Guest User

ORAIMUNKA

a guest
Feb 27th, 2020
105
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Föltenni a megfelelő kérdést
  2. Tegyük föl, hogy az USA elnöke vagy, és az országot egy titokzatos járvány fenyegeti, amelyben 600 ember pusztul el. Tanácsadóid két alternatív programot dolgoztak ki a betegség leküzdésére: Az A program révén 200 ember élete megmenthető. Ha B-t hajtjuk végre, 33,3% valószínűséggel mind a 600 megmenthető, de 66,6% a valószínűsége, hogy mind meghal. Elnök úr, melyik programot választaná. Ha úgy gondolkodik, mint Daniel Kahnemen és Amos Tversky kísérletének résztvevői, akkor inkább az A programra szavaz – mint az alanyok 72%-a tette -, arra gondolván: - Így 200 biztosan megmenekül, a másik program hazárdjáték.
  3. De tegyük föl, hogy tanácsadóid másként szövegezik meg a kilátásokat: - Az A program elfogadása esetén 400 ember hal meg. A B esetén viszont 33,3% a valószínűsége, hogy senki nem hal meg, s 66,6%, hogy mind a 600.
  4. Most melyiket választanád: Az esélyek és kilátások e megfogalmazásban is pontosan ugyanazok. Mégis, ilyen szövegezés olvastán másként értékeljük a dolgot. Az A azt jelenti: 400 mindenképp meghal, miért ne kockáztassanak inkább?
  5. Az alanyok 78%-a a B-re szavazott.
RAW Paste Data