Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Dec 13th, 2018
77
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 10.15 KB | None | 0 0
  1. Kun seksi ei kiinnosta
  2. Aseksuaalit eivät tunne seksuaalista kiinnostusta toisia kohtaan. Hekin voivat silti ihastua ja kaivata läheisyyttä. Se kummeksuttaa muita, kertoo kaksi aseksuaalia.
  3. Tilaajille
  4. Sampsa Oinaala
  5. Julkaistu: 13.12. 2:00 , Päivitetty: 13.12. 6:23
  6.  
  7. Jyväskyläläinen Henri Heinonen, 34, huomasi jo yläasteella olevansa jotenkin erilainen.
  8.  
  9. ”Poikien jutut tuntuivat oudoilta. Ihmettelin, mitä kiinnostavaa on alastonkuvissa. Ihmiset ovat kauniimpia vaatteet päällä.”
  10.  
  11. Seksi ei myöhemminkään alkanut kiinnostaa Heinosta. Hän ryhtyi etsimään internetistä tietoa seksittömyydestä, mutta löysi lähinnä artikkeleita, joissa kerrottiin uskonnollisista nuorista. Ateistina hänen oli vaikeaa samastua heihin.
  12.  
  13. Sitten englanninkielisestä Wikipediasta löytyi artikkeli, jossa puhuttiin aseksuaalisuudesta.
  14.  
  15. ”Se kolahti – ensimmäinen seksuaalisuuteen liittyvä juttu, jonka tajusin!”
  16.  
  17. Aseksuaali tarkoittaa henkilöä, joka kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan. Heinonen tajusi: tällainenhan minä olen. Silti edelleen jäi avoimia kysymyksiä, joihin suppea nettiartikkeli ei antanut vastausta.
  18.  
  19. ”Ihastun helposti. En ymmärtänyt, miksi koen sellaista, vaikka olen asek­suaali eli ässä.”
  20.  
  21. Pari vuotta myöhemmin hän sai selityksen tunteilleen, kun hän törmäsi artikkeliin romanttisesta aseksuaalisuudesta. Nykyään Heinonen määrittelee itsensä heteroromanttiseksi aseksuaaliksi.
  22.  
  23. ”Kaipaan läheisyyttä. Pussailu ja halailu kiinnostavat kovasti, mutta ne eivät ole minulle välivaihe kohti seksiä.”
  24.  
  25. Oman identiteetin löytäminen oli epäsosiaaliselle tietokonenörtille iso asia, Heinonen kertoo. Hän kokee kuuluvansa seksuaalivähemmistöön ja on osallistunut pride-kulkueisiin sekä aseksuaalien tapaamisiin.
  26.  
  27. ”En ymmärrä, miksi pitäisi riisua housut voidakseen rakastaa toista ihmistä.”
  28.  
  29. ”Aseksuaalisuuden löytäminen on tehnyt minusta sosiaalisemman. Tapaamisissa on ollut kivaa – yleensä aika vähän keskustellaan itse aseksuaalisuudesta. Osallistujista varmaan 90 prosenttia on naisia. Kadulla meitä ei voisi tunnistaa aseksuaaleiksi.”
  30.  
  31. IDENTITEETIN löytyminen ei ole helpottanut ongelmaa, joka on välillä ajanut Heinosen epätoivon partaalle. Hän haluaisi löytää elämänkumppanin, mutta se on osoittautunut vaikeaksi. Mies, joka haluaa säilyttää poikuutensa, on ilmeisesti liian outo ilmestys.
  32.  
  33. ”Miehen malli asettaa paineita. En koe olevani seksuaalisesti enkä muutenkaan sellainen mies kuin oletetaan.”
  34.  
  35. Seksiä tulvii kaikkialta: seksikkäillä kuvilla myydään melkein mitä tahansa jäätelöstä autoihin. Lehtien parisuhdejutuissa korostetaan seksin merkitystä osana tasapainoista elämää. Se ahdistaa.
  36.  
  37. ”Eikö hyvä seksielämä voi tarkoittaa myös sitä, että seksiä ei ole? En ymmärrä, miksi pitäisi riisua housut voidakseen rakastaa toista ihmistä.”
  38.  
  39. Henri on myös törmännyt ennakkoluuloihin. Kerran opiskelukaveri otti yhteyttä ja vaikutti kiinnostuneelta hänestä.
  40.  
  41. ”Kun kerroin aseksuaalisuudesta, hänen suhtautumisensa muuttui täysin. ’Ei ihminen ole tuollainen’ oli ehkä kiltein asia, jonka hän tuona iltana minulle kirjoitti. Järkytyin hänen voimakkaasta reaktiostaan.”
  42.  
  43.  
  44. ”Aseksuaalisuuden löytäminen on tehnyt minusta sosiaalisemman”, Henri Heinonen sanoo. (KUVA: HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN)
  45.  
  46. ANTROPOLOGI Katriina Koposen korvaan Henrin tarina kuulostaa tutulta. Hän haastatteli aseksuaaleja Oulun yliopistolle tekemässään pro gradu -tutkielmassa ja aloittelee väitöskirjaa aiheesta.
  47.  
  48. ”Monet aseksuaalit ovat huolissaan siitä, voivatko he löytää parisuhdetta, sillä kulttuurinen käsitys parisuhteesta painottuu seksiin. Miehille asia on vaikein, koska miehet oletetaan usein seksuaalisesti aktiivisemmaksi sukupuoleksi.”
  49.  
  50. Kun Koponen haastatteli parisuhteessa eläviä aseksuaaleja, osa heistä kertoi tinkineensä seksittömyydestään kumppaninsa vuoksi. Syrjintä ja ennakkoluulotkin nousivat Koposen aineistossa esille.
  51.  
  52. ”Monet ajattelevat, että ihminen ei ole inhimillinen, jos hän ei ole seksuaalinen. Ihmistä, joka ei koe seksuaalisia tuntemuksia pidetään viallisena.”
  53.  
  54. Heinonen kertoo kanadalaisen Brockin yliopiston tutkimuksesta vuodelta 2012. Sen mukaan aseksuaaleja pidetään koneen tai eläimen kaltaisina ja syrjitään työ- ja asuntomarkkinoilla.
  55.  
  56. Aseksuaalisuutta ei ole tutkittu Suomessa juuri lainkaan, ja maailmallakin hyvin vähän. Esimerkiksi psykologit kiistelevät, onko aseksuaalisuus ihmisen seksuaalisuuden muoto vai häiriö. Samanlaista keskustelua käytiin aikoinaan homoseksuaalisuudesta.
  57.  
  58. Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto toteaa ”seksuaalisesta haluttomuudesta” muun muassa näin:
  59.  
  60. Jos seksuaalinen toimintahäiriö ei ratkea yhdessä partnerin kanssa tai itsehoitokirjojen avulla, kannattaa aina kääntyä lähikuukausien kuluessa joko lääkärin tai seksuaalisten toimintahäiriöiden hoitoon erikoistuneen psykoterapeutin tai seksologin puoleen. (...) Hoitoon hakeutuminen on tärkeää myös siksi, että haluttomuuden taustalla on usein joko väsymystila tai ­diagnosoimaton ja siten hoitamaton ruumiillinen tai psykiatrinen sairaus.
  61.  
  62. Jopa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etuja ajavassa Setassa on keskusteltu siitä, kuuluuko järjestön puolustaa aseksuaaleja. Setan kansainvälisen kattojärjestön ILGA -Europen jäsenjärjestöistä osa ei halua aseksuaaleja mukaan toimintaansa.
  63.  
  64. ”Aseksuaalit ovat tervetulleita, ja viime vuosina asian parissa on tehty paljon töitä. Aina, kun tulee uusia ryhmiä, pohditaan, onko tämä heille oikea paikka”, Setan toiminnanjohtaja Kerttu Tarjamo selventää.
  65.  
  66. Aseksuaalisuus ilmiönä kertoo myös ympäröivästä kulttuurista ja yhteiskunnasta, Katriina Koponen sanoo.
  67.  
  68. ”On länsimainen harhaluulo, että ihmisellä olisi lapsuudesta alkaen jokin yksi oikea seksuaalisuus.”
  69.  
  70. ”Vain sellaisessa kulttuurissa, jossa painotetaan seksuaalisen kokemuksen tärkeyttä, on mielekästä luoda identiteetti sen pohjalta, ettei koe seksuaalisuuden kokemuksensa olevan kovin vahva tai merkittävä. Yleensähän luomme identiteetin sen mukaan, mistä olemme kiinnostuneita, emmekä niinkään sen pohjalle, mistä emme ole kiinnostuneita.”
  71.  
  72. Koponen painottaa, että aseksuaaleja on aina ollut olemassa, mutta ilmiönä ja identiteettinä se on Suomessa uusi. Ja kuten seksuaalisuus, myös aseksuaalisuus on moninainen ilmiö, jota ei voi puristaa yhteen määritelmään.
  73.  
  74. ”Ihmisen seksuaalinen identiteetti voi myös muuttua elämän aikana. On länsimainen harhaluulo, että ihmisellä olisi lapsuudesta alkaen jokin yksi oikea seksuaalisuus.”
  75.  
  76. NOORAN, 22, elämä on ollut hyvin erilainen kuin Henrin. Hän ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.
  77.  
  78. Lukiossa hän halaili kavereitaan ja makasi sylikkäin "lusikassa" kaikkien hyvien ystäviensä kanssa – niin tyttöjen kuin poikienkin. Mutta halimiseen se jää. Se tuli selväksi jo teininä.
  79.  
  80. ”Kesäleirillä suutelin erään kivan ja herttaisen pojan kanssa, kun ajattelin, että niin vissiin kuuluu tapahtua. Se tuntui märältä ja oudolta. Edelleen suuteleminen on minulle ihan että please, älä.”
  81.  
  82. Lukiossa halailusta kehittyi myös deittailusuhde erään pojan kanssa.
  83.  
  84. ”Usean kuukauden jälkeen kumppanini kysyi, koska voidaan suudella. Minä ihmettelin, että tarvitseeko.”
  85.  
  86. ”Kun kaverit puhuivat seksuaalisuudesta, tuntui, kuin olisi keskusteltu tv-sarjasta, jota en ole nähnyt.”
  87.  
  88. Nooralle lämpö, hellyys ja läheisyys ovat luontevia ja luonnollisia asioita, mutta hän on joutunut peilaamaan kokemuksiaan toisten ihmisten maailmaan.
  89.  
  90. ”Olen alkanut rajoittaa halimista, kun olen tajunnut, että muut helposti ymmärtävät eleen väärin.”
  91.  
  92. Myös Nooran herääminen aseksuaalisuuteen tapahtui teini-iässä.
  93.  
  94. ”Kun kaverit puhuivat seksuaalisuudesta, tuntui, kuin olisi keskusteltu tv-sarjasta, jota en ole nähnyt.”
  95.  
  96. Yhä edelleen Nooran on vaikea hahmottaa seksuaalista puhetta. Hän ei esimerkiksi ymmärrä kaksimielisiä vitsejä, ellei ole varta vasten virittäytynyt niitä varten.
  97.  
  98. ”Kerran tyttöporukassa katseltiin kuvaa miesmallista. En ymmärtänyt, mitä katsomista siinä oli. Kun yksi tytöistä sanoi, että onpa kuuma mies, en tajunnut, oliko se huumoria vai ei.”
  99.  
  100. TOISINAAN Noora pysähtyy ihmettelemään, miksi esimerkiksi autoa mainostetaan puolialastomalla naisella. Ympäröivän seksuaalisuuden pystyy joskus ohittamaan, joskus ei.
  101.  
  102. ”Jos elokuvassa tulee muhinointikohtaus, ajattelen, että menkää jo takaisin asiaan.”
  103.  
  104. Eroottinen kirjallisuus on kuitenkin saanut Nooran masturboimaan.
  105.  
  106. ”Se on puhtaasti minun oma juttuni – en pysty kuvittelemaan siihen ketään muuta mukaan.”
  107.  
  108. Kuten muutkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, myös aseksuaalit joutuvat miettimään, voivatko he tulla kaapista vai tulevatko torjutuksi, Noora muistuttaa.
  109.  
  110. Hänen kaapista astumisensa on sujunut hyvin. Äiti on hyväksynyt lapsensa identiteetin. Isosisko puolestaan kuuluu biseksuaalina itsekin seksuaalivähemmistöön.
  111.  
  112. ”Ihastuminen ja seksuaalisuus yhdistetään helposti toisiinsa, vaikka ne ovat eri asioita.”
  113.  
  114. Noora uskoo, että epäluulo nousee useimmiten tietämättömyydestä.
  115.  
  116. ”Historiallisesti seksittömyys yhdistetään selibaattiin. Siitä voi syntyä kuva, että seksitöntä elämää elävä yrittää olla siveellisempi ja parempi kuin muut."
  117.  
  118. Nooran on ollut joskus vaikea tunnistaa kokemaansa ihastumisen tunnetta.
  119.  
  120. ”Ihastuminen ja seksuaalisuus yhdistetään helposti toisiinsa, vaikka ne ovat eri asioita.”
  121.  
  122. Voimakkaimman ihastumisensa Noora koki vuosi sitten. Hän kertoi heti suhteen alussa ihastukselleen aseksuaalisuudestaan. Nyt Noora elää kumppaninsa kanssa omien sanojensa mukaan kuin vanha pariskunta.
  123.  
  124. ”Suhteessamme korostuu kumppanuus, ei huuma. Fyysistä ja henkistä läheisyyttä on paljon, mutta vaatteita ei riisuta.”
  125.  
  126. Joskus edelleen Noora törmää väitteeseen, että kukaan ei voi tietää olevansa aseksuaali, jos ei ole koskaan kokeillut seksiä. Hän pitää ajatusta käsittämättömänä.
  127.  
  128. ”Sehän on sama kuin sanoisi heterolle, että et voi tietää olevasi hetero, jos et ole kokeillut homoseksiä.”
  129.  
  130. Nooran nimi on muutettu.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement