Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
May 22nd, 2019
99
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 5.07 KB | None | 0 0
  1.  
  2. Internet ja sen myötä sosiaalinen media ovat tämän päivän ihmisille arkipäivää ja oletettavaa on, että jokainen meistä käyttää sosiaalista mediaa tavalla tai toisella. Sosiaalinen media on niin keskeinen osa meidän kaikkien elämää, että se ohjailee meitä jopa arkisella tasolla. Internet ja sosiaalinen media saattaa vaikuttaa siihen mitä syömme, teemme, ajattelemme tai siihen mistä puhumme ystävillemme. Sosiaalinen media jakaa meidät omiin porukoihin ja hakeudumme sellaisiin ryhmiin, missä suurin osa ihmisistä on meidän kanssa samaa mieltä. Tällaisia ryhmiä kutsutaan kupliksi.
  3.  
  4. Kuplat vaikuttavat ihmisten ajattelumaailmaan hyvin paljon, sillä kuplat rajaavat omia ajatuksiamme ja monille saattaa olla vaikeaa hyväksyä asioita oman kuplan ulkopuolelta. Kuplat saattavat muodostua poliittisen näkemyksen, musiikki maun tai vaikka lempi urheilulajin ympärille. Kuplat voivat muodostua miltei kaikkien asioiden ympärille mistä ihminen voi luoda oman mielipiteensä. Kuplat ovat hyödyksi ihmiselle itselleen, mutta laajemmassa näkökulmassa optimaalinen tilanne olisi, että kuplia ei olisi olemassa lainkaan.
  5.  
  6. Kuplien hyvät puolet kohdistuvat yksilöihin. Yksilöt hakevat omista sosiaalisista kuplista hyväksyntää ja turvaa. Tämä toiminta on samaan aikaan hyvä asia, kuin myös huono asia. Sosiaalisten kuplien muodostuminen vaatii aina suuremman ryhmän, jossa “jäsenet” ovat toistensa kanssa samaa mieltä ja tukevat toisiaan heidän valinnoissaan. Tämä sama toiminta on myös erittäin vahingollista, sillä tämä erottaa ihmiset toisistaan ja saattaa aiheuttaa tarpeetonta vihaa eri tavalla ajattelevia ihmisiä kohtaan.
  7.  
  8. Eri kupliin kuuluvat ihmiset saattavat kokea syvääkin vihaa toisiaan kohtaan ja heidän on vaikea yrittää hyväksyä toistensa mielipiteitä, koska ovat itse niin syvällä omassa arvo- ja ajatusmaailmassaan. Kuplat voivat muodostua erittäin suurien asioiden kuten poliittisten näkemysten ympärille, mutta ne voivat muodostua myös erittäin pienien ja niin sanotusti “mitättömien” asioiden ympärille, kuten esimerksi keskustelu siitä kuuluuko ananas pizzaan.
  9.  
  10. Riippumatta siitä, onko kuplien aiheet pieniä tai suuria, joka tapauksessa erillä tavalla ajattelevien ihmisten välille saattaa syntyä suurtakin vihaa. Pahimissa tapauksissa erimielisyydet saattavat johtaa henkiseen tai jopa fyysiseen väkivaltaan.
  11.  
  12. Kuplat rajoittavat ajatteluamme erittäin paljon, sillä ihmisillä on tapana etsiä sellaista tietoa, mikä tukee heidän omia ajatuksiaan. Tätä toimintaa kutsutaan vahvistus harhaksi ja kuten Matti Hakanen kirjoittaa blogitekstissään “Warren Buffett on sanonut, että ihmiset ovat parhaimmillaan suodattaessaan uutta tietoa niin, että heidän vanhat käsityksensä pysyvät ennallaan.”, kuplissa elävien ihmisien ajatusmaailmaa on vaikea muuttaa ulkopuolelta sillä suurin osa heistä ei hyväksy mitään, mikä ei tue heidän omaa ajattelutapaansa.
  13.  
  14. Ääritapauksissa eri kupliin kuuluvat ihmiset voivat olla hyvinkin väkivaltaisia toisiaan kohtaan, sillä kun kaksi toisiaan hyväksymätöntä ihmistä ovat asioista eri mieltä, mikään mitä toinen osapuoli sanoo ei tunnu olevan merkityksellistä. Ääritapauksista esimerkkejä ovat mielenosoitukset, joissa toisen osapuolen kannattajat saattavat radikalisoituessaan käydä käsiksi toisen mielisiin ihmisiin, tai tilanteita joissa eri kuplien ihmiset lähettävät uhkailevia viestejä toisilleen.
  15.  
  16. Kuplaan kuulumista on nykymaailmassa vaikea välttää, sillä sosiaaliset mediat rajaavat ihmiset omiin luokkiinsa algoritmien perusteella. Sosiaalisen median palvelut haluavat mahdollisimman paljon käyttäjiä itselleen, joten he ovat luoneet algoritmeja, jotka automaattisesti näyttävät käyttäjälleen sellaista sisältöä mistä he saattaisivat pitää. Ylen lyhyt dokumentissa kaksi miestä olivat tarkoituksellisesti hakeutuneet erilaisiin kupliin ja tutkineet sitä miten vähitellen facebook näytti heille enemmän ja enemmän sellaista materiaalia mikä näennäisesti olisi tukenut heidän ajatusmaailmaansa.
  17.  
  18. Algoritmit näyttävät ihmisille materiaalia mistä he saattavat pitää ja sulkevat heiltä sellaista materiaalia mistä he eivät sattuisi pitämään. Monien sosiaalisen median palveluiden algoritmit ovat erittäin tehokkaita ja monet palvelut jakavat käyttäjän tiettyyn ryhmään jo heti kirjautumis hetkellä. Tästä esimerkkinä vaikka Imgur, joka kirjautumis hetkellä kysyy käyttäjältä, mistä materiaalista hän olisi kiinnostunut. Käyttäjän on pakko valita vähintään viisi aihetta, jotka häntä kiinnostaa ja näin palvelu alkaa näyttämään käyttäjälleen valitsemistaan aiheista erilaisia materiaaleja.
  19.  
  20. Sosiaalista mediaa joka ei loisi sisälleen kuplia, ei ole. Kuplien muodostuminen on väistämätöntä niin kauan kuin on aiheita joista ihmiset voivat luoda oman mielipiteensä. Vaikka kuplaan kuulumista ei voi juurikaan välttää, voi omaa ajattelumaailmaa pitää avoimena ja yrittää parhaansa mukaan ajatella asioita laajemmin ja kriittisesti, sillä ei kaikki mitä internetissä tulee vastaan ole totta.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement