Gen EPIC
  18.  
  19. Def. Genul epic cuprinde operele literare, in versuri sau in proza, in care autorul transmite indirect ganduri, idei, trairi, prin intermediul actiunii si al personajelor.
  20.  
  21. Trasaturi : actiunea este simpla, lineara, desfasurata pe un singur plan narativ ce respecta structura pe momentele subiectului, prezenta instantelor comunicarii narative (narator obiectiv – pers a 3-a, subiectiv – pers I, personaje), modul de expunere dominant este naratiunea, prezenta indicilor spatio-temporali.
  22.  
  23. In primul rand, actiunea este simpla, lineara, desfasurata pe un singur plan narativ ce respecta structura pe momentele subiectului.(rezumat, perfect compus si prezent).
  24.  
  25.  
  26.  
  27. In al doilea rand, sunt prezente instantele comunicarii narative. Naratorul este obiectiv, relatarea se face la persoana a III-a, dovada fiind formele verbale la persoana a III-a . Personajul este o instanta narativa definitorie pentru genul epic, o creatie a autorului menita a exprima viziunea acestuia asupra unei teme literare. Personajul principal este... / secundar..../ . (caracterizez un persj)
  28.  
  29.  
  30.  
  31. In concluzie, actiunea simpla, lineara, desfasurata pe un singur plan narativ ce respecta structura pe momentele subiectului si prezenta instantelor comunicarii narative confirma apartenenta operei la genul epic,
  32.  
  33.  
  34.  
  35. Gen DRAMATIC
  36.  
  37.  
  38.  
  39. Def. Genul dramatic reuneste operele literare in versuri sau in proza, in care autorul isi exprima indirect ideile,sentimentele,conceptiile, prin intermediul personajelor care sunt antrenate in derularea unor evenimente intr-un anumit timp si spatiu, avand ca mod de expunere dominant dialogul si fiind destinate reprezentarii scenice.
  40.  
  41. Trasaturi : modurile de expunere specifice sunt dialogul si monologul, interventia directa a autorului apare doar in indicatiile de regie, numite didascalii, actiunea se desfasoara in jurul unui conflict dramatic, iar inaintea fiecarei replici este indicat numele personajului.
  42.  
  43. In primul rand , modurile de expunere specifice sunt dialogul si monologul. In aceasta opera, dialogul reprezinta o modalitate indirecta de caracterizare. X si y sunt caracterizati indirect prin vorbe ........ Prezenta aceastor moduri de expunere implica aparitia elementelor de oralitatea a stilului : forme verbale si pronominale la persoana a II-a, structuri in V, interj, puncte de suspensie, interog si excl .(au rolul de a amplifica trairile personajelor)
  44.  
  45.  
  46.  
  47. In al doilea rand, interventia directa a autorului apare doar in indicatiile de regie, care se numesc didascalii. Ele contin sugestii referitoare la trasaturile fizice simorale ale personajelor sau la decor (enumar) precum si pasaje narative ce redau intamplari care au loc pe scena (enumar) sau care prezinta comportamentul personajelor. (enumar si explic)
  48.  
  49.  
  50.  
  51. In concluzie, prezenta modurilor de expunere si interventiile directe al autorului numite didascalii confirma apartenenta textului la genul dramatic.
  52.  
  53.  
  54.  
  55. DOINA
  56.  
  57.  
  58.  
  59. Def. Doina este o specie a genului liric, apartinand literaturii populare, in care sunt exprimate sentimente profunde de jale, de dor, de instrainare, proiectate in mediul rural sau pastoral.
  60.  
  61. Trasaturi : prezenta eului liric,are caracter traditional, modul de expunere dominant este monologul impletit cu descrierea,iar tema este natura/si transmite puternice sentimente de...
  62.  
  63.  
  64.  
  65. In primul rand, eul liric se afla in ipostaza de ... , acesta remarcându-se prin prezenta marcilor lexico -gramaticale specifice eului poetic.(Eul liric isi face simtita prezenta prin marcile lexico-gramaticale: forme verbale si pronominale la persoana I, dativul etic (are rolul de a arata implicarea afectiva a autorului in cele relatate), interogatii/exclamatii retorice. (amplifica trairile eului poetic). Tema operei este ... , fapt dovedit de prezenta elementelor din campul semantic al..., iar motivul central al operei este .... .
  66.  
  67. In al doilea rand, opera are caracter traditional. Formula de inceput ... accentueaza caracterul traditional specific doinelor. De asemenea, opera respecta elementele de versificatie specifice creatiilor populare: este o creatie astrofica, cu rima de tip pereche si monorima, ritm trohaic si masura scurta de x, respectiv y silabe. Regionalismele ... si arhaismele... confera o nota de autenticitate operei si o plaseaza intr-o anumită epocă.
  68.  
  69.  
  70.  
  71. In concluzie, prezenta eului liric si caracterul traditional confirma apartenente operei la specia doină.
  72.  
  73.  
  74.  
  75. PASTEL
  76.  
  77.  
  78.  
  79. Def. Pastelul este o specie a liricii peisagistice in care sunt creionate, prin intermediul descrierii, aspecte semnificative din natura, anotimpuri sau momente ale zilei, poetul exprimandu-si direct si discret sentimentele generate de acestea.
  80.  
  81. Trasaturi: prezenta eului liric, preponderenta figurilor de stil si a imaginilor artistice, frecventa grupurilor nominale, iar modul de expunere dominant este descrierea de tip tablou.
  82.  
  83.  
  84.  
  85. Un prim argument este prezent eul liric care se afla in ipostaza contemplativa. Acesta isi face simtita prezenta prin marcile lexico-gramaticale : formele verbale si pronominale la persoana I/II. SAU Formele verbale si pronominale la persoana a III-a anunta lirismul obiectiv. Punctele de suspensie/interogatiile/exclamatiile retorice accentueaza sentimentul de ... al poetului/amplifica trairile eului poetic. Tema operei este natura, fapt dovedit de prezenta elementelor din campul semantic al naturi ... . Motivul central al operei este comuniunea om-natura.
  86.  
  87. Un al doilea argument este preponderenta figurilor de stil si a imaginilor artistice. Printre ele se remarca epitetele... blah blah. De asemenea se remarca si imaginile vizuale .... auditive...senzoriale
  88.  
  89.  
  90.  
  91. In concluzie, prezenta eului liric si ponderea figurilor de stil si a imaginilor artistice confirma apartenenta operei la specia pastel.
  92.  
  93.  
  94.  
  95.  
  96.  
  97. BASM
  98.  
  99.  
  100.  
  101. Def. Basmul este o specie a genului epic, în care sunt relatate intamplari fantastice puse pe seama unor personaje simbolice pentru confruntarea dintre bine si rau, avand un final fericit si un mesaj moralizator.
  102.  
  103. Trasaturi: actiunea respecta un tipar narativ, personajele sunt construite in antiteza, apar formulele traditionale, iar tema este confruntarea dintre bine si rau/realul se imbina cu fantasticul.
  104.  
  105.  
  106.  
  107. Expozitiunea il are in prim plan/fixează cadrul spatio-temproral si intodroduce o parte din personaje
  108.  
  109. Intriga constă
  110.  
  111. Desf actiunii surprinde
  112.  
  113. Punctul culminant reprezinta momentul cand
  114.  
  115. Deznodamantul ...
  116.  
  117.  
  118.  
  119. In primul rand, actiunea respecta un tipar narativ.
  120.  
  121. Situatia initiala de echilibru il are in prim plan pe...
  122.  
  123. .........
  124.  
  125.  
  126.  
  127. SAU
  128.  
  129.  
  130.  
  131. Rezumat (prezent si perfect compus)
  132.  
  133. In al doilea rand, personajele construite in antiteza. Binele este reprezentat de ... , protagonistul operei, iar raul este reprezentat de ..., antagonistul. De asemenea personajul donator/adjuvant , este ... care ajuta protagonistul in invingerea raului. (caracterizez un personaj)
  134.  
  135.  
  136.  
  137. In concluzie, respectarea unui tipar narativ si personajele construite in antiteză confirmă apartenta operei la specia basm.
  138.  
  139.  
  140.  
  141.  
  142.  
  143. NUVELĂ
  144.  
  145.  
  146.  
  147. Def. Nuvela este o specie a genului epic, in proza, de dimensiuni medii, cuprinsa între schiță și roman, cu o intrigă riguros construită, interesul naratorului fixandu-se asupra personajului, surprins in evolutie, in mediul său de viata.
  148.  
  149.  
  150.  
  151. Trasaturi : naratiunea se desfasoara linear, cronologic, intereseul naratorului se focalizeaza asupra personajului, relatarea este facuta din perspectiva unui narator obiectiv, iar modurile de expunere, naratiunea, dialogul, monologul, descriere (pe care le am in fragment) se impletesc armonios.
  152.  
  153.  
  154.  
  155. In primul rand, naratiunea se desfasoara linear si cronologic. (rezumat)
  156.  
  157. In al doilea rand, sunt prezente instantele comunicarii narative. Relatarea este facută de către un narator obiectiv, dovada fiind formele verbale si pronominale la persoana a III-a.: Personajul central al operei este... deoarece in jurul lui polarizează toate celelalte personaje. (caracterizare)
  158.  
  159.  
  160.  
  161. In concluzie, naratiunea care se desfasoara linear si cronologic si prezenta instantelor comunicarii narative confirma apartenenta operei la specia nuvelă.
  162.  
  163.  
  164.  
  165.  
  166.  
  167. BALADA POPULARĂ
  168.  
  169.  
  170.  
  171. Def. Balada populară sau cantecul batranesc este o creatie epica in versuri, in care se relateaza un eveniment eroic, mitic sau legendar, sub forme unei intamplari cu note fantastice, la care participa un numar mic de personaje, de obicei construite in antiteza.
  172.  
  173.  
  174.  
  175. Trăsături: naratorul este aparent obiectiv, actiunea este simpla, lineară, ce respectă structura pe momentele subiectului, personaje putine, prezentate in antiteză, iar conflictul este puternic.
  176.  
  177.  
  178.  
  179. In primul rand, actiunea este simpla, lineara, desfasurata pe un singur plan narativ, ce respecta structura pe momentele subiectului. In operă regăsim doar 1/2/3 momentele ale subiectului: (le enumar) (Rezumat pe momentele subiectului)
  180.  
  181. In al doilea rand, sunt prezente instantele comunicării narative. Naratorul este aparent obiectiv, pe langa formele verbale si pronominale la persoana a III-a(le enumar), apar marci ale subiectivitatii: forma ... a dativului etic si diminutivul/ele, care au rolul de a arata implicarea afectiva a autorului. Personajul principal al operei este ... deoarece toate celelalte personaje polarizează in jurul acestuia.
  182.  
  183.  
  184.  
  185. In concluzie, actiunea simpla, lineara, ce respecta structura pe momentele subiectului si prezenta instantelor comunicarii narative confirma apartenenta operei la specia baladă.
  186.  
  187.  
  188.  
  189.  
  190.  
  191. ROMAN
  192.  
  193.  
  194.  
  195. Def. Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mari dimensiuni, cu o aactiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, cu personaje numeroase si o intriga complicata.
  196.  
  197.  
  198.  
  199. Trasaturi: intamplarile sunt prezentate intr-o succesiune logica si cronologică, conform momentelor subiectului, naratorul este obiectiv, relatarea este făcută la persoana a III-a, personajele sunt numeroase, iar naratiunea/descriere/... se impletesc armonios.
  200.  
  201.  
  202.  
  203. In primul rand, intamplarile sunt prezentate intr-o succesiune logica si cronologica, conform momentelor subiectului. In operă regăsaim doar 1/2/3 momente ale subiectului (le numesc) (fac rezumat)
  204.  
  205.  
  206.  
  207. In al doilea rand, sunt prezente instantele comunicarii narative. Naratorul este obiectiv, relatarea făcându-se la persoana a III-a, dovada fiind formele verbale si pronominale la persoana a III-a. De asemenea, sunt prezente numeroase personaje. Personajul principal este ... , iar personajul/ele secundare sunt (caracteriz un persj)
  208.  
  209.  
  210.  
  211. In concluzie, intamplarile prezentate intr-o succesiune logica si cronologică si prezenta instantelor comunicarii narative confirma apartenenta operei la specia roman.
  212.  
  213.  
  214.  
  215.  
  216.  
  217. SCHIȚĂ
  218.  
  219.  
  220.  
  221. Def. Schita este o specie a genului epic, in proza, de mici dimensiuni, cu actiune concentrata, limitata la un singur episod semnificativ din viata unuia sau mai multor personaje, timpul si spatiul fiind restranse
  222.  
  223.  
  224.  
  225. Trasaturi: actiunea este simplă, concentrată, structurata pe momentele subiectului, naratorul este subiectiv/obiectiv, numar personajelor este redus si sunt prezeneti indicii spatio-temporali.
  226.  
  227.  
  228.  
  229. In primul rand, actiunea este simplă, concentrată, structurată pe momentele subiectului. (rezumat)
  230.  
  231. In al doilea rand, sunt prezente instantele comunicarii narative. Naratorul este .. relatarea facandu-se la persoana ..., dovada fiind formele verbale si pronominale la persoana ... . Personajul principal al operei este. .. deoarece toate celelalte personaje polarizează in jurul acestuia (caracterizez)
  232.  
  233.  
  234.  
  235. In concliuzie, actiunea simplă, concentrată, structurată pe momentele subiectului si prezenta instantelor comunicarii narative confirma apartenenta operei la specia schiță.
  236.  
  237.  
  238.  
  239.  
  240.  
  241. FABULĂ
  242.  
  243.  
  244.  
  245. Def. Fabula este o specie a genului epic, in versuri sau in proza, scrisa sub forma unei scurte povestiri alegorice, in care sunt satirizate moravuri sociale si defecte omenesti prin intermediul animalelor si al obiectelor inzestrate cu insusiri umane, figura de stil specifica fiind personificarea.
  246.  
  247.  
  248.  
  249. Trasaturi: fabula este structurată in doua parti: o prima secventa narativa sau dialogata, in care este surprinsa o intamplare cu talc si o a doua secventa, mai scurta, numita morala, personajele reprezinta tipologii umane usor identificabile, modul de expunere dominant este naratiunea, care se impleteste cu dialogul, iar indicii spatio-temporali sunt vag precizati.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement