Guest User

Untitled

a guest
May 25th, 2023
17
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 23.10 KB | None | 0 0
  1. Böcker för kattälskare
  2.  
  3. Eddie
  4. Hej och välkommen till ett nytt avsnitt av Blekingebibblorna babblar där vi idag befinner oss på Olofströms bibliotek. Jag heter Eddie och med mig har jag två av mina kollegor, Gunhild och Charlotta. Hej. En sak som vi alla tre har gemensamt, förutom vårt jobb, är ju att vi har katter allihopa Ja. Ska vi köra en liten runda och kanske berätta lite om vad vi har?
  5.  
  6. Gunhild
  7. Det gör vi!
  8.  
  9. Eddie
  10. Vill du börja?
  11.  
  12. Gunhild
  13. Ja, jag har en katt som heter Smula, en liten hona som är randig och väldigt duktig på att jaga möss…och mysig. Mysarkatt som gärna vill bli kliad på magen och sen hon var sjuk så har hon bytt väldigt lätt att bara alltså hon gillar att bli hanterad och det gjorde hon aldrig innan. Men i och med att hon fick medicin och sånt. Nu är har hon liksom ändrat sig så det är ganska mysigt även om det är lite synd att det var av den anledningen, liksom att hon var sjuk.
  14.  
  15. Eddie
  16. Du då, Charlotta?
  17.  
  18. Charlotta
  19. Ja jo, jag har faktiskt 5 katter, men så bor vi ju också på landet på en gård så vi har ju möjlighet att ha så många katter.
  20.  
  21. Eddie
  22. Är det en liten familj?
  23.  
  24. Charlotta
  25. Nej, det är faktiskt inte det. Den första katten, den äldste katten, han är 14 år. Han är en hittekatt, en väldigt snäll och tillgiven katt. En vanlig bondkatt. Och sedan de yngsta…det är 2 bröder. Som är av rasen Ragdoll som vi köpte för barnens skull kan man säga, såna myskatter
  26.  
  27. Eddie
  28. Såna där riktigt fluffigare saker.
  29.  
  30. Gunhild
  31. Är de så mysiga som man hör om?
  32.  
  33. Charlotta
  34. Ja, de är väldigt snälla, otroligt bra med barn, faktiskt.
  35.  
  36. Eddie
  37. Ja, det har jag också fått höra faktiskt och jag har också bara en katt precis som Gunhild. Hon är också en bondkatt som jag adopterade när hon var cirka 6 månader gammal. Hon är hon var lite avståndstagande till en början, men hon har börjat mjuka upp sig nu så att nu kommer vi väl överens.
  38.  
  39. Gunhild
  40. Hur länge har du haft henne?
  41.  
  42. Eddie
  43. Ja, kan det vara 4 år? 3, 4 år. Så det tog lite tid, men när det väl hände sen så gick det rätt snabbt.
  44.  
  45. Gunhild
  46. Och hon accepterar att vara innekatt?
  47.  
  48. Eddie
  49. Och ja, hon trivs bra med det. Fast hon har en plats på fönsterbrädan där hon kan sitta och titta på träden och fåglarna ibland.
  50.  
  51. Gunhild
  52. Gör hon de där roliga ljuden när de ser fåglar?
  53.  
  54. Eddie
  55. Faktiskt inte. Min förra katt gjorde det. Han satt och kvittrade i fönstret. Hon gör det inte.
  56. Och vi har väl kunnat konstatera att det inte bara vi som gillar katter, generellt bland bibliotekarier så är det väldigt ganska vanligt.
  57.  
  58. Gunhild
  59. Det är väldigt många i vårt lilla bibliotek som har katter.
  60.  
  61. Eddie
  62. Och generellt, kanske inom kulturvärlden. Det är ju många författare som har varit stora och är stora kattälskare.
  63.  
  64. Gunhild
  65. Ja, det märker man ju.
  66.  
  67. Eddie
  68. Jag tänker ju direkt på Ernest Hemingway och han var ju känd för att han nästan samlade katter.
  69.  
  70. Charlotta
  71. Så finns det ju även Kipling och..
  72.  
  73. Eddie
  74. ..Doris lessing som vi ska prata lite om så småningom. Charles Bukowski var också väldigt förtjust i katter. Han skriver ju annars ganska dekadent poesi, men när han skriver om sina katter...då kunde han bli väldigt mjuk och varm och. Ja, det finns mycket att hämta i litteraturen.
  75.  
  76. Gunhild
  77. Ja, det finns ju jättemånga böcker så lite klassiker jag tänker på Poe: Den svarta katten.
  78.  
  79. Eddie
  80. Även om den är rätt hemsk.
  81.  
  82. Gunhild
  83. Ja, och sen Bulgakovs Mästaren och Margarita är ju också en sån klassiker, alltså som vi inte ska prata om, men jag tänkte ändå nämna.
  84.  
  85. Eddie
  86. När vi diskuterade lite här innan så kom vi fram till att det också kanske har skett en liten boom när det gäller katter i framförallt film.
  87.  
  88. Gunhild
  89. Ja precis. Det har kommit sista 2 åren i alla fall kan man väl säga ska göra.
  90.  
  91. Eddie
  92. Precis. Vi har några av dem med oss idag.
  93.  
  94. Gunhild
  95. Jag har en som heter Moster Paulas Kattkafé av Charlie Jonas och den är faktiskt riktigt trevlig. Jag måste ju säga att bokomslaget inte är så lockande. Jag tror att det är anledningen till att den inte har varit jätteefterfrågad. I min värld är det den bästa Feel Good-kattboken jag har läst.
  96. Den här boken handlar om en kvinna som har en älskad katt men hon, men hon behöver lämna bort den och försöker med sin granne.
  97. ”Kan inte du ta hand om min katt under min semester ett par veckor?” frågor hon. ”Jajamen” säger grannen för de är ju kompisar och det är klart att hon ska göra det, fast hon gillar inte katter egentligen så hon gör det, men inser ganska snart att det här går ju inte alls. Det funkar inte alls. Katten och hon gillar inte varann och vad ska hon då göra?
  98. Men då har hon en kompis som heter Maxi som har öppnat ett café och som heter Moster Paulas. Hon har ärvt kaféet efter sin moster som heter Paula. Hon mer eller mindre tvingar på henne katten istället och men då visar det sig att katten bosätter sig på caféet i stället för i hennes lägenhet. Hon har lägenhet ovanför kaféet och besökarna älskar den här katten så hon får ha sin korg där och sen spinner det vidare och det blir ju jättebra och till slut så vill hon ju inte lämna tillbaka katten när människan kommer tillbaka och vill ha sin katt. Men den är trevlig alltså, så jag gillar den. Sen finns det ju andra… ”Varma scones och vilsna katter” är en.
  99.  
  100. Charlotta
  101. Ja, precis. Den är ju ganska nyutkommen, 2022 och det är ju också ett litet café inblandat i den och det hörs ju på namnet också, Varma scones och vilsna katter. Och det är en engelsk författare som heter Melissa Daley och den är ju lite speciell för den är skriven ur kattens perspektiv.
  102.  
  103. Eddie
  104. Det är lite ovanligt.
  105.  
  106. Charlotta
  107. Ja, så det är kattens röst hela tiden i boken, så det tar lite tid att vänja sig vid det.
  108.  
  109. Gunhild
  110. Jag tänkte på Gatukatten Bob, men James Bowen. Han är vad narkoman och hemlös och spelade gitarr på gatorna i London. Han hade fått en bostad via socialen, en lägenhet. Sen en dag när han kom hem så satte en stor röd hankatt i trappan och ville in och han var väl motvillig i början. Han kunde ju nästan inte ta hand om sig själv. Men katten insisterade och det här är inte vilken katt som helst. Så när katten ville så fick det bli så. Så katten fick komma in. Den här katten hade redan bestämt sig för att det här var hans människa, så det var inte mycket att göra. Och han följde även med honom ut när han spelade och det var inte meningen. Han skulle ju inte följa med honom på bussen eller spårvagnen eller spårvagnen var det väl inte, utan tunnelbanan, men han lyckades följa med. Så till slut så fick han ju följa med, så han satt ju på hans axlar.
  111.  
  112. Charlotta
  113. Ja, han satt alltid satt på hans axlar.
  114.  
  115. Gunhild
  116. Han gjorde ju det. Jag vet inte… det är länge sedan. Jag har inte hängt med om han finns kvar faktiskt.
  117.  
  118. Charlotta
  119. Nej, jag tror inte.
  120.  
  121. Gunhild
  122. Nej, förmodligen inte, för det är ju länge sen, men jättefina böcker och jättefin historia, så de är absolut läsvärda. De böckerna man har missat dem.
  123. Du har nån…
  124.  
  125. Charlotta
  126. Ja, jag har en riktig klassiker här, Doris Lessing, nobelpristagare som om har skrivit en bok som heter Om katter. Det är ju egentligen en av de finaste kattskildringarna tycker jag, för hon har ett väldigt speciellt sätt att skriva. Väldigt så här skarp iakttagare av hur katter beter sig.
  127.  
  128. Eddie
  129. Hon skriver om sina egna katter.
  130.  
  131. Charlotta
  132. Ja, det är hennes egna katter som hon har haft genom livet från det att hon var liten på en farm i Sydrhodesia i Afrika, nuvarande Zimbabwe, och de katterna som fanns där runt Farmen. Det var ju mycket förvildade katter och så där. Det blev ju en lite speciell relation till dom katterna under hennes uppväxt.
  133.  
  134. Gunhild
  135. Och när hon var förtjust i katter, redan som...
  136.  
  137. Charlotta
  138. Redan som liten ja.. och sen flyttar hon ju till London och då fortsätter hon att berätta om katterna som hon hade där och speciellt en hankatt som heter Rufus, en hemlös katt som en dag sitter ute i hennes trädgård. Och jag tänkte att jag kunde läsa en liten bit:
  139. ”Det här var en katt som hade haft ett hem men förlorat det. Han visste vad det ville säga att vara innekatt och någons älskling. Han ville bli klappad. Hans historia kändes välbekant. Han hade haft ett hem och människor som var hans vänner, eller han trodde att de var det, men det hade inte varit något bra hem eftersom hans människor var mycket bortresta och lät honom finna mat och husrum så gott han kunde. Eller också hade de haft honom så länge det passade dem och sedan hade de lämnat trakten och honom. En tid hade han fått mat hos den gamla damen, men tydligen inte tillräckligt och i varje fall inget vatten. Nu började han se bättre ut, men han tvättade sig inte. Han var visserligen stel i alla leder, men han hade också blivit demoraliserad och kände sig totalt utan hopp. Han kanske trodde att han aldrig skulle få något nytt hem. Efter några dagar när han var säker på att vi inte skulle kasta ut honom i köket började han spinna så fort vi kom in. Verkar jag själv eller någon av dem som kommer hem till oss hade hört någon katt spinna så högt som han. Han låg på stolen och kroppen höjdes och sänktes när han spann så att det hördes i hela huset. Han ville att vi skulle förstå att han var tacksam. Det låg en avsikt bakom hans spinnande”
  140.  
  141. Gunhild
  142. Gud, vad fint! Jag blir alldeles varm.
  143.  
  144. Eddie
  145. Hjärtskärande, men sen blev den jättefint.
  146.  
  147. Charlotta
  148. Ja precis. Den är verkligen läsvärd den här, Om katter heter den.
  149.  
  150. Eddie
  151. Det påminner mig om en dikt av Charles Bukowski där han. Han hade ju också katter själv som sagt och han tyckte också om att studera dem har jag förstått det som. Så på ett ställe i en av sina dikter som heter My Cats…på engelska då. Så skriver han att:
  152. ”When I am feeling low all I have to do is watch my cats and my courage returns. I study these creatures - they are my teachers”
  153. Och det är lite samma sak det där att det finns liksom en avsikt eller någonting att upptäcka hos katter.
  154.  
  155. Charlotta
  156. Det är väldigt fint ja.
  157.  
  158. Gunhild
  159. Det är verkligen så att alla som hon skriver där att alla djur, de är avsiktliga. De gör så väldigt mycket besvär för att vi ska förstå vad de menar liksom.
  160.  
  161. Charlotta
  162. De vill kommunicera med oss ja.
  163.  
  164. Eddie
  165. Just det här med jamandet. Det är någonting de gör mer för vår skull.
  166.  
  167. Gunhild
  168. Mycket mer än vi gör. Det gör ju mycket andra ljud också. Ja, jag har ju läst lite grann i en bok som heter Kattens hemliga språk på tal om spinnande och jag bara läst lite grann i den. Den kom 2019. Susanne Schötz heter författaren. Först är det ju olika kapitel om ja, mjau-ljudet, det är väldigt ingående om mjau-ljudet, kurrande och fräsande och så där och vad de kan betyda.
  169. Men sen har hon skrivit ett fantastiskt kapitel som heter lär dig att bättre förstå din katt. Och där har hon alltså en. Den är väldigt specifikt den här, så att då är man språkintresserad och kattintresserad så är det en guldgruva. För här har hon alltså gjort en bild av vokalfyrkanten för kattens läten och det är jättemånga olika läten fonetiska och om tungans läge i munnen. Och så står det under det att…dom som är inringade med heldragen cirkel har jag observerat i kattläten, medan de som är omgärdad av en streckad cirkel är ljud som jag ännu ej har observerat, men antar att katter kan bilda och så är det jättemånga olika fonetiska ljud i den här bilden, jättefascinerande.
  170.  
  171. Charlotta
  172. Är otroligt spännande om man vill fördjupa sig.
  173.  
  174. Gunhild
  175. Verkligen. Och så är det väldigt ingående då texten, så det är.
  176.  
  177. Eddie
  178. Så det här är verkligen en forskare som tagit fram bilden.
  179.  
  180. Gunhild
  181. Ja alltså, det är ju ingen översiktlig bild så som det kan vara ibland som i ”Så förstår du din katt”. Det här är något helt annat.
  182. Ja, vad har vi mer?
  183.  
  184. Charlotta
  185. Jag har faktiskt också en liknande bok som heter Hur tänker din katt? av Bo Söderström. Han är docent i naturvårdsbiologi. Och han har sammanställt forskning om katter. Det är väldigt lättsamt och lättillgängligt.
  186.  
  187. Eddie
  188. Det är lite mer kattpsykologi kanske?
  189.  
  190. Charlotta
  191. Det kan man säga. Man får till exempel lära sig hur katten anpassar sitt beteende efter din sinnesstämning. Hur de vill bli klappade, varför katter är bra för oss och varför det inte lönar sig att skälla på en katt. Ja, och är dom tama egentligen eller är dom…
  192.  
  193. Eddie
  194. Eller är det vi som är tama?
  195.  
  196. Gunhild
  197. Det är dom lyckats tämja oss.
  198.  
  199. Charlotta
  200. Lite, så är det ju.
  201.  
  202. Eddie
  203. Det finns ju en anledning till att egyptierna dyrkade katter.
  204.  
  205. Gunhild
  206. Ja ja precis.
  207.  
  208. Eddie
  209. Men det är ju intressant det här med psykologin också, för att det många som absolut inte tycker om katter. Och jag har fått för mig att det handlar lite om vad man har för förväntningar. För katter skiljer sig väldigt mycket från hundar till exempel. Det är nästan motsatt beteende i att de vill gärna ha lite utrymme att komma fram till dig när de känner sig rädda och sådär. Och jag tänker att man måste nog veta hur katt funkar för att kunna uppskatta den till fullo.
  210.  
  211. Gunhild
  212. Ja jo så är det ju.
  213.  
  214. Charlotta
  215. Ja, han har till exempel ett kapitel här om kattens minne som jag tyckte var väldigt spännande och där tar han upp en studie där de har jämfört katter och hundar.
  216.  
  217. Gunhild
  218. Men har dom bra minne, det har dom va? Jag får ju för mig att katter, dom kommer ihåg allt.
  219.  
  220. Charlotta
  221. Då ska vi se. Det står såhär ”De skulle nosa på olika askar då med godis i verkar det som, men det visade sig att hundarna har lättare att bli distraherade än katterna som var mer koncentrerade. När forskaren stod precis bakom askarna valde hunden fel oftare än när askarna stod en dryg meter på vardera sida om forskaren. En tolkning av detta resultat är att hundar har sämre impulskontroll, att de stirrar mer på själva askarna och mindre på forskaren.
  222.  
  223. Eddie
  224. Det är ju intressant för det finns det inte en bok som heter typ Alla hundar har ADHD, alla katter har autism eller något sånt där. Alltså just det här med att de har väldigt olika men väldigt speciella drag. Hundarna är mer rastlösa och kanske lite eller mycket energi, medan katterna är mer fokuserade och liksom…
  225.  
  226. Charlotta
  227. Precis. Det står ju att det kan vara förklaringen att i naturen så väntar ju katten tålmodigt liksom på byten.
  228.  
  229. Eddie
  230. Är det inte kanske så också att hundarna har varit domesticerade längre?
  231.  
  232. Charlotta
  233. Jo katten är ju inte domesticerad fullt ut.
  234.  
  235. Eddie
  236. Nej och därför har dem mer av det här vilda.
  237.  
  238. Gunhild
  239. Här vildarna ja, katten har bara sökt sig till människor och och liksom samlevt medan hunden har tämjts på ett annat sätt.
  240.  
  241. Eddie
  242. Precis. De kanske tappat mycket av sina instinkter och tänker jag eller har fått andra instinkter.
  243.  
  244. Gunhild
  245. Men hur är det med Ragdoll, har de kvar kattbeteendet?
  246.  
  247. Charlotta
  248. Nej, det känns som att dom har tappat mycket av sina ursprungliga kattinstinkter.
  249.  
  250. Gunhild
  251. De har kanske det tålamodet som det måste ha, kanske i sin ras kanske.
  252.  
  253. Charlotta
  254. De är, jag vet inte, men de är väldigt tålmodiga med människor om man säger. En vanlig bondkatt skulle inte tolerera vad som helst liksom att ett barn drar den i svansen jättehårt.
  255.  
  256. Eddie
  257. Namnet Ragdoll kommer väl av att de bara låter sig hanteras och de spjärnar gärna inte emot.
  258.  
  259. Charlotta
  260. Ja precis de blir som en trasdocka sägs det, kanske inte stämmer fullt ut, men de är oerhört avslappnade kan man säga.
  261.  
  262. Charlotta
  263. Dom skulle aldrig rivas eller fräsa mot ett barn till exempel.
  264.  
  265. Gunhild
  266. Men jagar dem?
  267.  
  268. Charlotta
  269. Jag har inte sett att han har fångat någonting, så. Så jag tror inte det
  270.  
  271. Eddie
  272. Men ni har dem som utekatt?
  273.  
  274. Charlotta
  275. Ja ja, vi har börjat släppa ut dem nu på sista tiden, så dom har fått gå ut korta stunder i trädgården.
  276.  
  277. Gunhild
  278. Jag tänker att just raskatter har väl avlats mycket och då har de blivit domesticerade liksom.
  279.  
  280. Charlotta
  281. Precis men sen.. De är ju katter trots allt liksom.
  282.  
  283. Eddie
  284. Med tanke på vildkatter så har jag läst en bok som handlar om lodjur som är mitt favoritdjur skulle jag vilja påstå. Jag tycker lodjur är fruktansvärt spännande, liksom fina och lite mystiska. Man ser ju de väldigt sällan. Den här boken heter Lons ögon - En sällsam katts kulturhistoria av Håkan Strömberg som är författare och museipedagog och han liksom jag har haft en livslång fascination för lodjur. Så att det här är ingen regelrätt faktabok om lodjur utan det är mer att man har tittat på hur lodjuret har figurerat i folktro, i litteratur och, då med tanke på hur gäckande de kan vara och har varit. Titeln Lons Ögon kommer sig av att man i folktron har fokuserat mycket just på blicken. Det är någonting särskilt med lodjurens ögon och deras… jag vet inte uppsyn kan man väl säga?
  285.  
  286. Gunhild
  287. Då måste man komma väldigt nära?
  288.  
  289. Charlotta
  290. Ja dom verkar vara väldigt skygga dom. Vi har lodjur i närheten, men vi ser aldrig dem. Riktigt skygga.
  291.  
  292. Gunhild
  293. Man ser när det är snö kan man ju se.
  294.  
  295. Charlotta
  296. Ja man ser spåren efter dem.
  297.  
  298. Gunhild
  299. Ja, jag har haft tur så jag har sett tre gånger tror jag.
  300.  
  301. Eddie
  302. Han skriver att dom från 1500-talet så har de ju jagats väldigt, väldigt hårt för sin päls bland annat. Vilket väl då har lett till att de har blivit fridlysta. De blev fridlysta 1927 så även om de är skygga till naturen så finns det ju en större skäl för dem att de har blivit skygga med tiden för att människan är ju deras största fiende. Men apropå ögonen då på latin heter ju lodjuret Lynx Lynx, det europeiska lodjuret och på grekiska så betyder Lynx den lysande eller ljus eller vit, och då tror man att det har att göra med blicken i svensk folktro så fanns det en föreställning om att de kunde se genom väggar och genom föremål att de som smög runt husknuten och spanade in och liksom avvaktande och väntade på att någon skulle komma ut.
  303.  
  304. Gunhild
  305. Då var man ganska rädd för lodjuret?
  306.  
  307. Eddie
  308. Då var man väldigt rädd. Man hade nästan en föreställning om de som…. Selma Lagerlöf beskriver en scen i Gösta Berlings Saga. Ett lodjur eller flera lodjur som attackerar boskap och det är nästan liksom vampyrmetafor på det. Man trodde att de sög blod ur sina offer för sättet som de biter på. De går ju direkt mot strupen och då spiller de väldigt lite blod så att det kunde ligga liksom fällda får eller vad det nu var men inget blod och då blev man väldigt ”Vad är det här för varelse?” liksom.
  309. Så det fanns många föreställningar, negativa föreställningar om lodjur. Man trodde också att lodjurens klor och lodjurens tänder och även köttet och pälsen hade magiska egenskaper. Så att en lodjurs klo kunde vara en talisman som beskyddar en mot att bli attackerad av lodjur. Ett lite rolig kuriosa som jag fastnade för var att man trodde - bland annat Plinius, som var en gammal grekisk läkare, den tidens läkare - trodde att bärnsten att det var stelnat lodjurskiss. Oj, så det har liksom funnits jättemycket jättekonstiga spridda…
  310.  
  311. Gunhild
  312. Vilken rolig tanke.
  313.  
  314. Eddie
  315. Ja och den här bärnstenen har ju också varit en ganska magiskt viktig sten genom åren. Jag tycker det är roligt att man kallar lodjur för Skandinaviens tiger också. Det är lite exotiskt.
  316.  
  317. Gunhild
  318. Men det är ju så kul att dom finns, dom var ju dom har ju blivit lite vanligare här omkring.
  319.  
  320. Charlotta
  321. Precis att de finns så långt söderut.
  322.  
  323. Eddie
  324. Han nämner en siffra, nu inte den boken splitterny, men han nämner att det finns mellan 50000 och 60000 lodjur i Europa och Asien, alltså över hela det området vid den tiden han skrev boken. Och i Sverige...jag kollade upp lite på Naturvårdsverket och då stod det att i Sverige finns under artonhundra, men de går ju uppåt, alltså. Stammen blir lite större.
  325.  
  326. Gunhild
  327. Det var ju inte mycket? Jättespännande.
  328.  
  329. Eddie
  330. Och märkligt frånvarande… alltså även om de har haft en roll i folktron så har de inte varit så synliga i litteraturen noterade han. Han söker liksom med ljus och lykta i dikter och gamla epos och fabler och sånt. Inte ens där. Och när de nämns så är det oftast en metafor för någonting, mystiskt eller lekande eller då har det här farliga rovdjuret. Så dels är de liksom mystiska och frånvarande i verkligheten och de har också liksom...och det har väl att göra med att man inte har sett dem helt enkelt…så att de har liksom inte fått den rollen i det skrivna som andra rovdjur, nordiska rovdjur.
  331.  
  332. Gunhild
  333. Ja just det. Spännande
  334.  
  335. Eddie
  336. Jättespännande så den kan jag varmt rekommendera om man om man tycker om att läsa om hur man har sett på lodjuret genom tiderna.
  337.  
  338. Gunhild
  339. Ja, det finns ju lite roliga barnböcker också med katter, ganska många. Jag tänker främst på Sven Nordqvists Pettson och Findus.
  340.  
  341. Charlotta
  342. Ja den får man ju bara inte missa.
  343.  
  344. Gunhild
  345. De kan vi ju inte missa, men jag har tagit med en som heter kattbossen som är ganska ny. Den kom för två år sedan. Och det är jättefin liten bilderbok om man har någon som är mellan 3 och 5 år kanske som handlar om en röd katt som är boss i sitt hus...och vet precis hur man får människorna att vara nöjda och glada så att man blir klappad och är man är ju så himla gullig också. Men så händer det någonting hemskt och katten tänker att den måste ha gjort något fel. För varför skulle de annars göra det här mot mig? Och så är det hund som har flyttat in och det är ju förfärligt för hunden förstår ju inte att katten är kattboss, men det slutar faktiskt lyckligt. Den är ganska söt, jättefina bilder.
  346.  
  347. Eddie
  348. Det finns många fördelar med våra små pälsiga vänner.
  349.  
  350. Gunhild
  351. Ja många, många.
  352.  
  353. Eddie
  354. Innan vi avrundar så kommer jag att tänka på. Det finns en andlig guru som heter Eckhart Tolle. Han har sagt i något sammanhang att ”Jag har levt ihop med flera zenmästare och samtliga var katter. Att om de är så närvarande i allt de gör och det. Det tänker jag att det har vi nog något vi kan lära oss av, att vara lite mer i stunden.
  355.  
  356. Gunhild
  357. Studion nu och jag är så avundsjuk på katters förmåga att sova. Det tycker jag är inspirationskälla.
  358.  
  359. Eddie
  360. Det är bara en sån sak…Jag tänker på det varje gång jag ser min katt när hon lyckas hitta liksom rutorna av solljus på golvet och lägger sig precis där och njuter så länge den finns och sen solen liksom går i moln så går hon därifrån och lägger sig någon annanstans. Det var alltså de vet precis hur de ska göra för att må så bra som möjligt.
  361.  
  362. Gunhild
  363. Ja precis, vad är bäst? Det är så sant.
  364.  
  365. Eddie
  366. Ja härligt.
  367.  
  368. Gunhild
  369. Det kanske var det vi hade idag?
  370.  
  371. Eddie
  372. Det var nog det. Ni ska ha tack för era fina boktips och tack till er som har lyssnat så hörs vi igen om ett tag.
  373.  
  374. Gunhild
  375. Ja ha det bra. Hejdå, hejdå.
  376.  
Add Comment
Please, Sign In to add comment