Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Feb 23rd, 2020
308
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 5.23 KB | None | 0 0
  1. Can she do it?
  2. ‘’Can she do it?’’ Recent in het nieuws wordt er vaak aandacht geschonken aan de vrouwenquota in het bedrijfsleven. Het blijkt dat er te weinig vrouwen aan de top staan in het bedrijfsleven. Met dat als voornamelijk grootste motief, streeft Nederland sinds 2015 naar dat minimaal 30 procent van de vrouwen werkt in het bestuur van bedrijven.
  3. Vaak wordt gesproken over een zogenaamd ‘’glazen plafond’’. Vrouwen krijgen vaak geen topfunctie in het bedrijfsleven, omdat gedacht wordt dat mannen deze rol beter kunnen vervullen. In realiteit werkt het niet zo en is het belangrijk dat vrouwen dezelfde kansen horen te krijgen, als mannen. De vraag is alleen of het mogelijk is om een gat te slaan in dit glazen plafond met een vrouwenquotum. De stelling luidt: ‘’Is het vrouwenquotum een goed initiatief om vrouwen te helpen aan hogere functies bij bedrijven?’’
  4.  
  5. Bij een kwestie van een ingesteld vrouwenquotum, moet men in het achterhoofd houden dat hierdoor bepaalde functies niet meer gaan naar de beste kandidaat. Deze functie kan nu ook gaan naar vrouwen, die wellicht niet de beste kandidaat zijn, omdat het quotum gehaald moet worden. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 26 procent van de werkende vrouwen voltijd werkt. Dit op zich is al een zorg voor veel bedrijfseigenaren. Normaliter is het zo dat mensen die deeltijd werken, niet geschikt zijn voor zulke functies. Belangrijkere functies vergen doorgaans meer tijd en moeite. In tegenstelling tot de 26% van de vrouwen die voltijd werkt, werkt 73 procent bij de mannen. Dus vanwege deze percentages is het af te leiden dat mannen vaker beter geschikt zijn voor zulke functies, dan vrouwen en dat het ook ten koste gaat van de kwaliteit.
  6.  
  7. Echter kan het vrouwenquotum voor een verandering zorgen in deze percentages. Zo zal er meer acceptatie optreden waardoor posities van vrouwen en hun arbeidsmogelijkheden verbeteren. Dit heeft meerdere gevolgen. Zo zijn er vrouwen die echt de kwaliteiten hebben om een specifieke functie uit te voeren binnen een bepaald bedrijf. Deze vrouwen hebben nu dan ook de gelegenheid om zich te ontplooien in het bedrijfsleven en veel beter te worden in hun functie. Ook doorbreek je hiermee het zogenaamde glazen plafond door meer vrouwen aan te stellen. Eveneens zorg je ervoor dat deze vrouwen een voorbeeld zijn voor anderen. Zo kan het een stimulans zijn voor andere vrouwen om ook voltijd te gaan werken om dan aangesteld te worden voor een hoge functie. Als dat gebeurt zullen bedrijven op termijn meer vrouwen aannemen, zoals gebleken in Duitsland, Frankrijk, Italie en Belgie. Dus heeft het vrouwenquotum potentie om de positie van de vrouw in het bedrijfsleven aan te passen.
  8.  
  9. "Ik vind een quotum een paardenmiddel" (Bussemaker, 2014). Minister Bussemaker geeft
  10. toe dat er weinig draagvlak is voor het vrouwenquotum in Nederland. De kans is groot dat Nederlandse leidinggevende in het bedrijfsleven weerstand gaan bieden tegen een vrouwenquotum. Zo is ook gebleken in Noorwegen. In Noorwegen geldt al een verplicht vrouwenquotum waarbij 40 procent van de vrouwen aan de top moet staan. Noorse bedrijfsleiders zochten naar omwegen. Een voorbeeld is dat Noorse bedrijven zich gaan vestigen in het buitenland, waar een vrouwenquotum nog niet in de wet staat. Hoewel er weerstand was, steeg het percentage vrouwen aan de top en werd het quotum van 40 procent gehaald. Ondanks dat het quotum een succes is Noorwegen, ontstond er een ander probleem. De salariskloof is nog steeds even groot. “De wet heeft geen kwaad gedaan, maar heeft ook nauwelijks iets gewijzigd aan de sekse-disbalans.” vertelt Sissel Jensen, onderzoeker van sekseongelijkheid in de commerciële sector. Dus of het quotum effectief gaat helpen in Nederland is maar een vraag.
  11.  
  12. Meer vrouwen aan de top heeft economische voordelen voor de werkgever. “Bedrijven met meer ……… tonen" (Maartje Luckerath, NU.nl 27 november 2014). Lückerath meent dat diversiteit aan de top een causaal verband heeft met betere resultaten. Ook is het effect van een quotum dat er minder plaats over is voor mannen. Dit kan als positief worden gezien, omdat mannen beter hun best moeten doen voor een bepaalde functie. Dit is dan ook mogelijk een verklaring voor waarom diversiteit door een vrouwenquotum ervoor zorgt dat er meer economische voordelen zijn, want er wordt dus wel gekeken op kwaliteit.
  13.  
  14. Kortom, hebben we gezien dat de stelling ‘’Is het vrouwenquotum een goed initiatief om vrouwen te helpen aan hogere functies bij bedrijven?’’ uit meerdere bekeken kan worden. Aan de ene kant wordt er eerder gekozen voor geslacht dan voor kwaliteit. Dit is voor bedrijven zo, omdat ze aan het quotum moeten voldoen. Aan de andere kant is het juist voordelig voor werkgevers. Zo blijkt dat er een causaal verband is tussen diversiteit op de werkvloer en resultaten. Een ander voordeel van het vrouwenquotum is dat vrouwen meer de gelegenheid krijgen om zich te ontplooien in het bedrijfsleven. Ze kunnen een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Echter is de kans ook aanwezig dat er weerstand komt vanuit het bedrijfsmilieu. Een vraag die gesteld kan worden in zo een situatie is of het vrouwenquotum überhaupt nut heeft?
  15. Hoe dan ook moet de vraag ‘’Can she do it?’’ verandert worden in ‘’Can we do it?’’
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement