Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Jun 26th, 2012
271
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 7.83 KB | None | 0 0
  1. Αγωγοι λεγονται τα σωματα που επιτρεπουν τη διελευση του ηλεκτρικου ρευματος μεσα απο την μαζα τους. Μονωτες ειναι τα σωματα που δεν επιτρεπουν τη διελευση του ηλεκτρικου ρευματος μεσα απο την μαζα τους. Ημιαγωγοι ειναι τα σωματα που συμπεριφερονται αλλοτε ως αγωγοι και αλλοτε ως μονωτες
  2. Ο νομος Κουλομπ λεει οτι ασκειται μια δυναμη μεταξυ δυο σημειακων ηλεκτρικων φορτιων που βρισκονται σε αποσταση R μεταξυ τους. Τα ετερωνυμα ελκονται και τα ομωνυμα αποθουνται. Ο τυπος που δινει τη δυναμη ειναι ο F=κ Q1Q2/r². Για καθετες δυναμεις ο τυπος ειναι f ol = riza f1 tetragono + f2 tetragono και για τυχαια γωνια ειναι f ol = riza f1 tetragono + f2 tetragono + 2f1f2 epi sinimitono w
  3.  
  4. Ενταση ηλεκτρικου πεδιου ειναι το μεγεθος που χαρακτηριζει ενα πεδιο αν ειναι ισχυρο ή οχι. Ε=F/q. Ειναι διανυσματικο μεγεθος, με διευθυνση τη διεθυνση της δυναμης και φορα αν το q θετικο προς τα εξω και αν το q αρνητικο προς τα μεσα. F=k epi Qq/r tetragono kai E=F/q antikatastasi kai bgainei E=k epi Q/r tetragono
  5.  
  6. Ηλεκτρικη δυναμικη γραμμη ειναι καθε γραμμη της οποιας το διανυσμα της εντασης ειναι εφαπτομενο σε καθε σημειο της.
  7.  
  8. Ομογενες ηλεκτρικο πεδιο ειναι το πεδιο που εχει σε ολα τα σημεια του την ιδια ενταση
  9. Ηλεκτρικη δυναμικη ενεργεια ενος φορτιου q που παραγεται απο ενα Q ειναι το εργο που παραγεται οταν το φορτιο +q μεταφερεται απο το Α στο απειρο.
  10.  
  11. Οταν εχουμε ενα φορτιο q που μετακινειται απο το Α στο Β μεσα σε ενα ηλεκτρικο πεδιο και διαφορα δυναμικου ειναι το παραγομενο εργο απο το Α στο Β προς το σημειο αυτο.
  12.  
  13. Πυκνωτης ειναι ενα συστημα δυο αγωγων που βρισκονται σε μικρη αποσταση και αναμεσα τους παρεμβαλλεται μονωτικο υλικο (διηλεκτρικο).
  14. Χωρητικοτητα πυκνωτη ειναι το πηλικο C=Q/V οπου Q το φορτιο που εχει και V η ενταση του. Μοναδα χωρητικοτητας ειναι F=Coulomb/Volt (Farand). Εξαρταται απο το σχημα, τις διαστασεις, την αποσταση των οπλισμων και απο το διηλεκτρικο που υπαρχει αναμεσα στους οπλισμους.
  15.  
  16. Διηλεκτρικη αντοχη ειναι η μεγιστη τιμη της εντασης του ηλεκτρικου πεδιου μεχρι την οποια το διηλεκτρικο ειναι μονωτης. Οταν η ενταση ξεπερασει τη μεγιστη τιμη, εκδηλωνεται ηλεκτρικος σπινθηρας και ο αγωγος εκφορτιζεται. Το ιδιο φαινομενο συμβαινει και οταν εμφανιζονται κεραυνοι.
  17.  
  18. Πλεονεκτηματα των διηλεκτρικων: α) Αυξανει την χωρητικοτητα του πυκνωτη Β) Εμποδιζει τους μεταλλικους οπλισμους να ερθουν σε επαφη Γ) Αυξανει τη διηλεκτρικη αντοχη του πυκνωτη και ετσι μπορουμε να εφαρμοσουμε μεγαλες τασεις στον πυκνωτη Δ) Αυξανει την μηχανικη αντοχη του πυκνωτη
  19.  
  20. Ενεργεια πυκνωτη: Οταν φορτιζουμε ενα πυκνωτη αποταμιευεται ενεργεια στο ηλεκτρικο πεδιο του πυκνωτη η οποια δινεται οταν εκφορτιζεται
  21.  
  22. Αν φερουμε μεσα σε μαγνητικο πεδιο ευθυγραμμο ρευματοφορο αγωγο παρατηρουμε οτι στον αγωγο εξασκειται μια δυναμη F. Η δυναμη αυτη (Laplace) ειναι: Α) Καθετη στο επιπεδου που οριζεται απο τον αγωγο και απο την ενταση Η του μαγνητικου πεδιου Β) Η φορα της προσδιοριζεται απο τον κανονα των τριων δακτυλων. Εκτεινουμε τον αντιχειρα, το δεικτη και το μεσο της αριστερης παλαμης ετσι, ωστε να σχηματιζουν μεταξυ τους ορθες γωνιες. Αν ο αντιχειρας δειχνει τη φορα του ρευματος και ο δεικτης τη φορα του πεδιου, τοτε ο μεσος μας παρεχει τη φορα της δυναμεως Γ) το μετρο της δυναμεως ειναι: F= BI/ημφ αν ο αγωγος ειναι καθετος τοτε F = BI και αν ειναι παραλληλος προς τις δυναμικες γραμμες τοτε F=0
  23.  
  24. Ηλεκτρικο ρευμα ειναι η κατευθυνομενη κινηση ηλεκτρικων φορτιων, η οποια συμβαινει μεσα στους αγωγους εξαιτιας καποιας διαφορας δυναμικου, η οποια διαφορα δυναμικου γινεται με ειδικες μηχανες που λεγονται ηλεκτρικες πηγες.
  25. Ενταση ηλεκτρικου ρευματος ειναι το πηλικο του φορτιου που περναει απο μια διατομη ενος αγωγου προς το χρονο αυτο I=Q/T.
  26.  
  27. Για τη μετρηση της εντασης χρησιμοποιειται το αμπερομετρο ή το γαλβανομετρο. Συνδεεται σε σειρα στο κυκλωμα και για τη μετρηση της τασης χρησιμοποιεται το βολτομετρο το οποιο συνδεεται σε παραλληλη συνδεση.
  28.  
  29. Αντισταση R: Αν εχουμε εναν αγωγο σταθερης θερμοκρασιας τοτε αντισταση ειναι το πηλικο της τασης που εφαρμοζεται στα ακρα του αγωγου προς το ρευμα που το διαρρεει. Η αντισταση εξαρταται απο τα γεωμετρικα στοιχεια του αγωγου, απο το υλικο και απο τη θερμορκασια του. Η αντισταση ειναι αναλογη του μηκους l, αντιστροφως αναλογη του εμβαδου S της διατομης, εξαρταται απο τη θερμοκρασια και απο το υλικο. Το ρ λεγεται ειδικη αντισταση.
  30.  
  31. Νομος του OHM: Αν εχουμε μεταλλικο αγωγο με σταθερη θερμοκρασια τοτε I=V/R
  32.  
  33. Αυτεπαγωγη ειναι το φαινομενο κατα το οποιο δημιουργειται ταση στα ακρα ενος πηνιου οταν μεταβαλλεται η ενταση του ρευματος που το διαρρεει.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement