Advertisement
Guest User

Muzica Bizantina Referat

a guest
Nov 4th, 2012
212
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.20 KB | None | 0 0
  1. Muzica Bizantina
  2.  
  3. Istoric
  4.  
  5. Muzica bizantina este singura traditie muzicala, dezvoltata de-a lungul a doua
  6. milenii, care a unit in timpul indelungatei sale istorii intr-un mod intim traditia scrisa
  7. si traditia orala.
  8. Sistemul muzical bizantin isi afla originile in muzica greaca antica, cea care a constituit in mod cert sistemul dominant in intregul bazin mediteranean. Insa, nu putem ramane doar la aceasta origine antica, care oricum este pana in zilele noastre destul de putin cunoscuta. Pitagoricienii au adus o importanta contributie in cea ce priveste "natura divina” a intervalelor si deci o reflectie cu privire la scari...
  9. Muzica bizantina s-a dezvoltat in Imperiul Roman, in legatura cu dezvoltarea crestinismului, devenit religie oficiala a Imperiului sub Constantin, in secolul al IV-lea.
  10. In dezvoltarea acestui repertoriu noi putem defini in mod schematic trei mari perioade:
  11. a) din sec. 3 pana in sec. 13;
  12. b) din sec. 13 pana in sec. 19;
  13. c) din sec. 19 pana in prezent;
  14. Prima perioada este aceea a formarii. Necesitatea elaborarii unei Liturghii a crestinilor, a reprezentat motorul unei productii poetice intense numita "imnografie”. Aceasta mare dezvoltare a productiei poetice a condus in mod firesc la dezvoltarea artei muzicale a compozitiei pentru a intrebuinta aceste imne in cadrul Liturghiei.
  15. Cea de-a doua perioada este caracterizata de dezvoltarea artei compozitiei pe care eu as situa-o in mod voluntar in jurul epocii Maestrului Cucuzel. Acesta a jucat un rol deosebit in istoria muzicii bizantine in special prin frumusetea compozitiilor sale, dar in aceeasi masura prin lucrarea intreprinsa in favoarea semiografiei bizantine ,mai ales prin introducerea semnelor de expresie si a celor hironomice (arta dirijarii corului bizantin). Maestrul Ioan Cucuzel s-a nascut in secolul al XII-lea.
  16. Aceasta perioada care a fost marcata de evenimentul major al caderii Constantinopolului (in 1453) este numita in mod curent perioada post-bizantina. Perioada este marcata de dezvoltarea considerabila a cantarilor mari in stiulul calofonic. Cantarile calofonice pot fi interpretate in Biserica pentru a conferi o solemnitate particulara slujbelor. Aceste cantari au luat de asemenea forma Irmoaselor calofonice si a Mathimelor.
  17. Cea de-a treia perioada este cea a reformei marilor maestri. Trei nume sunt de retinut: Hrisant din Madit, marele teoretician al muzicii bizantine, Grigorie Protopsaltul si Hurmuz Hartofilax, care au colaborat la promovarea Noii Metode. Trebui sa notam ca tiparirea operelor muzicale incepe in aceasta epoca. Pana acum, nu am avut decat numai manuscrise.
  18.  
  19.  
  20. Notatii
  21.  
  22. Notatia timpurie a muzicii psaltice bizantine era foarte complicata, datorita existentei unui mare numar de semne care astazi sunt necunoscute. Incepand cu perioada cucuzeliana aceste semne sunt concretizate teoretic, dar tot ramane un numar mare de interpretari muzicale personale care difera de la psalt la psalt.
  23. Odata cu reforma hrisantica semnele muzicale psaltice se reduc ca numar si li se stabilesc o lucrare practica propriu-zisa, iar notatia ramane cea cucuzeliana. Aceste semne se numesc neume si difera foarte mult de notatia occidentala (care este pe portativ) deoarece semnul nu arata nota propriu-zisa pe care psaltul trebuie sa o execute, ci ea trebuie dedusa din pozitia pe care o au celelalte semne (ca un fel de numarare),pe cand In muzica occidentala stim exact nota pe care o cantam. Psaltica are opt glasuri sau ehuri, fiecare cu o tonica si scara (gama) proprie, iar gama se scrie astfel: NI PA VU GA DI KE ZO NI corespondent In muzica liniara cu DO RE MI FA SOL LA SI DO.Cantarea psaltica are o notatie proprie.Exemplu:ison, oligon,apostrof,petasti,chendime,ison,clasma,apli,dipli,tripli si alte combinatii ale lor.
  24.  
  25. Reprezentanti
  26.  
  27. In prima perioada - Roman Melodul
  28. - Sf. Andrei Criteanul
  29. - Sf. Ioan Damaschinul
  30.  
  31. In a doua perioada - Sf. Ioan Cucuzel
  32. - Mihai Ananiotul
  33. - Ioan Kladas
  34.  
  35. In a treia perioada - Panayot Chaladouglu
  36. - Daniel Propsaltul
  37. - Ioan Propsaltul
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement