Advertisement
Guest User

theater

a guest
Dec 5th, 2013
227
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 7.05 KB | None | 0 0
 1. Een eerste verslag van iemand van Theaterstraat.
 2.  
 3. Hoi allemaal,
 4.  
 5. hartstikke bedankt voor alle lieve en ondersteunende reacties.
 6. Vanmorgen waren we met een flinke groep al vroeg bij Theaterstraat (mensen van ADM, Rampenplan, Vrankrijk, Valreep, vrienden en wijzelf). Zodra we aankwamen hoorden we van de buren dat ze weer rook hadden gezien en dat ze de brandweer al hadden gebeld. We zijn snel naar binnengegaan en inderdaad, boven op de container met ons laatste restje geluidsapparatuur (die goede oude zware boxen), smeulden een aantal houten balken. We hebben snel het water weer aangesloten en geprobeerd met onze eigen brandslang de brand te blussen. Maar uit de slang kwam niet genoeg water, omdat de tweede brandslang ergens in het ingestorte achtergedeelte lag te spuiten. Uiteindelijk werd het toch nog een echte uitslaande brand. Weer meer spullen weg. Onder ander het archief van onze eerste jaren (vanaf 1976) is nu definitief vernietigd. Maar gelukkig door het ingrijpen van iedereen (de tweede brandslang werd opgespoord en ingezet, de spullen werden snel uit elkaar getrokken) kon de brand geblust worden. Pas drie kwartier (!) na de melding kwam er een brandweerwagen, alleen deze wisten niets van de melding, ze kwamen wat achtergebleven slangen ophalen. De politie was er wel al wat eerder, maar jullie begrijpen dat hun sommatie om 'onmiddellijk het pand te verlaten', met bedreiging van arrestatie, met hoongelach werd begroet.
 7. Nadat de brand uit was hebben we eerst nog gezorgd dat de Stadsbus en het Grote Podium naar buiten konden.
 8. Daarna was er eindelijk tijd om rustig rond te kijken. Wat een ravage!
 9. Het achterste gedeelte is totaal ingestort, overal hoopjes vormloze zwarte drab, totaal niet te herkennen wat dat ooit geweest is, alleen nog terug te herleiden door de plek waar het was. Bijvoorbeeld de nieuwe nog niet geïnstalleerde remmenbank. Overal water, alles zwart. Maar wonderbaarlijk ook midden tussen al die puinhopen dan een totaal schone, droge ladenkast met bouten en moeren. Of een fietskarretje, niet eens zwart, de banden nog hard.
 10. Het kantoor is nog helemaal intact, zelfs niet eens zo zwart, ook de hal naast het kantoor, met de brug en de bakken vol auto-onderdelen is er nog tot en met de loopdeur. De hal waar altijd de vrachtwagens staan is nog redelijk goed, tot en met het laadplatform. Alleen valt er niets meer te laden. De container met het geluid dat we meestal gebruikten, de container met het licht en alle stroomkabels, en alles wat daarop (historische lampen, trussen e.d) en daarnaast stond (tentzakken, tafels en banken, podiumdelen) is totaal vernield. Eigenlijk al onze 'verhuurspullen'. Het is binnen de container bloedheet geweest, alle kunststoffen onderdelen zijn aan elkaar gekleefd, met soms daar tussen bijvoorbeeld nog een restje van een microfoon.
 11. Met het oog op de verwachtte storm van morgen, hebben we vandaag zoveel mogelijk (half)loszittende platen en balken verwijderd en de doorgangen naar achteren vrijgemaakt. Morgen hopen we dat deel dat nog overeind staat nog verder dicht te maken en te beschermen.
 12. 2 volle karren vuilnis en 2 volle karren oud ijzer zijn afgevoerd. De tuin werd verhoogd en vruchtbaarder gemaakt door vele kruiwagens as. Komisch dat de bij het oud-ijzer-bedrijf op de factuur onze leveringen als 'voormalig welzijnsijzer' werd genoteerd.
 13. We hebben geprobeerd alles uit te zoeken in nog-bruikbaar of niet. Ik vond het een beetje tegenvallen wat we nog konden bewaren. Vooral als ik dan bedacht hoelang we sommige spullen hebben bewaard en opgeslagen ('altijd nog bruikbaar voor later of voor een andere groep'). Maar we hebben goede hoop voor andere delen van de loods.
 14. In de morgen liepen er nog wel wat lapzwanzerige ambtenaren van OGA (de verhuurder van de grond) en van het
 15. Havenbedrijf rond, druk bezig met vooral de verantwoordelijkheid naar anderen door te schuiven.
 16. En dan gaat een mens toch wel malen: de hele boel had makkelijk gered kunnen worden, als wij er al in een vroeg stadium bij betrokken waren. In plaats daarvan zijn we vanaf 7 uur (sommige van de andere eigenaren waren er al eerder) totaal genegeerd, is de politie alleen maar bezig geweest met ons op grote afstand te houden, werden berichten van ons niet aan de brandweer doorgegeven. De brand is rond 6 uur 's ochtends begonnen 3 loodsen verderop, zeker pas na enen zijn onze containers zo warm geworden dat de geluidsapparatuur binnen de dichte containers is gaan branden. De meeste brandweermannen die we spraken en die de ravage gezien hadden waren onder de indruk van wat de hitte had aangericht.
 17. Pas rond 3 uur 's middags mochten we onze vrachtwagens en bussen wegrijden. De vrachtwagens zaten vol met spullen van We are Here, de vluchtelingen die net een dag daarvoor uit de vluchtflat ontruimd waren. Vooral matrassen. De achterste matras vertoonde al schroeiplekken.
 18. Waarschijnlijk heeft de brandweer besloten tot het beheerst laten uitbranden van de brand, omdat ze niet wisten wat voor kapitale spullen, met veel kunststof en hout, in die containers zaten. Waren de vrachtwagens eerder weggereden (sleutels zaten er trouwens in) hadden ze veel meer ruimte gehad om de brand te bestrijden.
 19. We mochten er niet eerder bij omdat de politie onderzoek wilden doen naar de 'plaats van delict' en omdat allerlei verzekeringsmannetjes daar eerst rond moesten lopen. Ondanks al onze pogingen hebben wij nooit een brandverzekering kunnen afsluiten: de Heining heet crimineel te zijn, dus geen enkele verzekering wilde eraan beginnen. Sommige buurbedrijfjes hebben wel een verzekering, maar wel zwaar onder de waarde en tegen een hoge premie. Zelfs dat is bij ons niet gelukt. Misschien dat we wat geld krijgen van onze transportverzekering. Dat geldt voor spullen die we de afgelopen 2 weken bij acties hebben gebruikt.
 20. Maar goed, vandaag hebben we keihard gewerkt. En doordat zoveel handen hielpen is toch het beeld ontstaan dat het allemaal ooit toch af gaat komen.
 21. En veel mensen hebben lieve mails, smsjes en telefoontjes gestuurd. Geld wordt ingezameld, Lylette van Rampenplan coördineert alle hulp terwijl ze zelf met een gebroken voet zit, een facebookpagina is gestart. Het is geweldig.
 22. Gisteren zaten we nog te rekenen dat het vervangen van alles een half miljoen kost. Vandaag beginnen we te geloven dat we weer alles met kleine beetjes kunnen opbouwen. Dan komt de vraag (weer) om de hoek: welke spullen heeft de actiebeweging op dit moment echt nodig en welke spullen hebben wij als Theaterstraat nodig om uiteindelijk weer financieel onafhankelijk te kunnen functioneren? Maar dat is toch echt nog iets voor later.
 23. Iemand zei ons vandaag: 'Denk maar niet dat jullie zomaar kunnen ophouden'. Waarvan akte.
 24. Onze achterburen zijn helaas geïntimideerd: hen is verboden om hun terrein te betreden, met hen wordt niet overlegd; ze wachten op wat hun verzekering zegt. Zij denken dat de enige mogelijkheid is om alles door een shovel in een vuilcontainer te laten schuiven en door een bouwbedrijf een nieuwe loods neer te laten zetten. Helaas krijgen ze daar dan weer niet genoeg geld voor. Dankzij alle hulp en ieders actiementaliteit hebben we de zaken, hoe rot ook, weer in eigen hand genomen.
 25.  
 26. liefst!
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement